Social trading met Etoro

Beleggen met hefboomproducten

Hefboomproducten zijn beleggingsproducten waarmee de belegger door middel van een hefboom de daling en stijging van de koers van verschillende producten kan bepalen. De koers kan van bijvoorbeeld aandelen, grondstoffen, indices, valuta en obligaties zijn. Bij hefboomproducten wordt er een deel van de onderliggende waarde betaald. Het overige deel neemt de bank voor rekening.

Snel beginnen met handelen? Dit zijn onze top broker keuzes:
Lage kosten en commissies Gebruiksvriendelijk platform Internationale markttoegang Uitgebreide educatieve bronnen
Onze score
Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, u kunt uw inleg (deels) verliezen.
Bekroonde klantenservice Diverse geavanceerde handelsplatformen & Uitgebreide investeringsmogelijkheden Trainingsmogelijkheden zodat u snel kunt leren hoe u de handelsdiensten van FXFlat optimaal gebruikt U kunt al vanaf 200 euro een account openen
Onze score
Gebruiksvriendelijk platform Unieke sociale handelsfuncties Breed scala beleggingsproducten Actieve gebruikersgemeenschap
Onze score
76% van particuliere handelaren verliest geld bij het handelen in CFD's met deze dienstverlener. Ga na of u begrijpt hoe CFD's werken en overweeg of u zich het hoge risico voor verlies van uw geld kunt veroorloven.

Wat is hefboom beleggen?

Met een hefboom wordt de inleg versterkt door de hefboom. Er kan dus met relatief weinig inzet veel winst, maar dus ook verlies gerealiseerd worden. De grootte van de hefboom is bepalend hoe sterk de koersbewegingen worden bepaald. Het is echter met een hefboom niet mogelijk om meer te verliezen dan de inzet.

Hefboomproducten hebben diverse benamingen. De producten kunnen onderverdeeld worden in Turbo's, Sprinters, Speeders & diverse vormen van CFD's, zoals de bekendste variant Forex. De hefboomproducten zijn ongeveer gelijk. Het verschil zit alleen in de aanbieder van de producten. Zo is het bekendste hefboomproduct 'Turbo' geïntroduceerd door de ABN Amro in 2004. De ING biedt het hefboomproduct 'Sprinters' aan. 'Speeders' zijn in 2006 geïntroduceerd door de Duitse Commerzbank.

Wat is een hefboomproduct?

Met een hefboomproduct kan een belegger inspelen op de koersbewegingen. De hefboom van het product geeft aan hoeveel sneller de waarde stijgt of zakt. Niet elk hefboom is hetzelfde, want er zijn namelijk diverse hefboomproducten. Met hefboomproducten kunt u als belegger inspelen op de koersbewegingen van de indexen. Dit houdt dus in dat u zowel in kunt spelen op een opgaande markt als op een neergaande markt.

Een hefboomproduct kan in feite vergeleken worden met een lening. De belegger investeert een klein deel van de onderliggende waarde en de overige onderliggende waarde financiert de aanbieder. Door deze methode worden de koersbewegingen in feite uitvergroot. De belegger hoeft 'slechts' een deel te beleggen om hetzelfde absolute rendement van de onderliggende waarde te bereiken. Het overige deel wat de aanbieder financiert, noemen we het financieringsniveau. De waarde van het hefboomproduct wordt bepaald door de onderliggende waarde af te trekken van het financieringsniveau.

Hoe werkt handelen met hefboom?

Er is sprake van een hefboomeffect, omdat de belegging door de aanbieder versterkt wordt. De belegger belegt een fractie van het product, maar ontvangt wel de gehele absolute verandering. Een hefboom werkt namelijk altijd hetzelfde: met relatief weinig kracht een groot resultaat behalen. Hoe zit dit dan precies?

Allereerst koopt de belegger een deel van het product. Het overige deel wat de aanbieder betaalt, is het financieringsniveau. Een aandeel of obligatie heeft echter een onderliggende waarde: dit is de absolute waarde (koers) van het aandeel.

