Social trading met Etoro

Zakelijke leningen

Bent u op zoek naar een duurzame manier van beleggen in lokale bedrijven? En kiest u graag voor investeringsmogelijkheden met een lager risico? Dan is beleggen in zakelijke leningen middels een investeringsplatform een mooie manier om mkb's en startups te financieren middels een kortlopende belegging. U behaalt een aardig rendement, investeert tegen een relatief laag risico en investeert duurzaam in bijvoorbeeld echte Nederlandse ondernemingen.

Beleggen met Degiro

Wat is beleggen in zakelijk krediet?

Een zakelijk krediet is een lening waarbij een ondernemer in één keer een bedrag uitgeleend krijgt voor de financiering voor haar of zijn bedrijf. Zakelijke leningen worden onder meer gebruikt voor het aanschaffen van een bedrijfspand, het financieren van marketing, het betalen van debiteuren en meer zakelijke kosten. Deze leningen kunnen worden aangeboden door banken, maar worden tegenwoordig vaker aangeboden door kredietverstrekkers.

Als belegger kunt u via een platform zoals BridgeFund de zakelijke leningen voor mkb'ers financieren. Het platform investeert uw belegging in kortlopende zakelijke leningen. Het door u belegde bedrag wordt dan verdeeld over een gespreid portfolio van bedrijven die door het platform beoordeeld zijn. Tijdens de loop van de leningen krijgt u maandelijks, per kwartaal of jaarlijks rente uitgekeerd. Deze rente ligt door het hogere risico ten opzichte van bijvoorbeeld obligaties hoog, gemiddeld tussen de 4% en 6%.

Beleggen in mkb-krediet of crowdfunding?

Een vergelijkbare beleggingsmogelijkheid is crowdfunding. Middels crowdfunding kan een groep investeerders beleggen in een bedrijf. Bij crowdfunding gaat het, in tegenstelling tot beleggen in mkb-krediet, meestal om een lening voor een startup of voor het realiseren van een nieuw product. Als belegger kunt u zich aanmelden bij een crowdfunding platform. U bepaalt dan zelf aan welke onderneming u geld wilt lenen en hoeveel geld u wilt uitlenen. Meestal kunt u met een lager bedrag investeren dan bij platformen zoals BridgeFund. Bij Geldvoorelkaar.nl kunt u bijvoorbeeld al investeren vanaf €100, terwijl u bij BridgeFund een minimale investering van €100.000 nodig heeft.

De rente die u met crowdfunding krijgt, verschilt per project. De startup mag namelijk zelf het rentepercentage vaststellen. Over het algemeen kunt u verwachten dat de projecten met een hoger rentepercentage ook risicovoller zijn. Het rentepercentage ligt gemiddeld tussen de 6% en 10%. Bovendien spreiden crowdfunding platformen uw belegging niet over een portfolio. U moet dus zelf een gespreid portfolio opbouwen en onderhouden, maar u kunt wel zelf kiezen in welke bedrijven u belegt. Dat is bij platformen voor zakelijke leningen niet mogelijk. Op onze website kunt u meer lezen over crowdfunding.

De voordelen van beleggen in leningen aan het mkb

De daling in obligatiekoersen en de terughoudendheid van banken om te investeren in kleine zakelijke leningen maken het voor zowel ondernemers als beleggers aantrekkelijk om te kiezen voor een beleggingsplatform. Er zitten namelijk meerdere voordelen aan het beleggen in leningen aan het mkb:

 • Beleggen in zakelijke leningen is relatief veilig. Zakelijke kredietverstrekkers screenen de bedrijven die een lening aanvragen om het risico te bepalen. Hierdoor belegt u enkel in bedrijven die zichzelf bewezen hebben. Bovendien leveren deze platformen vaak ook een verzekering aan beleggers. BridgeFund, bijvoorbeeld, biedt beleggers een dekkingswaarde van minimaal 110% en beschermt beleggers tegen het eigen faillissement door het opbouwen van voorziening onder een aparte stichting.
 • Middels een beleggingsplatform kunt u beleggen in zakelijke leningen binnen een gespreid portfolio. Om uw risico te verlagen en uw investering lucratiever te maken, investeren deze platformen uw belegging binnen een gespreid portfolio. Dat is handig, want het is haast onmogelijk om zelf een gespreide portefeuille aan leningen op te bouwen en te onderhouden.
 • Een platform voor beleggingen in mkb-krediet beschikt over ervaren beleggers die uw belegging voor u kunnen investeren.
 • U investeert in mkb-bedrijven van Nederlandse toppers. Door duurzaam te beleggen in kleine en middelgrote bedrijven, steunt u Nederlandse ondernemers in hun bedrijfsdoelen. Zo kunt u met uw belegging bijdragen aan maatschappelijke belangen.

Risico's

Er kleven uiteraard ook risico's aan het investeren in mkb's. Zo ligt het risico van leningen aan mkb's hoger dan leningen aan nv's of aan de overheid. Het risico van beleggen in zakelijke leningen ligt dus hoger dan het risico van beleggen in obligaties. Met een gespreid portfolio kunt u het risico verkleinen. Een vertrouwd platform dat uw belegging verspreid over een groot aantal leningen is dus minder risicovol dan het zelf opbouwen en onderhouden van een portfolio.

