Social trading met Etoro

Index trackers - hoe werkt het?

Een indextracker heeft als doel om de onderliggende en bijbehorende index, deels ter indicatie, te volgen. Dit houdt in dat een indextracker de onderliggende index niet zal verslaan, maar ook niet veel slechter zal presteren dan de daadwerkelijke index. Het dient namelijk een enigszins representatief beeld te geven van de index die gevolgd wordt. In principe koopt u met een indextracker de index en deze volgt u vervolgens bij iedere daling en stijging. Een indextracker is in feite een andere naam voor ETF's. Echter heeft een indextracker uitsluitend betrekking op het volgen van een index. Alhoewel de oorspronkelijke ETF's alleen maar index trackers waren is het product inmiddels al veel verder geevalueerd en wordt deze veel breder ingezet. In dit artikel gaan we specifiek in op de klassieke index trackers.

Snel beginnen met handelen? Dit zijn onze top broker keuzes:
Lage kosten en commissies Gebruiksvriendelijk platform Internationale markttoegang Uitgebreide educatieve bronnen
Onze score
Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, u kunt uw inleg (deels) verliezen.
Bekroonde klantenservice Diverse geavanceerde handelsplatformen & Uitgebreide investeringsmogelijkheden Trainingsmogelijkheden zodat u snel kunt leren hoe u de handelsdiensten van FXFlat optimaal gebruikt U kunt al vanaf 200 euro een account openen
Onze score
Gebruiksvriendelijk platform Unieke sociale handelsfuncties Breed scala beleggingsproducten Actieve gebruikersgemeenschap
Onze score
76% van particuliere handelaren verliest geld bij het handelen in CFD's met deze dienstverlener. Ga na of u begrijpt hoe CFD's werken en overweeg of u zich het hoge risico voor verlies van uw geld kunt veroorloven.

Welke index trackers zijn er?

Er zijn twee verschillende soorten index trackers. Dit verschil wordt geuit op de manier waarop een aanbieder van index trackers zijn product aanbiedt en tot stand brengt. Strategisch-beleggen onderscheidt de volgende index trackers:

  • Fysieke indextracker
    De meest voorkomende manier. Hierbij worden alle aandelen van een index gekocht door de desbetreffende aanbieder van de index.
  • Synthetische variant
    Bij de synthetische variant is de onderliggende waarde niet in het bezit. Om toch de gewenste ETF in bezit te krijgen ruilt de uitgever ETF's met een tegenpartij. Dit wordt ook wel een 'Swap overeenkomst' genoemd. Wanneer het niet mogelijk is om een onderliggende waarde in bezit te krijgen, is een synthetische ETF een passende oplossing.

Vergelijk brokers eenvoudig en snel in onze online broker vergelijker!

Het rendement van trackers? Ontdek het hier!

Een tracker maakt over tijd een rendement dat door de index wordt bepaald. De tracker haalt daardoor vrijwel altijd hetzelfde rendement als de index die wordt gevolgd. Omdat de tracker niet het doel heeft de index te verslaan zal het rendement nóóit hoger zijn dan de index. Dit in tegenstelling tot veel beleggingsfondsen die de index juist proberen te verslaan. In de praktijk blijkt dit echter zeer lastig en maar weinig beleggingsfondsen slagen erin een bovenliggende index te verslaan. In vergelijking met beleggingsfondsen zijn trackers ook aanzienlijk voordeliger. Wanneer er bij trackers sprake is van een gelijk beleggingsresultaat houdt een indexbelegger altijd meer over. De reden waarom steeds meer beleggers kiezen voor een tracker / ETF.

Los van de kosten is het rendement van zowel actief als indexbeleggen, op lange termijn, gelijk aan elkaar. Maar doordat de kosten die in rekening worden gebracht bij actief beleggen hoger zijn, is het rendement van indexbeleggen, na aftrek van kosten, hoger. Dit verschil wordt bepaald op basis van de hoogte van zowel de in rekening gebrachte kosten als het uiteindelijk behaalde rendement. Vooral wanneer u beschikt over een relatief laag rendement zijn hoge kosten allesbehalve welkom. Dit zal de kans op winst namelijk aanzienlijk verkleinen.

Het risico van trackers

Logischerwijs brengt het beleggen in een index de nodige risico's met zich mee. Er is namelijk altijd sprake van een mogelijke daling van de beurskoers. Dit kan een nadelig effect hebben op het door u ingebrachte vermogen. Het vermogen volgt de index namelijk niet alleen wanneer die naar boven gaat, maar ook wanneer die naar beneden gaat.

Daarnaast kan ook de wijze waarop de tracker een index volgt, risico's met zich mee brengen. Een index kan namelijk gevolgd worden door een fysieke of synthetische replicatie. Bij de synthetische replicatie hanteert het fonds zogeheten swapconstructies. In dit geval wordt het geld van de belegger via een financiële partij aan de tracker uitgekeerd. Hierbij loopt u het risico dat de wederpartij op een bepaald moment niet aan haar verplichtingen kan voldoen. Van fysieke replicatie is sprake als ETF's daadwerkelijk beleggen in alle delen van de beleggingsopties die ze volgen.

Betreft de bovenstaande constructies is de synthetische replicatie vanwege de complexiteit met name af te raden voor beginnende beleggers. De fysieke replicatie kent meer eenvoud. Daarnaast wordt de index tracker in vrijwel elke cursus over beleggen behandeld. Een goede start dus!

Beleggen met Degiro
Zoek de beste broker voor u!Vergelijk alle brokers Naar vergelijker
Disclaimer - Handelen brengt risico's met zich mee. Zet niet meer kapitaal op het spel dan u bereid bent te verliezen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. Dit is geen beleggingsadvies.
Sluiten [x]
Tijdelijke kans - Profiteer nu van kennis van anderen en start met traden in grondstoffen als gas, olie en granen via het social trading netwerk van Etoro >>
Start nu met beleggen in commodities of aandelen via het Social trading netwerk van Etoro >>
Toch nu direct starten met beleggen in grondstoffen of aandelen via het social trading platform van Etoro?