Social trading met Etoro

Private equity

oor midden- en kleinbedrijven is het vaak lastig om door te groeien door financiële beperkingen. Banken durven het immers vaak niet aan om leningen te verschaffen door het hoge risico op faillissement. Wanneer er toch vers kapitaal gewenst is, kan een bedrijf doen aan private equity waarbij investeerders buiten de aandelenbeurs bijdragen in het bedrijf.

Beleggen met Degiro

Wat is private equity?

De betekenis van private equity is simpelweg het beleggen in aandelen van bedrijven die geen beursnotering hebben. Aandelen (equity) zijn normaal op de beurs te verkrijgen voor het grote publiek (public). Wanneer een bedrijf niet op de beurs te vinden is en een belegger aandelen van deze organisatie wilt verkrijgen, spreken we van een privé investering (private). Bij deze alternatieve beleggingsvorm besteedt de private investeerder geld in het bedrijf in ruil voor aandelen. Hierbij is het mogelijk dat de belegger medezeggenschap over het bedrijf eist. Na een bepaald aantal jaren wordt de zeggenschap weer verkocht.

Soorten private equity

Er zijn verschillende manieren waarop privé vermogen in een bedrijf kan worden geïnvesteerd. Dit zijn de belangrijkste drie:

Directe investering

Het is mogelijk om direct in een onderneming te investeren. Door niet te beleggen via fondsen maar rechtstreeks een investering te doen, kan het rendement bij succes aanzienlijk hoog zijn. Een groot nadeel schuilt echter in het hoge risico. Een directe private equity investering vergt veel kennis en verschillende vaardigheden op het gebied van beleggen. Wanneer u dit niet heeft, is het erg aannemelijk dat de investering te risicovol is, met verlies op volledige inzet als gevolg. Wanneer u dit risico niet wilt lopen, is het niet verstandig te beleggen in een private equity fonds.

In-house investering

Veel beleggers verwachten meer resultaat wanneer ze investeren in private equity middels private equity fondsen. Deze fondsen worden geleid door professionals die gespecialiseerd zijn in het analyseren, investeren en realiseren van private equity beleggingen. Doordat een private equity fonds gelijktijdig investeert in verschillende activa wordt het risico op verlies van het totaal vermogen een stuk kleiner.

Outsourcing

Outsourcing kan worden gedaan door middel van fund of funds en adviseurs. Bij fund of funds wordt er geïnvesteerd in een fonds dat weer is opgebouwd uit andere fondsen. De fondsbeheerder evalueert waar en hoeveel kapitaal er naar de fondsen gaat. Bij private equity door fund of funds is er vaak sprake van zogenoemde blind pools, wat duidt op weinig of zelfs geen toezicht op onderliggende fondsen. Hierbij moet de investeerder dus vertrouwen op de manager van het overkoepelende fonds. Daarnaast is outsourcing via adviseurs ook een mogelijkheid. Zij  beschikken over dezelfde kennis als fondsbeheerders en houden meer toezicht op de onderliggende fondsen.

Andere alternatieve beleggingsvormen

Private equity is een vorm van alternatieve beleggingen. Een alternatieve beleggingsvorm is een investering in activa die niet onderhevig is aan marktcorrecties. De mogelijkheid tot het behalen van een hoog rendement ligt hier vaak een stuk hoger dan traditionele investeringen in aandelen. Wanneer u geïnteresseerd bent in een belegging van activa die niet onderhevig zijn aan koersschommelingen, maar private equity u niet aanspreekt, dan zijn andere alternatieve beleggingsvormen zoals real assets, hedgefondsen of cryptocurrency mogelijk interessant voor u.

Beleggen in private equity

Bent u van plan om te gaan beleggen? Voor particuliere beleggers is het noodzaak om via brokers te investeren in activa. Brokers, ook wel vertegenwoordigers van financiële instellingen, voeren voor u de beleggingstransacties uit in ruil voor een bepaald tarief. Er is een groot aanbod aan verschillende brokers met verschillende tarieven. Bekijk alle brokers overzichtelijk in onze brokervergelijker en maak uw keuze!

Zoek de beste broker voor u!Vergelijk alle brokers Naar vergelijker
Disclaimer - Handelen brengt risico's met zich mee. Zet niet meer kapitaal op het spel dan u bereid bent te verliezen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. Dit is geen beleggingsadvies.
Sluiten [x]
Tijdelijke kans - Profiteer nu van kennis van anderen en start met traden in grondstoffen als gas, olie en granen via het social trading netwerk van Etoro >>
Start nu met beleggen in commodities of aandelen via het Social trading netwerk van Etoro >>
Toch nu direct starten met beleggen in grondstoffen of aandelen via het social trading platform van Etoro?