Social trading met Etoro

Beleggen in obligatiefondsen

Wanneer u wilt starten met beleggen, kunt u ervoor kiezen om zelf uw obligaties te kopen en te volgen. Dit is niet enkel een tijdrovende activiteit, maar brengt ook risico's met zich mee. Met name voor beginnende beleggers kan het beleggen in obligaties ingewikkeld zijn. Beleggen in obligatiefondsen is dan een fijne uitkomst en zeker het overwegen waard.

Snel beginnen met handelen? Dit zijn onze top broker keuzes:
Lage kosten en commissies Gebruiksvriendelijk platform Internationale markttoegang Uitgebreide educatieve bronnen
Onze score
Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, u kunt uw inleg (deels) verliezen.
Bekroonde klantenservice Diverse geavanceerde handelsplatformen & Uitgebreide investeringsmogelijkheden Trainingsmogelijkheden zodat u snel kunt leren hoe u de handelsdiensten van FXFlat optimaal gebruikt U kunt al vanaf 200 euro een account openen
Onze score
Gebruiksvriendelijk platform Unieke sociale handelsfuncties Breed scala beleggingsproducten Actieve gebruikersgemeenschap
Onze score
76% van particuliere handelaren verliest geld bij het handelen in CFD's met deze dienstverlener. Ga na of u begrijpt hoe CFD's werken en overweeg of u zich het hoge risico voor verlies van uw geld kunt veroorloven.

Wat zijn obligatiefondsen?

Obligatiefondsen zijn beleggingsfondsen die het geld van beleggers investeren in obligaties. Een obligatie is geld dat door een overheid of een bedrijf wordt geleend. In ruil voor deze lening, ontvangt het fonds een vergoeding in de vorm van rente. Hoeveel rente er op een obligatie wordt ontvangen, is afhankelijk van de kredietwaardigheid van het uitgevend bedrijf en de resterende looptijd. Wanneer u investeert in een obligatiefonds, zal het fonds uw inzet in verschillende obligaties beleggen. Door deze spreiding kent het beleggen in obligatiefondsen doorgaans een lager risico dan beleggen in aandelenfondsen, maar levert het ook een lager rendement op.

Waarom beleggen in obligatiefondsen?

Doordat het beleggen in obligaties met regelmaat eenvoudiger lijkt dan dat het daadwerkelijk is, is het een raadzame overweging om dit uit te besteden bij een obligatiefonds. In dit geval wordt de beleggingsportefeuille door de fondsmanager samengesteld met obligaties verspreidt over diverse overheden of bedrijven in tal van verschillende regio's of sectoren. Zo bent u zich als belegger altijd beter doordacht op de mogelijke risico's die het beleggen in obligaties met zich mee brengen en profiteert u van meerdere voordelen. Voor de duidelijkheid: een obligatiefonds is een specifieke variant van een beleggingsfonds, waarbij het fonds zich toelegt op obligaties als beleggingsproduct.

Gespreid risico

Net zoals de andere twee soorten fondsen, belegt een obligatiefonds gespreid obligaties. Dit doen obligatiefondsen door obligaties over verscheidene uitgevers, over verschillende sectoren en verschillende valuta. Hiermee is een obligatiefonds veel evenwichtiger dan wanneer u zelf belegt in obligaties. Met deze spreiding kunt u eenvoudig uw risico's beperken.

Diversiteit obligatiefondsen

U heeft de keuze uit diverse soorten obligatiefondsen. Zo zijn er obligaties die uitgegeven worden door de overheid. Kenmerkend aan deze obligaties is de hoge mate van betrouwbaarheid doordat de staat de garantie van rente- en terugbetaling biedt. Daarnaast zijn er nog de bedrijfsobligaties die geboden worden door ondernemingen. Bij deze vorm van obligaties zijn zowel de rente- als terugbetaling van obligaties afhankelijk van de actuele staat waar de onderneming zich in bevindt. Daarnaast zijn er de laatste jaren diverse andere soorten obligaties bijgekomen. De risico's die verbonden zijn aan deze obligaties zijn moeilijk in te schatten en ook de koersen reageren afwijkend ten opzichte van 'normale' obligaties.

Eenvoudig beleggen

Beleggen via een obligatiefonds is bovenal eenvoudig voor met name de beginnende belegger. U hoeft namelijk niet dagelijks een beslissing te nemen, de markt in de gaten te houden en uw portefeuille te beheren. De fondsbeheerder heeft dit allemaal is handen, waardoor uw zorgen ontnomen worden.

Risico's beleggen in obligaties

Elke belegging neemt risico's met zich mee, zo ook de investering in obligaties. Wanneer u middels obligatiefondsen belegt in obligaties voor bedrijven en overheden, loopt u het risico dat de uitgever de lening niet meer kan terugbetalen. Zelfs bij staatsobligaties is dit een mogelijkheid. Doordat obligatiefondsen uw belegging verspreiden over verschillende obligaties, verliest u echter niet uw volledige inzet maar slechts het deel voor de desbetreffende obligatie. Ook het waardeverschil tussen verschillende valuta's speelt mee in de hoogte van uw rendement. Er zijn obligatiefondsen die uw inzet beleggen in internationale obligaties. Wanneer de vreemde valuta in waarde afneemt, zal uw rentebetaling dalen en zal hiermee uw rendement worden gedrukt. Een obligatiefonds kiezen met een bewezen staat van dienst kan uitkomst bieden om uw beleggingsportefeuille te optimaliseren.

Waar beleggen in obligatiefondsen?

Wilt u graag beleggen in obligatiefondsen? Het is belangrijk dat u bij het het kopen van obligatiefondsen let op de kosten. Doordat obligaties over tijd vaak minder winstgevend zijn dan aandelen, worden de kosten voor een obligatiefonds voor u een steeds zwaardere last. De kosten zijn daarom een belangrijk onderdeel bij het kiezen van een passende obligatiefonds.

Het kopen van obligatiefondsen kunt u online doen via een broker. Deze tussenpersoon helpt u met het beleggen in obligatiefondsen. Via onze broker vergelijker kunt u eenvoudig alle online brokers uitgebreid vergelijken. Kies een geschikte broker en start met beleggen in obligatiefondsen.

Beleggen met Degiro
Zoek de beste broker voor u!Vergelijk alle brokers Naar vergelijker
Disclaimer - Handelen brengt risico's met zich mee. Zet niet meer kapitaal op het spel dan u bereid bent te verliezen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. Dit is geen beleggingsadvies.
Sluiten [x]
Tijdelijke kans - Profiteer nu van kennis van anderen en start met traden in grondstoffen als gas, olie en granen via het social trading netwerk van Etoro >>
Start nu met beleggen in commodities of aandelen via het Social trading netwerk van Etoro >>
Toch nu direct starten met beleggen in grondstoffen of aandelen via het social trading platform van Etoro?