Social trading met Etoro

Beleggen in aandelen

Wat zijn aandelen?  

Wanneer een bedrijf kapitaal nodig heeft, kan er een aandelenemissie plaatsvinden. Bij de uitgave van de aandelen hebben beleggers de mogelijkheid om in een bedrijf te investeren. Een aandeel is in feite de deelname in een onderneming. Met het aandeel (de deelname) wordt u een aandeelhouder en voor een klein stukje eigenaar van het bedrijf. Als (mede)eigenaar heeft u stemrecht en deelt u mee in de eventuele winst of verlies van het bedrijf. De winst kan gedeeld worden door middel van dividend en de stijging van de intrinsieke waarde. Het verlies wordt gedeeld door een koersdaling van het aandeel.

Snel beginnen met handelen? Dit zijn onze top broker keuzes:
Lage kosten en commissies Gebruiksvriendelijk platform Internationale markttoegang Uitgebreide educatieve bronnen
Onze score
Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, u kunt uw inleg (deels) verliezen.
Bekroonde klantenservice Diverse geavanceerde handelsplatformen & Uitgebreide investeringsmogelijkheden Trainingsmogelijkheden zodat u snel kunt leren hoe u de handelsdiensten van FXFlat optimaal gebruikt U kunt al vanaf 200 euro een account openen
Onze score
Gebruiksvriendelijk platform Unieke sociale handelsfuncties Breed scala beleggingsproducten Actieve gebruikersgemeenschap
Onze score
76% van particuliere handelaren verliest geld bij het handelen in CFD's met deze dienstverlener. Ga na of u begrijpt hoe CFD's werken en overweeg of u zich het hoge risico voor verlies van uw geld kunt veroorloven.

Oudste aandeel: 's werelds oudste aandeel dateert uit 1606. Een geschiedenisstudent aan de Universiteit Utrecht ontdekte in 2010, tijdens zijn scriptieonderzoek, het aandeel. Het aandeel is uitgegeven door de VOC-kamer Enkhuizen.

Hoe werken aandelen?

Het beleggen in aandelen is al jaren razend populair. Met het aankopen van aandelen kunt u als belegger voor een deel eigenaar worden van een bedrijf. Als (mede)eigenaar deelt u dan ook mee in de eventuele winst of verlies. Als aandeelhouder kunt u het woord voeren in de AVA (Vergadering Van Aandeelhouders), heeft u stemrecht en krijgt u voorrang wanneer er nieuwe aandelen uitgegeven worden. De resultaten van het bedrijf en de verwachtingen wat het bedrijf in de toekomst gaat doen, bepalen grotendeels de intrinsieke waarde.

Een aandeel is een beleggingsinstrument dat op twee manieren winst kan genereren voor de belegger. Zo kan een aandeel dividend opleveren, afhankelijk van wat het bedrijf en de financiële resultaten van het bedrijf opleveren. Daarbij kan de waarde van het aandeel stijgen door vermogensgroei en de toekomstverwachtingen van het bedrijf. Een aandeel kan echter ook dalen. Resultaten behaald in het verleden bieden geen garantie dat de ontwikkelingen in de toekomst even voorspoedig zijn.

Hoe wordt de waarde van een aandeel bepaald?

Bij een aandelenemissie vindt er een uitgave van aandelen plaats. Dit kan voor de eerste keer zijn, maar het kan ook zijn dat het bedrijf opnieuw aandelen uitgeeft. De waarde van het aandeel wordt bepaald aan de hand van de bedrijfsresultaten, financiële resultaten en de winstverwachtingen van het bedrijf. Net als het bedrijf staat een aandeel niet stil, dit houdt in dat de waarde van het aandeel elke dag kan veranderen.

Hieronder wordt een rekenvoorbeeld van een eerste aandelenemissie getoond.

Een bedrijf heeft een bepaalde waarde, deze waarde kan worden uitgedrukt in één aandeel. Stel, een bedrijf is € 5.000.000 waard. Het bedrijf wil kapitaal aantrekken door het uitgeven van aandelen. De waarde (€ 5.000.000) moet dan opgedeeld worden door het aantal uitgegeven aandelen. Dus als er 1 miljoen aandelen worden uitgegeven, dan is de rekensom als volgt: € 5.000.000 / 1.000.000 (aandelen) = € 5,- per stuk. De verwachte (eerste) koerswaarde zal dus € 5,- per aandeel zijn.

Welke soorten aandelen zijn er?

Er kan onderscheid worden gemaakt tussen diverse verschillende soorten aandelen. De belangrijkste vijf soorten worden hieronder toegelicht.

1. Normale aandelen

Dit zijn de 'gewone aandelen' zoals iedereen ze kent. De aandelen hebben normaliter één stem per aandeel. Het dividend wordt verdeeld over het aantal uitgegeven aandelen. Aandeelhouders beschikken over het volgende: vergaderrechten, recht op uitkering en zeggenschaps- en financiële rechten.

2. Certificaten van aandelen

Op de certificaten zijn geen stemrechten verbonden. Er wordt echter wél dividend uitgekeerd. De certificaten kunnen via een tussenpersoon gekocht worden. Het administratiekantoor beheert dan de stemrecht.

