Social trading met Etoro

Beleggen in ETF's

Wat is een ETF? Een ETF, ook wel bekend als Exchange Traded Fund, kan gezien worden als een beleggingsfonds dat passief beheerd en verhandeld kan worden op de beurs. Een ETF is als het ware een samenstelling van meerdere beleggingen die net als aandelen op een beurs verhandeld worden. U koopt met een ETF in één keer alle aandelen uit een index. Doorgaans worden ETF's gebruikt om één specifieke markt te kunnen volgen. Het beleggen in deze ETF's is redelijk nieuw en heeft als investeringsdoel om als beleggingsfonds hetzelfde beleggingsresultaat te realiseren als een beursindex. Een beursindex kan gezien worden als een bepaalde samenstelling van aandelen of obligaties die als graadmeter wordt gebruikt voor ontwikkelingen die zich op de beurs voordoen. Tegenwoordig heeft u de keuze uit de meest uiteenlopende ETF's. Zo kunt u nu op vrijwel iedere aandelenmarkt gebruik maken van een ETF.

Snel beginnen met handelen? Dit zijn onze top broker keuzes:
Lage kosten en commissies Gebruiksvriendelijk platform Internationale markttoegang Uitgebreide educatieve bronnen
Onze score
Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, u kunt uw inleg (deels) verliezen.
Bekroonde klantenservice Diverse geavanceerde handelsplatformen & Uitgebreide investeringsmogelijkheden Trainingsmogelijkheden zodat u snel kunt leren hoe u de handelsdiensten van FXFlat optimaal gebruikt U kunt al vanaf 200 euro een account openen
Onze score
Gebruiksvriendelijk platform Unieke sociale handelsfuncties Breed scala beleggingsproducten Actieve gebruikersgemeenschap
Onze score
76% van particuliere handelaren verliest geld bij het handelen in CFD's met deze dienstverlener. Ga na of u begrijpt hoe CFD's werken en overweeg of u zich het hoge risico voor verlies van uw geld kunt veroorloven.

ETF beleggen: wat zijn de voordelen van ETF's?

De handel in ETF's vertoont de nodige gelijkenissen met de handel in aandelen. Ze kunnen namelijk erg eenvoudig worden gekocht en verkocht. Doordat de koers dagelijks stijgingen en dalingen ervaart is het beleggen in ETF's met name interessant voor de beleggers op de korte termijn. Dit vanwege het feit dat een koers nooit lang hetzelfde zal zijn.

Daarnaast kunt u met behulp van een ETF veiliger beleggen dankzij de spreiding die plaatsvindt. Bij een spreiding verspreidt u uw aandelen en investering als het ware over een groter gedeelte. Hoe groter de spreiding van uw belegging, hoe lager het risico dat u loopt met uw investering. Echter heeft het meest voorname voordeel van een ETF betrekking op de lage kosten die ermee gemoeid zijn. Doordat ETF's voornamelijk passieve/rustige beurzen volgen hoeven ze geen dure analisten te betalen om hun beleggingen te analyseren. Ook het beheer van ETF transacties verloopt vele malen eenvoudiger ten opzichte van andere beleggingen. Dit zorgt ervoor dat ook individuele beleggers eenvoudig in fondsen kunnen investeren tegen dezelfde kosten als grote organisaties.

Een ander bijkomstig voordeel is de flexibiliteit waarmee de handel in ETF plaatsvindt. Zo heeft u bij ETF's de mogelijkheid om gedurende de dag in en uit te stappen. Zo kunt u geheel flexibel reageren op gebeurtenissen die zich gedurende dag voordoen op de beurs waarop u handelt.

Beleggen in ETF: hoeveel moet ik beleggen?

Een veelvoorkomende vraag waar u als beginnend belegger mee te maken krijgt is: “Wat is het ideale startkapitaal voor beleggen?”. Strategisch-beleggen begrijpt dat het vaststellen van een geschikt startkapitaal een lastige taak is. Echter verklappen we u alvast dat er géén vast bedrag is dat fungeert als ideaal startkapitaal. Het startkapitaal verschilt namelijk per individu en zijn of haar bestedingsruimte. Wel werken brokers met regelmaat met een minimaal startbedrag dat gestort dient te worden alvorens u kunt beginnen met beleggen. Dit startbedrag varieert per broker en kan uiteenlopen van € 50 tot, in sommige gevallen, over de € 100.

Daarnaast is het van belang dat u duidelijk krijgt waarin u wilt beleggen. Strategisch-beleggen adviseert om hierbij een kleine spreiding te maken binnen enkele vormen waarin u wilt gaan beleggen. Bij deze spreiding verspreidt u dus als het ware uw belegging. Dit zorgt ervoor dat u tevens uw vermogen verspreidt over meerdere verschillende aandelen of fondsen. Zodoende zult u het verlies van één aandeel in mindere mate merken in uw portefeuille en tevens eindresultaat

Strategisch-beleggen voorziet in tal van mogelijkheden die u hiermee kunnen helpen. De Morningstar Style Box is één van deze hulpmiddelen. Middels deze box krijgt u inzicht op welke wijze bepaalde beleggingsfondsen hun beleggingsportefeuille inrichten. Op basis van waarderingen kunt u hierbij inzichtelijk krijgen welke ETF's voor u wellicht interessant kunnen zijn. Dit alles wordt gecombineerd met marktkapitalisatie. Hierbij krijgen beleggers de mogelijkheid om te profiteren van specifieke vooruitzichten van verschillende segmenten. Tot slot voorziet de Morningstar Style Box ook in de mogelijkheid om een spreiding aan te brengen binnen uw beleggingen. Deze spreiding vindt plaats aan de hand van informatie die afkomstig is uit de Style box.

De risico's van een ETF – ontdek ze hier!

Het beleggen in ETF's is natuurlijk niet geheel zonder risico. Ondanks dat ETF's erg voordelig kunnen zijn brengen ze ook de nodige risico's met zich mee. Zo is het namelijk van belang dat u bewust bent van het feit dat er dagelijks nieuwe ETF's op de markt geïntroduceerd worden. Echter lukt het slechts een klein percentage van de producten om daadwerkelijk voldoende kapitaal te genereren om vervolgens aan een duurzaam bestaan te kunnen opbouwen. Wanneer uw ETF vroegtijdig zal stoppen dient u rekening te houden met extra kosten in de vorm van belasting of transactiekosten. Tot slot kunnen sommige ETF's erg hoge transactiekosten in rekening brengen. In sommige gevallen zijn deze transactiekosten zelfs hoger dan de kosten van een traditioneel beleggingsfonds.

Beleggen in ETF?

U wilt starten met beleggen in ETF, maar weet niet waar te beginnen? Bekijk eerst onze broker vergelijking. Hiermee kunt u eenvoudig de tussenpersonen oftewel het platform vergelijken. Via een broker kunt u aangeven waarin u wilt beleggen. Er zijn verschillende brokers online actief met een website of app. Ga hier direct naar de broker vergelijking.

Beleggen met Degiro
Zoek de beste broker voor u!Vergelijk alle brokers Naar vergelijker
Disclaimer - Handelen brengt risico's met zich mee. Zet niet meer kapitaal op het spel dan u bereid bent te verliezen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. Dit is geen beleggingsadvies.
Sluiten [x]
Tijdelijke kans - Profiteer nu van kennis van anderen en start met traden in grondstoffen als gas, olie en granen via het social trading netwerk van Etoro >>
Start nu met beleggen in commodities of aandelen via het Social trading netwerk van Etoro >>
Toch nu direct starten met beleggen in grondstoffen of aandelen via het social trading platform van Etoro?