Social trading met Etoro

Hedgefondsen

De afgelopen jaren zijn het aantal hedgefondsen flink toegenomen. Hedgefondsen zijn beleggingsfondsen die opengesteld zijn aan een beperkt aantal investeerders en hen beschermt tegen bepaalde risico's. Ondanks de toename van deze fondsen is de term hedgefonds voor met name particulieren nogal een vaag begrip. Wat zijn hedgefondsen nu precies? En hoe gaat het in z'n werk?

Beleggen met Degiro

Wat zijn hedgefondsen?

Het woord hedge is letterlijk vertaald uit het Engels een grens of begrenzing. Een hedgefonds is simpelweg een beleggingsfonds dat zich op op allerlei manieren probeert in te dekken, oftewel hedgen, tegen een ramp op de beurs. Bij hedgefondsen is het de bedoeling dat het hoge rendement wordt behouden, zelfs bij een flinke daling in de koers. Hedgefondsen vervullen dan ook een aparte rol in de beurswereld. Ze hanteren hun eigen regels en doelstellingen en weerhouden zich van gemaakte regels door traditionele beleggingsfondsen. De voornaamste inkomstenbron voor hedgefondsen is het prijsverschil tussen de verscheidene effecten die verhandeld worden.

Hoe hedgefondsen werken

Hedgefondsen zijn vaak privaat georganiseerd door een fondsbeheerder, die tevens bij het fonds betrokken is en het beheert. Kenmerkend aan hedgefondsen is dat er een limiet aan aansluitende beleggers wordt opgelegd. Dit aantal kan variëren van enkele tientallen tot honderden deelnemers. Deze beleggers sluiten zich als het ware aan bij de fondsbeheerder. Er zijn verscheidene hedgefondsen met ieder een specialiteit. Hedgefondsen zijn dan ook onder te verdelen in verschillende categorieën, zoals aandelen, obligaties of valuta. De belangrijkste hierin zijn de hedgefondsen die beleggen in aandelen, zowel long als short.

Tarief hedgefondsen

Een punt wat wellicht als een nadeel kan worden gezien, is het feit dat de kosten voor het beheer van een hedgefonds behoorlijk hoog liggen in vergelijking met gewone beleggingsfondsen. Daarbovenop geldt dat de fondsbeheerder een bepaald percentage van de winst in zijn eigen portefeuille mag steken. Het is dan ook niet ongebruikelijk dat deelnemers aan een hedgefonds soms duizenden tot misschien wel een miljoen euro moeten inleggen. Hier tegenover staat wel dat een succesvol hedgefonds een beduidend hoger rendement behaalt tegenover een lager risico in vergelijking met normale beleggingsfondsen.

Beleggen in hedgefondsen

Beleggen in hedgefondsen levert vaak een hoog rendement op tegen een gematigd risico. Klinkt dit voor u interessant? Om als particulier te beleggen in hedgefondsen, bent u verplicht een broker aan te nemen. Deze brokers, alias vertegenwoordigers van financiële instellingen, voorzien in beleggingstransacties in ruil voor een bepaalde prijs. Er zijn veel verschillende brokers die allen andere tarieven hanteren. Vergelijk brokers met elkaar door de handige brokervergelijker en maak uw keuze.

Zoek de beste broker voor u!Vergelijk alle brokers Naar vergelijker
Disclaimer - Handelen brengt risico's met zich mee. Zet niet meer kapitaal op het spel dan u bereid bent te verliezen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. Dit is geen beleggingsadvies.
Sluiten [x]
Tijdelijke kans - Profiteer nu van kennis van anderen en start met traden in grondstoffen als gas, olie en granen via het social trading netwerk van Etoro >>
Start nu met beleggen in commodities of aandelen via het Social trading netwerk van Etoro >>
Toch nu direct starten met beleggen in grondstoffen of aandelen via het social trading platform van Etoro?