Bij een turbo short neemt de aanbieder een short positie. Dit betekent dat er wordt geprofiteerd van een daling. De belegger denkt dus dat de koers zal gaan dalen. Bij een turbo long neemt de belegger een long positie In deze situatie wordt geprofiteerd van een stijging. De belegger denkt dus dat de koers zal gaan stijgen.

Waardebepaling Turbo

De waarde van uw turbo, speeder of sprinter is dus het verschil tussen de financieringsniveau en de koers onderliggende waarde.

Een rekenvoorbeeld ter visualisatie:
Koers onderliggende waarde     (absolute waarde aandeel)    €100
Financieringsniveau            (betaald door de aanbieder)    €80

Waarde Turbo                      €100 – €80 = €20    (waarde hefboomproduct)

Belangrijke onderwerpen

Hefboom

De hefboom is de snelheid waarmee de waarde zal stijgen of dalen. Als de hefboom 5 is, betekent dit dat bij een koersstijging de koers x 5 stijgt. Kortom: als de koers met een hefboom van 5 met 1% stijgt, dan stijgt de koers feitelijk met 5x1% = 5%.

De hefboom wordt bepaald door het financieringsniveau en de koers van de onderliggende waarde op het moment dat het product aangekocht wordt. Dit betekent dat de hefboom steeds zal veranderen, omdat de onderliggende waarde van een aandeel ook constant verandert.

Stop-loss

De aanbieder (banken) investeert het overige deel (het financieringsniveau). De belegger kan met hefboomproducten niet meer verliezen dan de inleg. Om te kunnen garanderen dat de aanbieder door grote koersbewegingen geen grote verliezen kan oplopen, wordt het stop-loss mechanisme toegepast.

Stop-loss betekent dat in situaties waar het hefboomproduct het vooraf bepaalde stop-loss limiet aanraakt, het hefboomproduct automatisch verkocht wordt. Het hefboomproduct stopt dan met bestaan. De belegger kan met hefboomproducten dus niet meer verliezen dan de inleg. Als het hefboomproduct door de stop-loss verkocht wordt, krijgt de belegger de restwaarde terug. Dit is de waarde wat na de verkoop overblijft. Het is echter per aanbieder verschillend hoe lang het duurt voordat u de restwaarde terugkrijgt.

Ratio

Bij veel hefboomproducten is het mogelijk om een ratio toe te passen. Het toepassen van een ratio maakt het toegankelijker om te beleggen. De ratio bepaalt hoeveel hefboomproducten gekocht zouden moeten worden om in één keer te beleggen in de onderliggende waarde van het product. Wanneer er bijvoorbeeld een ratio van 10 is, wordt het product in feite door 10 gedeeld. Bij dure aandelen, zoals een aandeel van Berkshire Hathaway van ongeveer $200.000 is een ratio zeer handig. Zelfs met de medefinanciering van de aanbieder kan het kopen van een aandeel doorgaans duur blijven.

Aanbieder

Het is niet altijd inzichtelijk wie de tegenpartij is en hoe de transactie plaatsvindt. Vaak zijn de aanbieders van de hefboomproducten banken. Het beste is echter wanneer de hefboomproducten op een neutraal platform aangeschaft worden. Dit garandeert dat beide partijen de regels betrachten, en dat één partij niet benadeeld wordt. Daarbij is het raadzaam om uit te zoeken wie de tegenpartij is. Als de tegenpartij ook de aanbieder is, dan vindt er een constructie plaats waarbij de tegenpartij en dus de aanbieder er baat bij heeft dat de belegger verliest.

Looptijd

De looptijd verschilt per hefboomproduct. In de volgende alinea gaan we hier dieper op in. Er zijn namelijk verschillende hefboomproducten met verschillende eigenschappen. Zo zijn er onder andere hefboomproducten waarbij er geen vaste vaste afloopdatum gehanteerd wordt. Er zijn echter ook hefboomproducten waar er wel een vaste afloopdatum is. Kijk dan ook vooraf welke het beste bij u past.

