Social trading met Etoro

Beleggen in mixfondsen

Wilt u graag beleggen tegen een gespreid risico en toch een goed rendement behalen? Mixfondsen beleggen uw inleg in verscheidene activa en sectoren. Hierdoor wordt het potentieel verlies op uw kapitaal gedempt en kunt u ondanks de spreiding een fijne winst behalen.

Snel beginnen met handelen? Dit zijn onze top broker keuzes:
Geavanceerde handelsplatformen Uitgebreide beleggingsproducten Educatieve bronnen Uitstekende klantenservice
Onze score
Lage kosten en commissies Gebruiksvriendelijk platform Internationale markttoegang Uitgebreide educatieve bronnen
Onze score
Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, u kunt uw inleg (deels) verliezen.
Overzichtelijk dashboard Uitstekende klantenservice
Onze score

Wat is een mixfonds?

De wereld van het beleggen gaat gepaard met diverse risico's en het verlies van kapitaal. In de beleggingswereld wordt er daarom veel waarde gehecht aan het goed spreiden van het risico. Een mixfonds is een type beleggingsfonds dat het risico voor haar investeerders probeert te verspreiden door te beleggen in meerdere soorten aandelen, in diverse sectoren en verschillende regio's wereldwijd. Dit soort beleggingsfondsen, ook wel multi-assetfondsen genoemd, beleggen veelal gecombineerd in aandelen en obligaties, maar investeren ook in liquiditeiten, grondstoffen en vastgoed. Het beleggen in mixfondsen neemt de taak van beleggers uit handen om zelfstandig een evenwichtige beleggingsportefeuille samen te stellen. Zo kunt u met weinig tijd en kennis toch een fijn rendement behalen tegen een gecalculeerd risico.

Let op de verschillen tussen mixfondsen onderling

Bij het beleggen in beleggingsfondsen is het als belegger altijd van belang goed te kijken naar de verdeling van de portefeuille in aandelen, obligaties en andere beleggingen. Hoe hoger de investering in aandelen, des te meer risico er aan het fonds wordt toegekend. Deze verdeling bepaalt het risicoprofiel van de beleggingsfonds en verdeelt de fondsen hiermee in drie verschillende soorten: offensief, neutraal en defensief. Bij een offensieve mixfonds bestaat de portefeuille uit maximaal 25 procent aan obligaties. Een defensieve strategie betekent een beleggingsportefeuille van 25 procent uit aandelen. Wilt u dus beleggen met een laag risico, dan passen defensieve mixfondsen het beste bij uw profiel.

Waarom investeren in een mixfonds?

Wanneer u gaat beleggen in mixfondsen, dan investeert u in een stabiele markt. Dit komt met name door de gespreide investering over verschillende sectoren. Zo zijn er altijd effecten die het tijdens de belegging beter doen dan anderen. Hierdoor wordt het verlies van waarde bij de ene investering eenvoudig gecompenseerd door de winst van een ander effect. Hiermee krijgt u de mogelijkheid met een stabiele investering een goed rendement te behalen.

Daarnaast neemt deze beleggingsvorm u veel zorgen en werk uit handen. Zo kiest u als belegger enkel in welke fonds en met welk risicoprofiel u wilt investeren, en laat vervolgens de belegging over aan de fondsbeheerder. Met deskundigheid en ervaring bepaalt de fondseigenaar in welke effecten en binnen welke markten uw kapitaal het beste geïnvesteerd kan worden. Hiermee hoeft u als belegger niet te beschikken over veel financiële kennis en is een mixfonds voor iedereen toegankelijk. U hoeft in feite alleen te kijken naar de bewezen staat van dienst van het fonds. Alhoewel dit nog nooit garanties geeft is het wel een goede indicatie of een fonds zijn doelen waar kan maken.

Nadelen mixfondsen

Naast het beleggen in een stabiele markt, leveren mixfondsen ook enkele nadelen op. Zo is deze beleggingsfonds niet voor elke belegger de geschikte keuze.

Minder risico, minder rendement

Wilt u als belegger veel rendement behalen, dan is de mate van risico in een investering voor u vaak minder van belang. Hoe hoger het risico immers is, hoe meer winst er verkregen kan worden. Bij het beleggen in mixfondsen worden risicovolle en minder gevaarlijke investeringen bij elkaar gebundeld om een gemiddeld rendement op te leveren. Wanneer u als belegger graag voor het grote geld wilt gaan, dan zijn de investeringen in kleine minder risicovolle effecten zinloos en kunnen deze zelfs de waarde van het rendement laten zakken. Het beleggen in deze beleggingsfonds is op dat moment voor u niet de juiste investering.

Beheerkosten

Waar alle handelingen van het beleggen door mixfondsen van u worden overgenomen en de kosten vaak lager zijn dan zelfstandig investeren, brengt dit beleggingsmodel ook kosten met zich mee. Zo bedraagt de gemiddelde vergoeding die mixfondsen vragen zo'n 1% tot zelfs 2-3%. Hoe meer er in aandelen wordt geïnvesteerd, hoe hoger de kosten zullen zijn. De kosten kunnen in sommige gevallen flink oplopen, wat ten kosten gaat van uw rendement.

Waardeschommelingen

Elke belegging kent risico's, zo ook mixfondsen. Doordat de investeringen bij deze beleggingsfonds wordt verspreid over meerdere effecten, kan de waarde van deze verschillende beleggingen ook door verscheidene oorzaken schommelen. Denk bijvoorbeeld aan renteririsco, aandelenrisico of wisselkoersririsco. U bent met het beleggen in mixfondsen beter beschermd tegen risico's, maar de kans op verlies van inzet kan nooit volledig worden uitgesloten.

Starten met beleggen

Het beleggen in mixfondsen kunt u eenvoudig doen met behulp van een broker. Een broker is een tussenpersoon die u helpt bij het vinden van een passend fonds. Een betrouwbare broker vinden, vraagt om een goede zoektocht in het grote aanbod aan brokers. Op Strategisch Beleggen kunt u eenvoudig alle brokers overzichtelijk vergelijken met onze broker vergelijker. Klik op de button hieronder om direct te starten met vergelijken.

Beleggen met Degiro
Zoek de beste broker voor u!Vergelijk alle brokers Naar vergelijker
Disclaimer - Handelen brengt risico's met zich mee. Zet niet meer kapitaal op het spel dan u bereid bent te verliezen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. Dit is geen beleggingsadvies.
Sluiten [x]
Tijdelijke kans - Profiteer nu van kennis van anderen en start met traden in grondstoffen als gas, olie en granen via het social trading netwerk van Etoro >>
Start nu met beleggen in commodities of aandelen via het Social trading netwerk van Etoro >>
Toch nu direct starten met beleggen in grondstoffen of aandelen via het social trading platform van Etoro?