3. Prioriteitsaandelen

Een prioriteitsaandeel wordt ook wel 'gouden aandeel' genoemd. Een prioriteitsaandeel is een aandeel dat over speciale rechten beschikt. Houders van prioriteitsaandeel hebben het recht om een voordracht te doen voor de benoeming van leden van de Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen. In veel gevallen zijn de eigenaren van het bedrijf de eigenaar van de 'gouden aandelen'.

4. Preferente aandelen

De houders van preferente aandelen hebben bepaalde rechten die bij een 'normaal aandeel' niet ten sprake komen. Het is in feite een beschermingsconstructie. De houder van preferente aandelen krijgt voorrang in bepaalde situaties.

5. Winstaandelen

Winstaandelen zijn aandelen die geen financiële inbreng bieden. De aandelen kunnen echter wel kennis brengen. De aandelen vertegenwoordigen niet het kapitaal van de onderneming. Winstaandelen geven recht op een deel van de winst, maar tegelijkertijd is het stemrecht met een winstaandeel beperkt.

Waarom beleggen in aandelen?

De belegger kan meerdere motivaties hebben om te beleggen in aandelen. Een belangrijk motief kan zijn dat aandelen op lange termijn een hoog rendement kunnen behalen. Onder de verschillende beleggingsproducten behalen aandelen op lange termijn het hoogste rendement. Een keerzijde is echter dat aandelen volatiel kunnen zijn. Hieronder worden enkele voordelen en nadelen gepresenteerd.

Voordelen van aandelen

 • Lange termijn hoog rendement
  Op lange termijn is het mogelijk om een enorm hoog rendement te behalen met aandelen. De aandelen van bedrijven die al jaren bestaan, kunnen een enorm rendement op lange termijn behalen. Er dient echter wel rekening gehouden worden met de stelling dat voorgaande jaren geen garantie bieden op de toekomst.
 • Dividend
  Het beleggen in aandelen biedt diverse mogelijkheden voor het behalen van rendement. Rendement wordt behaald wanneer de intrinsieke waarde van het aandeel stijgt of wanneer het bedrijf dividend uitkeert aan de aandeelhouders.
 • Stemrecht
  De aandeelhouders hebben tijdens de AVA stemrecht.
 • Eigen controle
  In tegenstelling tot het beleggen in een beleggingsfonds en een ETF, heeft de belegger helemaal zelf de controle over welke aandelen wel of niet gekocht worden. U hoeft niet te beleggen in bedrijven of sectoren waar u niet in wilt beleggen.

Nadelen van aandelen

 • Eigen kennis kost tijd
  Beleggingsfondsen beschikken over experts en analisten, een ETF volgt een index. Bij beide is inhoudelijke kennis minder belangrijk. Bij het beleggen in aandelen is echter eigen kennis vereist. Als belegger dient u zich goed te verdiepen in de bedrijven waarin u belegt. Als gevolg hiervan zult u jaarverslagen, bijsluiters enzovoorts moeten doorlezen.
 • Grotere kans op fouten die u als belegger zelf maakt
  Als belegger zult u uw eigen aandelen moeten selecteren, in tegenstelling tot een beleggingsfonds of ETF. De kans dat u als belegger een fout maakt of grote kansen mist is dan eerder mogelijk.
 • Minder resultaat als beginnend belegger
  Als beginnend belegger is de kans groot dat u minder rendement behaalt, dan wanneer u belegt in een ETF. Echter, met de juiste kennis kan het zeer aannemelijk zijn dat u het rendement van de ETF's verslaat en het dus beter doet.
 • Hoge volatiliteit van een aandeel
  De mate waarin een aandeel koersstijgingen en -dalingen ondergaat noemen we volatiliteit. Een relatief rustig aandeel dat vrij stabiel is, is prima. Een volatiel aandeel dat zich erg onrustig beweegt en flinke pieken en dalen heeft, is minder prettig.

Waar kan ik aandelen kopen?

Aandelen worden verhandeld op de beurs. Vertegenwoordigers van financiële instellingen, ook wel brokers genoemd, zijn constant bezig met het kopen en verkopen van aandelen. Als particuliere belegger kunt u bij deze brokers terecht om daar de aandelen te kopen. Een gemakkelijk manier is om het online te doen. Als belegger kunt u zowel terecht op de websites als via een app van de broker. De brokers hebben het beleggen gemakkelijk gemaakt. U kunt namelijk gemakkelijk naar bedrijven zoeken en daaruit een selectie maken.

Klik hieronder op de brokervergelijker en maak uw keuze.

Beleggen met Degiro
Zoek de beste broker voor u!Vergelijk alle brokers Naar vergelijker
Disclaimer - Handelen brengt risico's met zich mee. Zet niet meer kapitaal op het spel dan u bereid bent te verliezen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. Dit is geen beleggingsadvies.
Sluiten [x]
Tijdelijke kans - Profiteer nu van kennis van anderen en start met traden in grondstoffen als gas, olie en granen via het social trading netwerk van Etoro >>
Start nu met beleggen in commodities of aandelen via het Social trading netwerk van Etoro >>
Toch nu direct starten met beleggen in grondstoffen of aandelen via het social trading platform van Etoro?