Social trading met Etoro

Alternatieve beleggingen

Het investeren in activa en hiermee goede rendement behalen, kan lastig zijn door de grote veranderingen die plaats kunnen vinden in de koersontwikkelingen. Om toch een hoog rendement te behalen, zijn alternatieve beleggingen een oplossing. Deze soort beleggingen zijn niet onderhevig aan marktcorrecties, met een hoog rendement als mogelijk resultaat.

Beleggen met Degiro

Wat zijn alternatieve beleggingen?

Alternatieve beleggingen zijn beleggingen in andere beleggingsproducten dan de traditionele aandelen, obligaties, cash of beleggingsstrategieën die afwijken van methoden als long, short of arbitragestrategieën. Het rendement van alternatieve beleggingen zijn niet beïnvloedbaar door koersontwikkelingen op aandelen- of obligatiemarkten. Hierdoor is het mogelijk om te streven naar een bovengemiddeld rendement, wat ook gepaard gaat met een bovengemiddeld risico op verlies van inzet.

Verschillende alternatieve beleggingen

Alternatieve beleggingen worden door vier categorieën onderscheiden, namelijk real assets, hedgefunds, private equity en cryptocurrency.

Real assets

Real assets is een overkoepelde benaming voor het direct investeren in niet-financiële bezittingen, ook wel reële activa genoemd. Hierbij valt te denken aan tastbare beleggingsobjecten, zoals vastgoed, scheepvaart, grondstoffen, infrastructuur en grondoppervlakte. De waarde en de inkomsten van deze alternatieve belegging komen van het goed zelf. Anders dan beleggingen in aandelen, zorgen real assets voor een stabiele cashflow en zijn ze minder gebaseerd op immateriële zaken, zoals goodwill. 

Hedgefondsen / hedgefunds

Hedgefondsen zijn private beleggingsfondsen voor een beperkt aantal investeerders. Deze investeringsfondsen beschermen investeerders tegen zelf gekozen risico's. Iedere hedgefund heeft zijn eigen investeringsstrategie en hanteren eigen kosten. Het is daarom belangrijk om aan te sluiten bij een hedgefund wanneer u exact weet waarvoor u beschermd wilt worden.

Private equity

Private equity, ook wel privaat vermogen, is een collectieve benaming voor niet-beursgenoteerde investeringen in het risicodragend vermogen van bedrijven, veelal het aandelenkapitaal. Private equity kan erg aantrekkelijk zijn door het mogelijk hoge rendement, aangezien deze bedrijven door andere factoren worden gedreven dan bedrijven op de beurs. Private equity investeringen komen in verschillende vormen naar voren:

  • Venture capital

Bij venture capital, oftewel risicodragend kapitaal, wordt geld beschikbaar gesteld voor nieuwe ondernemingen. Zoals de naam al doet vermoeden, is venture capital een vrij risicovolle alternatieve belegging. Het is namelijk zeer aannemelijk dat een nieuwe onderneming het niet gaat redden, met het verliezen van de inzet tot gevolg.

  • Leveraged buyout

Leveraged buyout berust zich op het investeren in een bedrijfsovername rustend op geleend geld dat gegarandeerd door het overnemend bedrijf zal moeten worden terugbetaald. 

  • Distressed debt

Wanneer u kiest voor distressed debt dan leent u geld uit aan een bijna failliet bedrijf. In eerste instantie klinkt de investering in een bankroet bedrijf als een belegging dat gedoemd is om te falen. Het is echter mogelijk dat het bedrijf een doorstart maakt, waardoor terugbetaling inclusief rente van het geïnvesteerd kapitaal mogelijk wordt. Ook bij geval van faillissement is er kans van slagen, doordat investeerders bij terugbetaling voorrang krijgen op bijvoorbeeld aandeelhouders.

