Social trading met Etoro

Goud

Goud is door de eeuwen heen een symbool van rijkdom en macht geweest. Het heeft zijn waarde behouden ondanks oorlogen, economische crises en veranderingen in de maatschappij. Van de vroege beschavingen die goud gebruikten voor versiering en ruilhandel tot de moderne economieën die het als standaard voor hun valuta aannamen, goud heeft altijd een centrale rol gespeeld. In de 16e eeuw werd het Spaanse Rijk door de vondst van Amerikaans goud extreem rijk, wat laat zien hoe goud geopolitieke machtsbalansen kan verschuiven. Later hielp de goudstandaard in de 19e en vroege 20e eeuw om een bepaalde mate van financiële stabiliteit te bewerkstelligen totdat het werd losgelaten en de wereld overging op fiatgeld.

Snel beginnen met handelen? Dit zijn onze top broker keuzes:
Geavanceerde handelsplatformen Uitgebreide beleggingsproducten Educatieve bronnen Uitstekende klantenservice
Onze score
Lage kosten en commissies Gebruiksvriendelijk platform Internationale markttoegang Uitgebreide educatieve bronnen
Onze score
Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, u kunt uw inleg (deels) verliezen.
Overzichtelijk dashboard Uitstekende klantenservice
Onze score
Gebruiksvriendelijk platform Unieke sociale handelsfuncties Breed scala beleggingsproducten Actieve gebruikersgemeenschap
Onze score
76% van particuliere handelaren verliest geld bij het handelen in CFD's met deze dienstverlener. Ga na of u begrijpt hoe CFD's werken en overweeg of u zich het hoge risico voor verlies van uw geld kunt veroorloven.
Gratis account met commissie-vrij handelen in spaarplannen en ETF's (Prime ETF's vanaf €250 orderwaarde) Eenvoudige en veilige software Volledig Nederlandstalige website en klantenservice Uitgebreid en divers aanbod aan handelsproducten
Onze score
Let op! Er zijn risico's verbonden aan beleggen.

Waarom beleggen in goud

Gedurende perioden van economische stress, zoals de financiële crisis van 2008 of de recente COVID-19 pandemie, zagen we hoe beleggers massaal naar goud trokken. Dit omdat goud historisch gezien zijn waarde behoudt, zelfs wanneer traditionele investeringen kelderen. Men ziet het als een fysieke activa die niet onderhevig is aan dezelfde risico's als financiële instrumenten. Maar er zijn meer redenen.

Inflatie: Hoe goud waarde behoudt wanneer valuta daalt

In tijden van hoge inflatie devalueert papiergeld, maar goud behoudt vaak zijn koopkracht. Dit werd bijvoorbeeld duidelijk in de jaren '70, een decennium dat gekenmerkt werd door hoge inflatiecijfers. Tijdens deze periode presteerde goud buitengewoon goed als een bescherming tegen waardevermindering.

Toenemende vraag op de wereldmarkt

Goud kent ook een groeiende vraag buiten de investeringswereld om, bijvoorbeeld in de technologie- en juwelensector. In landen zoals China en India is de culturele waarde van goud enorm, wat bijdraagt aan een stabiele vraag naar fysiek goud. Dit aspect van fysieke vraag ondersteunt op zijn beurt de investeringswaarde van goud.

Hoe werkt beleggen in goud?

Beleggen in goud biedt een rijk spectrum aan mogelijkheden, elk met unieke kenmerken en afwegingen. Wij zetten ze voor u op een rij met voor- en nadelen die elke methode met zich meebrengt.

Fysiek goud, zoals munten en baren, is misschien wel de meest tastbare manier om in goud te investeren. Het biedt een directe, fysieke eigendom van het metaal, wat velen als een onbetwistbaar voordeel beschouwen. Echter, de noodzaak van veilige opslag en mogelijk hogere aanschafkosten in de vorm van premies bovenop de spotprijs van goud kunnen nadelen zijn. Daarnaast kan de liquiditeit variëren, afhankelijk van de marktomstandigheden en de vorm van het goud.

Beleggingsfondsen gespecialiseerd in goud stellen beleggers in staat om indirect in goud te investeren via een fonds dat zijn kapitaal hoofdzakelijk in fysiek goud en gerelateerde activa steekt. Dit biedt een eenvoudige manier om blootstelling aan goud te krijgen zonder zich zorgen te hoeven maken over de veiligheidsaspecten van het bezitten van fysiek goud. Desondanks komen hier vaak beheerskosten bij kijken en kunnen de prestaties van het fonds afhankelijk zijn van de vaardigheden van de fondsbeheerder.

Gold Exchange-Traded Funds (ETFs) bieden een nog flexibelere manier om in goud te beleggen, waarbij de aandelen van het fonds worden verhandeld op grote beurzen. Dit biedt hoge liquiditeit en gemak, aangezien investeerders goud kunnen kopen en verkopen zoals aandelen, met vergelijkbare transactiekosten. Toch is er met ETF's geen directe eigendom van fysiek goud, wat een nadeel kan zijn voor degenen die het metaal in eigen bezit willen hebben.

Aandelen van goudmijnbedrijven bieden een indirecte blootstelling aan goudprijzen door te investeren in de bedrijven die het goud delven. Dit kan voor sommige beleggers aantrekkelijk zijn vanwege het potentieel voor dividendinkomsten en de mogelijkheid om te profiteren van operationele hefboomwerking. De keerzijde is echter de blootstelling aan bedrijfsspecifieke risico's, naast de gebruikelijke risico's die gepaard gaan met de fluctuerende prijs van goud.