Spread

Het product heeft een bied- en een laatprijs (verkoopprijs). Het verschil tussen de bied- en laatprijs is de 'spread'. Het beste is als de spread zo klein mogelijk is. De spread is afhankelijk van de liquiditeit van de onderliggende waarde (voor hoeveel het product gekocht wordt). Het type product en het type onderliggende waarde is onder andere bepalend voor de grootte van de spread van het hefboomproduct.

Soorten hefboomproducten

Er zijn diverse hefboomproducten. Zo verschilt de sterkte van de hefboom per product. Ook zijn er verschillende benamingen voor de hefboomproducten. Van oudsher zijn Turbo's, Sprinters en Speeders het meest bekend. Tegenwoordig zijn ook CFD's steeds populairder aan het worden. De verschillende hefboomproducten zijn echter zo goed als gelijk; enkel de benamingen zijn verschillend.
Er zijn verschillende typen hefboom producten, namelijk: de hefboom short, de hefboom long, hefboom BEST, hefboom Classic, limited hefboom en hefboom in CFD's.

Hefboom long

Bij een hefboom long wordt geprofiteerd wanneer er een stijging plaatsvindt.

Hefboom short

Bij een hefboom short wordt geprofiteerd wanneer er een daling plaatsvindt. De aanbieder verkoopt dan de onderliggende waarde. Dit noemen we 'short gaan' of 'een short positie innemen'. De belegger profiteert wanneer het hefboomproduct voor een goedkopere prijs ingekocht kan worden.

Hefboom BEST

Een hefboom BEST is een traditioneel product met een oneindige looptijd. Het financieringsniveau is overigens gelijk aan het stop-loss niveau. Omdat het financieringsniveau gelijk is aan het stop-loss niveau kan er een hogere hefboom gehanteerd worden. Het feit dat het financieringsniveau gelijk ligt aan de stop-loss betekent dat bij het bereiken van de stop-loss het product verkocht wordt en er geen restwaarde overblijft. Alles wat de belegger investeert is wanneer het hefboomproduct de stop-loss bereikt heeft weg.

Hefboom Limited

Bij een hefboom Limited is er vooraf een afronddatum vastgesteld. De levensduur van het hefboomproduct is dus feitelijk gezien beperkt. Bij een hefboom Limited is het financieringsniveau gelijk aan het stop-loss niveau. Dus ook bij dit product geldt: wanneer het stop-loss niveau bereikt wordt en het product verkocht wordt, blijft er géén restwaarde over.

Hefboom Classic

Een hefboom Classic is een hefboomproduct zonder een afloopdatum. Het verschil tussen een hefboom BEST en hefboom Classic is het feit dat er een verschil is tussen het financieringsniveau en het stop-loss niveau. Wat dit verschil is, verschilt per product en aanbieder. Het kan echter niet groter zijn dan de inleg. Ook hier telt dat er niet meer verloren kan worden dan er ingezet is.

Hefboom in CFD's

Bij CFD's (Contracts for Difference) kan er een hefboom toegepast worden. Nog niet duidelijk wat CFD's zijn? Lees dan ons artikel over CFD's.

Waarom beleggen in hefboomproducten?

De redenen en motieven voor het beleggen in hefboomproducten kunnen uiteenlopen. Daarnaast zijn er ook diverse hefboomproducten die verschillende voordelen en nadelen met zich meebrengen. De belangrijkste reden om te investeren in hefboomproducten is dat er met hefboomproducten relatief veel en vooral snel geld verdiend kan worden. Daarbij kan er zowel een long als short positie ingenomen worden.

Hieronder worden de meest algemene voordelen en nadelen voor u in kaart gebracht.