Cryptocurrency / cryptovaluta

Het investeren in cryptocurrency is sinds de komst van de virtuele munteenheid in 2009 in populariteit toegenomen. Niet zo gek, aangezien er binnen afzienbare tijd soms wel honderd tot zelf duizend procent aan rendement behaald kan worden. Dit is echter niet zonder risico. De waarde en de koers van cryptocurrency is immers erg wisselvallig. Zo kan de Bitcoin vorige maand flink in waarde zijn gestegen, terwijl het deze maand met 25% daalt. Toch zien veel investeerders de waarde in van deze alternatieve belegging. Zo worden er geen regels opgelegd bij de belegging in cryptovaluta, is cryptocurrency niet te vervalsen en is het overal te wereld te gebruiken.

Peer-to-peer investeren

Peer-to-peer leningen, ook wel P2P lending genoemd, is in Nederland steeds meer in opkomst, maar is in het buitenland reeds een populaire alternatieve investering. Hierbij investeert u uw geld rechtstreeks in leningen van mensen, zonder tussenkomst van een derde partij zoals een bank. Zo draagt u indirect bij aan de renovatie van een huis, de aankoop van een nieuwe auto of andere particuliere uitgaven. In ruil voor de lening ontvangt u maandelijks een aflossing en een rentebedrag. Hierbij gaat het in Nederland gemiddeld om 5 procent wat op sommige Europese platformen kan oplopen tot zelfs boven de 10 procent. Deze percentages geven de mogelijkheid om met peer-to-peer leningen een hoog rendement te verkrijgen.

Crowdfunding

Hoewel peer-to-peer investeringen en crowdfunding veel op elkaar lijken, is P2P vooral gericht op de particuliere sector in tegen stelling tot crowdfunding. Deze vorm van alternatieve beleggingen richt zich immers met name op zakelijke financieringen onder het mkb. Via diverse crowdfunding platforms kunt u als belegger investeren in bedrijfsleningen om zo bedrijven bij te staan bij bijvoorbeeld een overname of uitbreiding. Maandelijks ontvangt u een aflossing en rentebedrag over uw belegging. Door de rente die gemiddeld zo'n 4,5 procent tot wel 9,5 procent kan bedragen, valt er met crowdfunding vaak een mooi rendement te behalen. Omdat u bij crowdfunding altijd geld investeerd in een specifiek bedrijf en het daardoor bij grotere bedragen lastig is om risico te spreiden is er inmiddels ook een variant hierop ontstaan. Via portalen als die van Bridgefunds kunt u automatisch gespreid investeren in zakelijke leningen, met name aan mkb bedrijven.

Beleggen in debiteuren

Een ander vorm van alternatief beleggen is het investeren in debiteuren. Het is voor particuliere beleggers een vrije nieuwe beleggingsvorm, die in Nederland steeds meer terrein wint. Bij deze beleggingsvorm financiert u het openstaande bedrag van afnemers voor een bedrijf. Deze vooruitbetaling van facturen, zogenaamd factoring, is voor bedrijven een fijne manier om het risico op de liquiditeit te verlagen en het werkkapitaal te verbeteren. In ruil voor deze financiering krijgt u een vergoeding die doorgaans 1 procent is van uw belegging. Er zijn tegenwoordig diverse online marktplaatsen te vinden waarbij investeren in debiteuren mogelijk is.

Investeren in alternatieve beleggingen

Bent u geïnteresseerd in alternatieve beleggingen? Brokers, oftewel financiële instellingen, helpen particuliere beleggers bij het investeren in alternatieve beleggingen. Er zijn veel verschillende brokers met verschillende tarieven. Bekijk alle brokers overzichtelijk met onze brokervergelijker en kies uw broker makkelijk online.

Zoek de beste broker voor u!Vergelijk alle brokers Naar vergelijker
Disclaimer - Handelen brengt risico's met zich mee. Zet niet meer kapitaal op het spel dan u bereid bent te verliezen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. Dit is geen beleggingsadvies.
Sluiten [x]
Tijdelijke kans - Profiteer nu van kennis van anderen en start met traden in grondstoffen als gas, olie en granen via het social trading netwerk van Etoro >>
Start nu met beleggen in commodities of aandelen via het Social trading netwerk van Etoro >>
Toch nu direct starten met beleggen in grondstoffen of aandelen via het social trading platform van Etoro?