Hoe kies ik de juiste broker?

Wanneer u wenst te gaan beginnen met beleggen dient u een broker te kiezen. Veel mensen staan hierbij niet stil bij het achterliggende belang dat een broker met zich meebrengt. Een goede broker kan namelijk een positieve werking hebben op het risicomanagement dat beleggen met zich meebrengt. Online zijn er tal van verschillende brokers die gekozen kunnen worden. Deze keuze kunt u baseren op tal van verschillende factoren. Hierbij dient u zichzelf af te vragen hoe actief u wenst te gaan beleggen. Onderstaand artikel geeft inzicht in hetgeen waaraan u dient te denken bij het selecteren van de juiste broker. U kunt hiervoor tevens gebruik maken van de online vergelijker van Strategisch-beleggen!

Controleer de betrouwbaarheid!

Wanneer u bezig bent met het verhandelen van aandelen stelt u zelf min of meer uw financiën ter beschikking bij de desbetreffende broker. In dit geval bent u logischerwijs gebaat bij de nodige dosis betrouwbaarheid. In Nederland dienen brokers te voldoen aan de eisen van de AFM. Brokers die afkomstig zijn uit het buitenland kunnen onder andere instanties vallen. Het is echter wel van belang om dit vroegtijdig te controleren. Strategisch-beleggen vermeld uitsluitend gecertificeerde brokers die een betrouwbare historie hebben. Maar een garantie is dat natuurlijk nooit!

Bekijk het beleggingsproducten aanbod

Lang niet alle brokers beschikken over hetzelfde aanbod. Krijg voor uzelf inzichtelijk waarvoor u de broker voor wenst te gaan gebruiken. Zodra u een overzicht heeft van de producten waarin u wenst te gaan beleggen kunt u vervolgens gericht op zoek gaan naar een broker die hierin voorziet. U kunt hierbij tevens vergelijken op het gebied van kosten die de broker hiervoor in rekening brengt.

Omtrent de keuze voor een broker is het ook verstandig om eerst zorgvuldig de software van de broker te bekijken. Er doen zich namelijk de nodige verschillen voor binnen aspecten als het gebruiksgemak en de functionaliteit van de software. Zorg ervoor dat u kiest voor een broker waarvan u de software begrijpt. Het is namelijk van belang dat u zonder ongemakken orders kunt plaatsen en uw beleggingen kunt beheren.

Analyseer de directe en indirecte kosten

Wanneer u gaat beleggen worden er kosten in rekening gebracht. Brokers kunnen verschillende soorten kosten rekenen. Deze kosten kunnen uiteenlopen van maandelijkse tot variabele kosten. Gezien de grote verschillen die zich zoal voordoen op het gebied van transactiekosten bij verschillende brokers, is het raadzaam om deze kosten mee te nemen bij de keuze voor een broker. Ook mogelijke overige kosten die een broker bij u in rekening kan brengen dienen mee genomen te worden bij deze overweging. Het kan namelijk voorkomen dat een broker werkt met lage transactiekosten en vervolgens wél de nodige extra kosten in rekening brengt waardoor die uiteindelijk duurder is.

Enkele kostenposten waar u als belegger tevens rekening mee dient te houden zijn de omwisselingskosten bij verschillende valuta en de inactiviteitsfee die u dient te betalen als u gedurende een langere periode niet handelt.

Tot slot raadt Strategisch Beleggen het beleggen met geleend geld af. Het gebeurt helaas nog met regelmaat dat beleggers met geleend geld alsnog overstag gaan. Strategisch Beleggen raadt dit ten zeerste af. U moet immers nooit meer beleggen dan dat u kunt missen.

Voor ieder type belegger een geschikte broker!

Zoals reeds besproken zijn er de nodige onderliggende verschillen wanneer omtrent het type belegger. In onderstaand overzicht worden enkele brokers uitgesplitst naar activiteit en type belegger:

 • Passief beleggen:
  • FitVermogen
  • Robeco
  • Binck
  • Brand New Day
 • Actief beleggen:
  • Alex
  • DeGiro
  • Lynx
  • Plus500

Een broker kan tot slot gekozen worden met tal van verschillende achterliggende motivaties. Voor ieder type belegger zijn er voldoende brokers die gekozen kunnen worden. Door een broker te selecteren die optimaal aansluit op uw situatie, wensen en behoeften, zult u de kans op succes met uw broker vergroten. Maak gebruik van onze vergelijker en verzeker uzelf van een passende broker!

Zoek de beste broker voor u!Vergelijk alle brokers Naar vergelijker
Disclaimer - Handelen brengt risico's met zich mee. Zet niet meer kapitaal op het spel dan u bereid bent te verliezen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. Dit is geen beleggingsadvies. De prijzen van cryptovaluta kunnen sterk fluctueren. Daarom passen cryptovaluta niet bij alle beleggers. De handel in cryptovaluta staat niet onder toezicht van enige regelgevende EU-instantie.