Voordelen hefboom producten

 • Snel een hoog rendement
  Dat er met een hefboomproduct veel en snel rendement verdiend kan worden, zal u na dit artikel kunnen nazingen. Dit heeft echter ook een keerzijde. Waar veel geld verdiend wordt, kan ook veel geld verloren worden.
 • Limiet aan verlies
  Er kan met hefboomproducten niet meer verloren worden dan de inzet. De aanbieder beschermt haarzelf en de belegger door het stop-loss mechanisme toe te passen.
 • Transparantie
  De hefboomproducten zijn transparant. Dit betekent dat de koers gemakkelijk te volgen is, zoals andere beleggingsproducten. De koers is via diverse mediums vindbaar. Zo kunt u online gemakkelijk de koers vinden. Daarbij hoeft er geen moeilijk rekensom gemaakt te worden; de koers beweegt namelijk één op één mee. Er dient alleen rekening te worden gehouden met de hefboom.
 • Eigen risico bepalen
  De belegger kan aan de hand van de verschillende producten het risico van de investering zelf bepalen. Zo kunt u kiezen voor zowel de hefboomproducten met meer risico als de hefboomproducten met minder risico. U bepaalt dus de risico-rendementsverhouding.
 • Zowel long- als shortposities innemen
  Bij hefboomproducten heeft u de vrijheid om zelf te kunnen bepalen of u geld wilt verdienen op een opgaande of neergaande markt. U kunt namelijk zowel long- als shortposities innemen.

Nadelen hefboom producten

 • Snel geld verliezen
  Met snel geld verdienen, kan er ook snel geld verloren worden. De hefboom werkt in twee richtingen. Bij winst wordt de winst met de hefboom versterkt, maar met verlies wordt het verlies ook met de hefboom versterkt.
 • Het stop-loss mechanisme
  Er kan met hefboomproducten niet meer verloren worden dan de inzet. De aanbieder beschermt haarzelf en de belegger door het stop-loss mechanisme toe te passen. Het kan als een voordeel dienen, aangezien u door het stop-loss mechanisme nooit meer dan uw inleg kan verliezen. Als de markt echter volatiel is, is een stop-loss mechanisme niet voordelig. Door de volatiliteit kan de stop-loss limiet namelijk bereikt worden, het hefboomproduct stopt dan te bestaan, want het product wordt dan automatisch verkocht.
 • Beperkte handelstijden
  Doordat veel van de aanbieders banken zijn, worden de handelstijden in zekere zin beperkt. Door de beperkte handelstijden kunt u als belegger flinke verliezen oplopen wanneer u een hefboomproduct heeft met een hoog risico. U kunt namelijk buiten de handelstijden om niets kopen of verkopen. U kunt dan alleen maar toekijken hoe de investering verdwijnt.
 • Renterisico
  Door hoge financieringskosten kan de rente ook hoog zijn. De hoge financieringskosten kunnen de financieringswaarde laten stijgen. Hierdoor wordt de kans groter dat het stop-loss limiet bereikt wordt.

Waar hefboomproducten kopen?

Het kopen van turbo's, sprinters of speeders kan online bij brokers als DE GIRO en Deense broker Saxo Bank. Ook zijn er vele banken die deze hefboomproducten aanbieden, zoals ABN Amro beleggen en Rabobank beleggen. Elke bank heeft echter andere producten met verschillende hefbomen. Voor CFD's zijn er gespecialiseerde cfd brokers. Bekend in Nederland zijn social trading platform eToro en reguliere CFD brokers als FX Flat, Plus 500 en BUX. Onderzoek vooraf goed waar u het product koopt en wat voor product u koopt. Zoals in dit artikel al meerdere malen benadrukt wordt: er kan veel geld verloren worden met het handelen in hefboomproducten.

Beleggen in hefboom producten

Kies hieronder voor de broker vergelijking. Daarmee kunt u snel en eenvoudig brokers met elkaar vergelijken. Via een broker kunt u bepalen waarin u wilt beleggen. Zo kunt u snel starten met beleggen, bijvoorbeeld in hefboom producten.

Beleggen met Degiro
Zoek de beste broker voor u!Vergelijk alle brokers Naar vergelijker
Disclaimer - Handelen brengt risico's met zich mee. Zet niet meer kapitaal op het spel dan u bereid bent te verliezen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. Dit is geen beleggingsadvies.
Sluiten [x]
Tijdelijke kans - Profiteer nu van kennis van anderen en start met traden in grondstoffen als gas, olie en granen via het social trading netwerk van Etoro >>
Start nu met beleggen in commodities of aandelen via het Social trading netwerk van Etoro >>
Toch nu direct starten met beleggen in grondstoffen of aandelen via het social trading platform van Etoro?