Saxo fundcoach

Beleggen in aandelenfondsen

Wanneer u wilt gaan investeren, kunt u ervoor kiezen om dit zelfstandig te doen of te gaan beleggen in een beleggingsfonds. Met het kopen van aandelenfondsen wordt uw inzet gebruikt bij de investering van aandelen. Deze aangekochte aandelen kunnen winst opleveren door het recht op dividend of door een koersstijging. Beleggen in aandelenfondsen kunnen voor zowel bedrijven als particulieren interessant zijn. Omdat een gezamenlijke inzet wordt geïnvesteerd, kan iedereen met een lage inzet al rendement behalen. Zo is beleggen in aandelenfondsen erg toegankelijk.

Snel beginnen met handelen? Dit zijn onze top broker keuzes:
Bekroonde klantenservice Diverse geavanceerde handelsplatformen & Uitgebreide investeringsmogelijkheden Trainingsmogelijkheden zodat u snel kunt leren hoe u de handelsdiensten van FXFlat optimaal gebruikt U kunt al vanaf 200 euro een account openen
Onze score
Top beleggingsplatform Stabiele bank met goede klantenservice gebruiksgemak en de toegankelijkheid
Onze score
Platform is relatief gemakkelijk in gebruik U kunt razendsnel een rekening openen bij deze broker Toegang tot veel internationale markten, wereldwijd
Onze score
Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, u kunt uw inleg (deels) verliezen.

Wat is een aandelenfonds?

Een aandelenfonds is een beleggingsfonds waarbij de inzet van beleggers wordt aangewend voor de aankoop van aandelen. Aandelen zijn een verhandelbaar deelbewijs van een onderneming. Als aandeelhouder ontvangt u een vergoeding voor het investeren van uw geld. Dit gebeurt in de vorm van dividend, waarbij het bedrijf de winst uitkeert aan de aandeelhouders. Ook de waardestijging van de aandelen kunnen uw vermogen doen stijgen. Aandelenfondsen verspreiden de inzet van beleggers automatisch over meerdere bedrijven. Wanneer één bedrijf geen winst maakt, kan dit worden gecompenseerd met het succes van een ander bedrijf. Zo wordt het risico op verlies van uw inzet verlaagd en ontvangt u desondanks een fijn rendement.

Voordelen aandelenfondsen

Het beleggen in aandelen is een fijne manier om uw vermogen te vergroten. Deze investering is echter niet voor alle beleggers geschikt. Zelfstandig investeren in aandelen vraagt om goede kennis van de aandelenhandel en ervaring met financiële middelen, risico overwegingen en beleggingsdoelstellingen. Wanneer u dit niet heeft, dan is beleggen in aandelenfondsen een oplossing. Hierbij bepaalt de fondsmanager op basis van zijn expertise en ervaring in welke aandelen uw vermogen wordt geïnvesteerd. Het beleggen in aandelenfondsen brengt hiermee diverse voordelen met zich mee.

Automatische spreiding

Een belangrijk voordeel van beleggen in aandelenfondsen is dat uw vermogen automatisch wordt verspreid over meerdere aandelen van diverse bedrijven. Zo kan het koersverlies van een aandeel van een onderneming worden gecompenseerd door andere aandelen in de beleggingsportefeuille. Hiermee wordt het risico op een laag rendement of een totale verlies van uw inzet beperkt.

Vermogensgroei

Het beleggen in aandelen kan zorgen voor een fijne vermogensgroei. Wanneer een bedrijf waarvan u aandelen bezit het goed doet, neemt de beurskoers van het aandeel toe en zullen uw aandelen meer waard zijn. Bij de verkoop van deze aandelen ontvangt u van uw aandelenfonds hiermee een hoger rendement. Aandelenbeleggingen hebben op de lange termijn veelal de meeste potentie om het hoogste rendement te behalen.

Eigen strategie

Er zijn veel verschillende aandelenfondsen waarin u kunt beleggen. Zo investeren sommige aandelenfondsen is specifieke sectoren, thema's of markten, zoals duurzaamheid of industrieën. Ook zijn er beleggingsfondsen die aandelen in diverse categorieën kopen. Elke aandelenfonds volgt een eigen strategie. Als belegger heeft u de keuze om zelf te bepalen welke strategie u gaat volgen en kunt u beleggen in aandelenfondsen die aansluiten op uw eisen en behoeftes.

Gemak

Bij het beleggen in aandelenfondsen bepalen de fondsen zelf waarin uw vermogen wordt geïnvesteerd. Wanneer u geen tijd of geen kennis heeft om uw eigen portefeuille te beheren, dan is het uitbesteden van dit werk aan een fondsmanager een fijne uitkomst.

Nadelen aandelenfondsen

Hoewel u met het beleggen in aandelenfondsen als particulier een fijne winst kunt boeken, heeft deze investering ook zo zijn nadelen. Natuurlijk loopt u bij elke beleggingsvorm het risico op vermogensverlies. Wanneer een bedrijf slecht presteert, zal de aandelenkoers dalen en uw aandelen minder waard worden. Bij een faillissement kan de aandelenkoers zelf het nulpunt bereiken. De aandelen zijn op dat moment niet meer verhandelbaar. Aandelenhouders komen bij de curator als laatste in aanmerking voor de ontvangt van de overige waarde.

Een ander nadeel zijn de kosten die voor het uitvoerende werk van aandelenfondsen in rekening worden gebracht. Te denken valt aan kosten voor het beheer van uw kapitaal, in- en uitstapkosten en een commissie voor de gemaakte winst bij de verkoop van aandelen. Deze kosten dient u, ondanks een slechte prestatie van het fonds, te betalen. Bovendien heeft u bij het beleggen in aandelenfondsen geen zeggenschap over de investering van uw vermogen. U vertrouwt uw geld toe aan de fondsmanager die bepaalt welke aandelen worden aangewend.

Aandelenfondsen vergelijken

Wilt u graag starten met beleggen in aandelenfondsen? Dit kunt u eenvoudig doen met behulp van een online broker. Het aanbod van brokers is enorm, waardoor u goed moet oriënteren naar een broker die past bij uw vermogensportefeuille. Met onze broker vergelijker vergelijkt u eenvoudig alle brokers met elkaar. Zo ziet u overzichtelijk alle eigenschappen van een broker en kunt u kiezen voor een broker die écht bij u past.

Beleggen met Degiro
Zoek de beste broker voor u!Vergelijk alle brokers Naar vergelijker
Disclaimer - Handelen brengt risico's met zich mee. Zet niet meer kapitaal op het spel dan u bereid bent te verliezen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. Dit is geen beleggingsadvies.
Sluiten [x]
Tijdelijke aanbieding - Profiteer nu van deze DeGiro Actie met tijdelijk tot maximaal €50 GRATIS transactietegoed!
Zelf beleggen bij DeGiro - Nu met maximaal €50 gratis transactietegoed!
Toch nu direct starten met maximaal €50 GRATIS transactietegoed voor beleggen bij DEGIRO?