Social trading met Etoro

peer to peer lending

Wilt u graag starten met beleggen, maar klinkt een investering in standaard aandelen of obligaties niet aantrekkelijk? Er zijn diverse alternatieven waarmee u ook een leuk rendement kunt behalen. Met de belegging in peer to peer lenen verschaft u een zakelijke lening aan privé investeerders in ruil voor een aantrekkelijk rentebedrag, waarmee u uw kapitaal kunt vergroten.

Beleggen met Degiro

Wat is P2P lending?

Peer to peer leningen, ook wel P2P lening genoemd, zijn investeringen van een belegger rechtstreeks aan een particulier. Zo leent u simpelweg geld aan bijvoorbeeld een kennis of vriend voor de investering van een nieuwe auto, een verbouwing of het volgen van een opleiding. Peer to peer lenen is een speciale vorm van alternatieve beleggingen, omdat er geen bemiddeling van de bank plaatsvindt. Deze beleggingsvorm lijkt hiermee veel op crowdfunding, maar verschilt door de focus op privé leningen en uitsluiting van zakelijke beleggingen. In ruil voor uw belegging ontvangt u maandelijks een bepaald bedrag als aflossing met daarbovenop een rentepercentage. Dit percentage ligt in Nederland doorgaans rond de 5 procent, maar kan op sommige Europese platformen oplopen tot maar liefst tien procent. Zo kan  P2P lending in Nederland u een fijn rendement opleveren die vaak hoger is dan een spaardeposito met een vaste looptijd.

Hoe werkt peer to peer lending in Nederland?

Beleggen in peer to peer lenen is vrij eenvoudig. Met behulp van een online platform dat fungeert als een broker, kunt u zich aanmelden als belegger en geld storten op uw account, waarna u kunt starten met beleggen. Na overeenstemming over de voorwaarden van het krediet kan er akkoord worden gegeven, waarbij vervolgens de lening wordt uitgegeven. De broker beheert de contacten met de leners en zorgt dat alles naar behoren verloopt. Het is met peer to peer lenen mogelijk om niet enkel aan één persoon, maar aan meerdere mensen geld uit te lenen. Door te beleggen in diverse kleinere leningen wordt uw risico beter gespreid en is de kans op verlies een stuk kleiner.

Voordelen beleggen in  p2p leningen

Peer to peer lenen heeft als alternatieve beleggingsvorm verschillende voordelen in vergelijking met andere beleggingsvormen.

  • Weinig kapitaal vereist: bij veel beleggingen is het een vereiste over een groot kapitaal te beschikken om te kunnen investeren. Bij peer to peer lenen is dit niet noodzakelijk. Op diverse online markten is het al mogelijk te beleggen in leningen vanaf 1 euro. Natuurlijk is dit een te laag bedrag om daadwerkelijk rendement te behalen. Het bedrag staat meer symbool voor de toegankelijkheid waarmee iedereen als belegger kan starten.
  • Hoger rendement dan sparen: het rentepercentage bij peer to peer lending in Nederland ligt rond de 5 tot 20 procent. Afhankelijk van de grote van uw belegging kan er met dit rentepercentage een hoog rendement worden behaald. Hiermee maakt u sneller en meer winst dan uw kapitaal voor lange tijd vast te zetten op een spaarrekening.
  • Eenvoudig spreiden: wanneer u zich aanmeldt op een online markt kunt u eenvoudig uw kapitaal verspreiden over meerdere kredieten. Zo bepaalt u zelf in welke grote of kleine leningen u investeert en met welk bedrag.

De risico's

Het grootste risico van peer-to-peer lenen als belegging is dat de lening niet wordt terugbetaald. Door uw belegging over meerdere kredieten te verspreiden, voorkomt u dat uw volledige inzet verloren gaat. Ook bieden sommige online platformen een terugkoopgarantie aan. Hierbij wordt de lening van u teruggekocht wanneer de lener na 60 dagen niet aan de terugbetaling voldoet. Dit is ook een goede manier om uw risico te verlagen, maar garandeert niet dat u ten allen tijden uw geld zal terugkrijgen.

Starten met peer to peer lenen?

Wilt u graag starten met peer to peer lenen? Beleggen in particuliere leningen doet u via een betrouwbare leenplatform. Zo zijn er een diverse kleine Nederlandse en grote Europese platformen actief. Bekijk alle platformen en verdiep u goed in de voorwaarden voordat u start met beleggen. Enkele voorbeelden van populaire peer to peer platformen zijn:

Zoek de beste broker voor u!Vergelijk alle brokers Naar vergelijker
Disclaimer - Handelen brengt risico's met zich mee. Zet niet meer kapitaal op het spel dan u bereid bent te verliezen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. Dit is geen beleggingsadvies.
Sluiten [x]
Tijdelijke kans - Profiteer nu van kennis van anderen en start met traden in grondstoffen als gas, olie en granen via het social trading netwerk van Etoro >>
Start nu met beleggen in commodities of aandelen via het Social trading netwerk van Etoro >>
Toch nu direct starten met beleggen in grondstoffen of aandelen via het social trading platform van Etoro?