Bovendien belegt u via platformen voor zakelijke leningen vaak buiten AFM-toezicht. Dit betekent dat het platform geen vergunning- of prospectusplicht heeft. De AFM houdt toezicht op organisaties die kredieten aanbieden om consumenten te beschermen tegen onverantwoorde leningen. Ook controleert de AFM de transparantie van de kredietverlener.

Platformen voor het aanbieden van en beleggen in zakelijke leningen hebben vaak geen prospectusplicht. De prospectus is voor beleggers belangrijk, omdat in dit document door de AFM gecontroleerde informatie staat over de financiële situatie van de organisatie waarin u belegt en de belangrijkste risico's. U kunt zich als belegger dus minder goed informeren over de organisaties waarin u investeert als u belegt middels een platform die buiten AFM-toezicht staat.

Alternatieven voor investeren in leningen

Naast beleggen in zakelijke leningen middels een platform, kunt u ook op andere manieren investeren in ondernemers.  Andere alternatieve beleggingsvormen zijn:

 • Private equity: dit is het beleggen in ondernemingen die geen beursnotering hebben. U kunt in private equity beleggen via een broker. U investeert dan rechtstreeks in een onderneming buiten de beurs om. Dit kan geheel rechtstreeks of via een fonds. In ruil voor uw investering krijgt u buiten de beurs aandelen in het bedrijf. Middels een fonds wordt uw belegging geïnvesteerd door professionals. Uw belegging wordt daardoor geïnvesteerd in bedrijven die volgens professionals een laag risico hebben en in verschillende bedrijven, waardoor het risico gespreid wordt.
 • Crowdfunding: dit is het beleggen in mkb-bedrijven middels een zakelijke lening. U kunt via een crowdfunding platform leningen verstrekken aan mkb's in ruil voor een aflossing en een rentepercentage dat gemiddeld tussen de 6% en 10% ligt. U investeert via het crowdfunding platform zelf in één of meer ondernemingen. Als u een gespreid portfolio wilt opbouwen, zult u dit dus zelf moeten doen.
 • Peer to peer lending: dit is het beleggen in leningen aan particulieren. P2P lending verschilt hierin van de overige alternatieve beleggingsmogelijkheden, omdat u uw belegging niet investeert in een bedrijf, maar in een particulier. Het betreft hier dan ook geen zakelijke leningen. In ruil voor uw belegging krijgt u een maandelijkse aflossing met rente. P2P lending verloopt via een online platform, waarmee u een lening kunt verschaffen aan één of meerdere particulieren.

Het grootste verschil tussen deze beleggingsmogelijkheden en beleggen in mkb-krediet, is dat u via een platform voor het beleggen in mkb-krediet belegt in een portfolio van leningen die gescand zijn door ervaren beleggers. Hierdoor loopt u minder risico, omdat haast onmogelijk is om het risico van een groot aantal leningen zelf te bepalen. Met een belegging in private equity kunt u uiteraard ook beleggen in een portfolio dat is opgesteld door ervaren investeerders.

Starten met investeringen in zakelijke leningen voor bedrijven en startups

Bent u geïnteresseerd in het beleggen in zakelijke leningen voor bedrijven en startups? Dan is het belangrijk dat u kiest voor een betrouwbaar platform. Er zijn meerdere platformen in Nederland die mkb's die op zoek zijn naar een zakelijk krediet verbinden met beleggers die willen investeren in bedrijven.

Wanneer u de keuze gaat maken, is het belangrijk dat u let op het minimale investeringsbedrag, de looptijd, de rente, de mogelijkheid tot opzegging van de belegging, de spreiding van de belegging en het risico van de belegging. Deze voorwaarden zullen namelijk per platform verschillen. Het is daarom belangrijk om u te verdiepen in de verschillende platformen voordat u begint met beleggen. Enkele bekende platformen zijn:

Bridgefund

BridgeFund geeft u de mogelijkheid om te investeren in kortlopende leningen aan Nederlandse mkb-bedrijven. Dit platform biedt:

 • Een minimale belegging van €100.000
 • Verschillende looptijden: flexibel dagelijks opzegbaar, 1 jaar, 2 jaar of 3 jaar
 • Maandelijkse rente-uitkering
 • Vast rendement tot 5,25% per jaar
 • Gespreid portfolio van meer dan 2500 leningen
 • Minimale dekkingswaarde van 110%

Lees hier hoe het werkt >>

Fresh Funds

Fresh Closed SME Fund is een MKB leningenfonds voor beleggers. Beleggers kunnen met Fresh investeren in een breed portfolio van zakelijke leningen aan Nederlandse mkb-bedrijven. Dit platform biedt:

 • Toegankelijk voor particuliere en professionele investeerders
 • Looptijd van 7 jaar
 • Verwacht rendement van Euribor + 5%
 • Rente-uitkering per kwartaal
 • Gemiddelde dekkingswaarde van 50%
 • Gespreid portfolio over meerdere sectoren
Zoek de beste broker voor u!Vergelijk alle brokers Naar vergelijker
Disclaimer - Handelen brengt risico's met zich mee. Zet niet meer kapitaal op het spel dan u bereid bent te verliezen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. Dit is geen beleggingsadvies.
Sluiten [x]
Tijdelijke kans - Profiteer nu van kennis van anderen en start met traden in grondstoffen als gas, olie en granen via het social trading netwerk van Etoro >>
Start nu met beleggen in commodities of aandelen via het Social trading netwerk van Etoro >>
Toch nu direct starten met beleggen in grondstoffen of aandelen via het social trading platform van Etoro?