Social trading met Etoro

Risicobeheer

Risicobeheer is een essentieel onderdeel van succesvol beleggen. Het stelt beleggers in staat om weloverwogen beslissingen te nemen en hun vermogen op een verantwoorde manier te laten groeien. In ons stappenplan voor de startende belegger komt u risicoprofiel natuurlijk al tegen. We gaan hier echter verder op het belangrijke onderwerp risicobeheer in en bespreken we de basisprincipes die elke belegger zou moeten kennen, ook als deze al enige tijd is ingestapt. Want risicobeheer wordt met name belangrijk op het moment dat u al daadwerkelijk met beleggen bent gestart. We hebben elk aspect van risicobeheer voor u uit gesplitst, zodat u gemakkelijk die zaken kunt vinden die van u van belang zijn. Om u een idee te geven hebben we op deze pagina de belangrijkste zaken samengevat. Via de afzonderlijke onderwerpen kunt u vervolgens de verdieping lezen. Hopelijk kunt u zo uw beleggingen optimaal beheren.

Snel beginnen met handelen? Dit zijn onze top broker keuzes:
Geavanceerde handelsplatformen Uitgebreide beleggingsproducten Educatieve bronnen Uitstekende klantenservice
Onze score
Lage kosten en commissies Gebruiksvriendelijk platform Internationale markttoegang Uitgebreide educatieve bronnen
Onze score
Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, u kunt uw inleg (deels) verliezen.
Overzichtelijk dashboard Uitstekende klantenservice
Onze score
Gebruiksvriendelijk platform Unieke sociale handelsfuncties Breed scala beleggingsproducten Actieve gebruikersgemeenschap
Onze score
76% van particuliere handelaren verliest geld bij het handelen in CFD's met deze dienstverlener. Ga na of u begrijpt hoe CFD's werken en overweeg of u zich het hoge risico voor verlies van uw geld kunt veroorloven.
Gratis account met commissie-vrij handelen in spaarplannen en ETF's (Prime ETF's vanaf €250 orderwaarde) Eenvoudige en veilige software Volledig Nederlandstalige website en klantenservice Uitgebreid en divers aanbod aan handelsproducten
Onze score
Let op! Er zijn risico's verbonden aan beleggen.

Het belang van risicobeheer in beleggen

Beleggen gaat altijd gepaard met een zekere mate van risico. Risicobeheer is het proces van het identificeren, analyseren en beheren van deze risico's om de kans op succes te vergroten en de impact van ongunstige gebeurtenissen te minimaliseren. Een effectief risicobeheer helpt u om:

  1. Financiële doelen te bereiken: Door risico's te beheren, kunt u uw vermogen op een gestage en verantwoorde manier laten groeien, wat u helpt om uw financiële doelen te bereiken.

  2. Verliezen te beperken: Risicobeheer helpt u om verliezen te beperken wanneer de markt zich tegen u keert. Dit is cruciaal voor het behoud van het geïnvesteerde kapitaal en het vermijden van onnodige financiële stress.

  3. Gemoedsrust te bieden: Beleggers die hun risico's effectief beheren, kunnen met meer vertrouwen en gemoedsrust investeren, wetende dat ze voorbereid zijn op verschillende marktomstandigheden.

Basisprincipes van risicobeheer

Er zijn verschillende basisprincipes van risicobeheer die u kunt toepassen om uw risico's te minimaliseren en uw beleggingsdoelen te bereiken:

  1. Risicotolerantie en persoonlijke financiële situatie: Beleggers moeten hun persoonlijke risicotolerantie en financiële situatie evalueren om te bepalen welk niveau van risico zij bereid zijn te accepteren. Dit risicoprofiel omvat het overwegen van factoren zoals leeftijd, inkomen, beleggingshorizon en financiële doelen.

  2. Diversificatie en asset allocatie: Diversificatie is het spreiden van beleggingen over verschillende activaklassen, sectoren en geografische regio's om het risico te verminderen. Asset allocatie verwijst naar de verdeling van beleggingen over verschillende activaklassen (aandelen, obligaties, contanten, etc.) om het risico verder te beperken en het rendement te optimaliseren.

  3. Het gebruik van stop-loss orders en hedging-strategieën: Stop-loss orders zijn instructies aan een broker om een belegging te verkopen wanneer deze een bepaalde prijs bereikt, waardoor verliezen worden beperkt. Hedging-strategieën, zoals het gebruik van opties en futures, kunnen u helpen om het risico van ongunstige marktbewegingen te beperken.

Door deze basisprincipes van risicobeheer toe te passen, kunt u uw risico's effectief beheren en uw beleggingsdoelen bereiken. Het is belangrijk om te onthouden dat risicobeheer een continu proces is en dat u uw strategieën regelmatig moet evalueren en aanpassen om in lijn te blijven met uw financiële doelen en risicotolerantie.

Beleggen met Degiro
Zoek de beste broker voor u!Vergelijk alle brokers Naar vergelijker
Disclaimer - Handelen brengt risico's met zich mee. Zet niet meer kapitaal op het spel dan u bereid bent te verliezen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. Dit is geen beleggingsadvies.
Sluiten [x]
Tijdelijke kans - Profiteer nu van kennis van anderen en start met traden in grondstoffen als gas, olie en granen via het social trading netwerk van Etoro >>
Start nu met beleggen in commodities of aandelen via het Social trading netwerk van Etoro >>
Toch nu direct starten met beleggen in grondstoffen of aandelen via het social trading platform van Etoro?