Beleggen in goud via Contract for Difference (CFD's) biedt de mogelijkheid om te speculeren op de prijsbeweging van goud zonder het fysiek te bezitten. Hoewel de hefboomwerking en potentieel hoge winsten kan bieden, brengt het ook een hoger risico. Zoveel risico zelfs, dat het mogelijk is om meer dan de initiële investering te verliezen.

Elke methode om in goud te beleggen heeft zijn unieke combinatie van voordelen en toch ook nadelen die op nauwgezette wijze afgewogen moeten worden. De keuze tussen deze opties hangt af van uw individuele financiële doelen, risicotolerantie, en de mate van directe of indirecte blootstelling aan goud die u zoekt.

De rol van goud in de hedendaagse wereld economieën

De rol van goud op het wereldtoneel is onmiskenbaar. Centrale banken over de hele wereld houden goudreserves aan als onderdeel van hun monetair beleid. Bijvoorbeeld de Amerikaanse Federal Reserve, houdt meer dan 8.000 ton goud als reserve. In tijden van economische instabiliteit, hebben deze goudreserves er vaak voor gezorgd dat de economie bleef functioneren.

Goud als een store of value

Goud heeft al eeuwenlang aangetoond een betrouwbare opslag van waarde te zijn. Ondanks economische cycli, oorlogen, recessies en andere mondiale crisissen, is de intrinsieke waarde van goud altijd blijven bestaan. Het is dus begrijpelijk waarom het wordt gezien als een 'veilige haven' in tijden van economische onzekerheid.

De Rol in het huidige monetaire systeem

Hoewel het huidige monetaire systeem op fiatgeld is gebaseerd, speelt goud nog steeds een grote rol. Wanneer overheden te veel geld drukken, wat kan leiden tot inflatie of zelfs hyperinflatie, behoudt goud zijn waarde. Goud kan dienen als een soort verzekering tegen dergelijk fiscaal en monetair beleid.

Slimme manieren om te beleggen

Het investeren in goud kan op veel manieren en biedt diverse voordelen, of u nu net begint met beleggingen of al heel wat ervaring hebt. Laten we dieper duiken in de strategieën en tips om goud een waardevol onderdeel van uw beleggingsportfolio te maken.

Kortetermijn-winst vs. Langetermijn-veiligheid

Kortetermijn-strategieën:
Sommige beleggers houden van de spanning en zoeken naar mogelijkheden om snel winst te maken. Als u van deze aanpak houdt, zijn er verschillende manieren om op korte termijn te beleggen in goud. Het draait allemaal om timing en het inspelen op prijsschommelingen. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door te handelen in goud-EFT's (ruil verhandelde fondsen) of door het gebruik van financiële derivaten zoals futures, CFD's en opties. Deze methodes vergen wel een goede marktkennis en een stevige zenuw; de prijzen kunnen flink schommelen, waardoor het risico hoger ligt.

Langetermijn-belegging in goud:
Als u iemand bent die kijkt naar de toekomst en stabiliteit belangrijk vindt, dan is langetermijnbelegging in goud wellicht interessanter voor u. Goud heeft al eeuwenlang een waardevast karakter en wordt beschouwd als een "veilige haven" tijdens turbulente tijden, zoals economische onzekerheid, inflatie of valutadevaluaties. Langetermijnbeleggers kopen vaak fysiek goud, zoals munten of goudstaven, of steken hun geld in aandelen van goudmijnbedrijven en goudgerelateerde ETF's. Deze aanpak staat minder in het teken van snelle winst, maar meer van een duurzame veiligheid en bescherming van uw vermogen over de lange termijn.

Tips voor uw beleggingsportfolio

  1. Diversifieer uw portfolio: Zet niet alles op één kaart. Een goed gebalanceerde portfolio bevat verschillende soorten investeringen, zoals aandelen, obligaties én goud. Deze diversificatie kan helpen om risico’s te spreiden en uw financiële stabiliteit te vergroten.
  2. Begrijp uw beleggingshorizon: Bent u van plan om snel winst te maken, of kijkt u verder vooruit? Uw persoonlijke beleggingsdoelen en -termijn moeten de keuze tussen korte- of langetermijnbelegging in goud bepalen.
  3. Blijf op de hoogte: Goudprijzen kunnen beïnvloed worden door een scala aan factoren, van veranderingen in de wereldeconomie tot nieuwe wetgeving over mijnbouw. Probeer de actualiteit op de voet te volgen en gebruik betrouwbare bronnen om uw kennis up-to-date te houden.
  4. Kies de beste methode: Of u nu neigt naar het fysiek bezitten van goud of liever investeert in goudgerelateerde financiële producten zoals ETF's of aandelen in mijnbouwbedrijven, verken de opties en kies wat het beste bij u past.

De wereld van goudbeleggingen is divers en biedt veel mogelijkheden. Laat u niet van de wijs brengen door de grote verscheidenheid; elke belegger heeft zijn eigen voorkeuren. Door u te informeren en een strategie te kiezen die past bij uw persoonlijke beleggingsstijl en doelen, kunt u goud een waardevolle aanvulling maken op uw financiële portfolio.

Beleggen met Degiro
Zoek de beste broker voor u!Vergelijk alle brokers Naar vergelijker
Disclaimer - Handelen brengt risico's met zich mee. Zet niet meer kapitaal op het spel dan u bereid bent te verliezen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. Dit is geen beleggingsadvies.
Sluiten [x]
Tijdelijke kans - Profiteer nu van kennis van anderen en start met traden in grondstoffen als gas, olie en granen via het social trading netwerk van Etoro >>
Start nu met beleggen in commodities of aandelen via het Social trading netwerk van Etoro >>
Toch nu direct starten met beleggen in grondstoffen of aandelen via het social trading platform van Etoro?