Binck fundcoach

Hoe bepaal ik mijn beleggingsdoel(en)?

Mensen beleggen vrijwel allemaal met een vooraf bepaald doel. Dit kan variëren van het eenvoudig opbouwen van vermogen met geld dat niet direct nodig is, het afbetalen van een studie tot het creëren van een lucratief pensioen. Echter is lang niet altijd iedereen op de hoogte van de risico's die gepaart gaan om uw rendement daadwerkelijk te behalen. Het is daarom belangrijk om uzelf bepaalde doelen te stellen. Ontdek welke financiële doelen er zoal zijn en welke zaken belangrijk zijn om de kosten en het risico van beleggen nader te bepalen. Op deze wijze creëert u inzicht in uw portefeuillebeheer en in hoeverre u de door u gestelde doelen daadwerkelijk aan het realiseren bent.

Snel beginnen met handelen? Dit zijn onze top broker keuzes:
Platform is relatief gemakkelijk in gebruik U kunt razendsnel een rekening openen bij deze broker Toegang tot veel internationale markten, wereldwijd
Onze score
Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, u kunt uw inleg (deels) verliezen.
Zeer betrouwbaar Mogelijkheid om andere gebruikers te kopi�ren Gebruiksvriendelijke interface Actieve community
Onze score
67% van particuliere handelaren verliest geld bij het handelen in CFD's met deze dienstverlener. Ga na of u begrijpt hoe CFD's werken en overweeg of u zich het hoge risico voor verlies van uw geld kunt veroorloven.
Lage kosten Veel rapportagemogelijkheden Online begeleiding voor beginners
Onze score
Top beleggingsplatform Stabiele bank met goede klantenservice gebruiksgemak en de toegankelijkheid
Onze score
Overzichtelijk dashboard Uitstekende klantenservice
Onze score

Stel uw doelen vast!

Bij het bepalen van beleggingsdoelen is het belangrijk dat u deze zo concreet mogelijk maakt. Door uw doelen en ideeën bijvoorbeeld op papier te zetten, krijgt u duidelijk waarmee u bezig bent en waarvoor u het allemaal doet. Het is van belang om hier vóórdat u gaat beleggen al regelmatig bij stil te staan. U dient zichzelf telkens de volgende vragen te stellen betreffende uw doelen:

  • Wat wilt u bereiken met het beleggen? Bijvoorbeeld:
    • Ik wil beleggen voor de te verwachten studiekosten van mijn kinderen die over 15 jaar gaan studeren.
    • Ik wil beleggen voor een aanvulling op mijn pensioen/aow dat ik over 30 jaar ontvang.
  • Welk jaarrendement wenst u te behalen?
  • Welk risico wilt u lopen met beleggen?

Zodra u bovenstaande vragen naar behoren kunt beantwoorden weet u voor uzelf dat u goed op weg bent met realiseren van uw doelen. Deze antwoorden zijn namelijk nodig voor het bepalen van de beleggingsproducten die bij u passen. Een beleggingsfonds of ETF is meer geschikt voor beleggers die niet heel actief met hun beleggingen bezig willen zijn. Echter is het risico profiel van deze producten nog altijd heel uiteenlopend. Bent u van plan actief bezig te zijn met uw portefeuille om kosten tot een minimum te beperken en maximaal te kunnen inspelen op markt trends, dan is beleggen in aandelen voor u geschikt. Bent u bereid nog meer risico te lopen en bent u een expert op gebied van beleggen dan zijn CFD's, opties en andere afgeleide hefboomproducten een mogelijke keuze. Hiermee is een veel hoger rendement mogelijk, maar de kans om uw inleg te verliezen is natuurlijk ook een stuk groter. Aan u de keuze te bepalen hoeveel risico en tijd u kwijt wilt zijn aan uw beleggingen.

Maak een correcte inschatting

Wanneer u de wens heeft om bijvoorbeeld een pensioen zonder zorgen te realiseren middels beleggen, dient u voor uzelf een bepaald beeld te schetsen van het bedrag dat u uiteindelijk nodig denkt te hebben. Met name wanneer uw pensioen nog mijlenver weg is, is dit een lastige klus. U kunt proberen om te analyseren hoe uw jaarlijkse uitgaven er uitzien om vervolgens een pensioenschatting te maken op basis van de jaren die u nog dient te werken. Echter is dit geen garantie, maar slechts een hulpmiddel ter indicatie. Met name zaken die betrekking hebben op wonen, recreatie en kinderen variëren sterk zodra u de pensioenleeftijd hebt bereikt. De volgende stap die u hierin dient te nemen is om inzichtelijk te krijgen hoe lang u dient te betalen alvorens u uw financiële doel kunt bereiken. Een duidelijk beeld van uw portefeuillebeheer is hierbij van bruikbaar belang. Kies een passende broker voor uw portefeuillebeheer door middel van onze online vergelijker!

Het gevaar van inflatie

Betreffende geld gerelateerde zaken is er geen grotere vijand dan inflatie. Inflatie heeft betrekking op de waarde en koopkracht van geld. Zodra er sprake is van inflatie is uw geld als het ware minder waard. De kans is klein dat de waarde van geld over 10 jaar nog exact hetzelfde zal zijn. Het is daarom van essentieel belang om inschattingen te maken omtrent de kosten van uw (toekomstige) financiële doelen. Op deze wijze kunt u proberen om een mogelijke inflatie in de toekomst enigszins op te vangen. Dit zorgt ervoor dat u beter bestemd bent tegen een mogelijke inflatie en u niet ineens al uw belegde geld als het ware kwijt bent doordat de waarde van geld een verandering heeft doorstaan.

Beleggen met Degiro
Zoek de beste broker voor u!Vergelijk alle brokers Naar vergelijker
Disclaimer - Handelen brengt risico's met zich mee. Zet niet meer kapitaal op het spel dan u bereid bent te verliezen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. Dit is geen beleggingsadvies.
Sluiten [x]
Profiteer nu van de laagste tarieven van Nederland!
Zelf beleggen bij DeGiro - Nu met de laagste tarieven van Nederland!
Toch nu direct starten met de laagste tarieven voor beleggen bij DEGIRO?