Social trading met Etoro

Hoe kies ik de juiste broker?

Wanneer u wilt gaan starten met beleggen dient u een broker te kiezen. Veel mensen staan niet stil bij het achterliggende belang dat een broker met zich meebrengt. Een goede broker kan namelijk een positieve uitwerking hebben op het risicomanagement dat beleggen met zich meebrengt. Online zijn er tal van verschillende brokers die gekozen kunnen worden. Deze keuze kunt u baseren op tal van verschillende factoren. Hierbij dient u zichzelf af te vragen hoe actief u wenst te gaan beleggen. Onderstaand artikel geeft inzicht in hetgeen waaraan u dient te denken bij het selecteren van de juiste broker. U kunt hiervoor tevens gebruik maken van de online vergelijker van Strategisch-beleggen!

Beleggen met Degiro

Een broker beoordelen doet u aan de hand van de volgende punten, deze bespreken we hierna:

  • Betrouwbaarheid - AFM goedkeuring en prospectus
  • Aanbod beleggingsproducten
  • Directe en indirecte kosten
  • Gebruikersgemak platform
  • Extra services

Controleer de betrouwbaarheid van een broker

Wanneer u bezig bent met het verhandelen van aandelen stelt u zelf min of meer uw financiën ter beschikking aan een broker. In dit geval bent u logischerwijs gebaat bij een betrouwbare broker die goed omspringt met uw financiën. In Nederland dienen brokers te voldoen aan de eisen van de AFM. Brokers die afkomstig zijn uit het buitenland kunnen onder andere instanties vallen. Het is echter wel van belang om dit vroegtijdig te controleren. Strategisch-beleggen vermeld uitsluitend gecertificeerde brokers die een betrouwbare historie hebben...maar een garantie is dat natuurlijk nooit!

Lees de prospectus

Een hulpmiddel bij het controleren van de betrouwbaarheid van een broker is, naast de AFM goedkeuring, de prospectus. In de prospectus kunt u zelf alles nalezen over de onderneming (de broker) en de aangeboden beleggingsproducten. Waardevolle informatie die dus zowel inzicht geeft in de broker als in de door deze partij aangeboden beleggingsproducten. Denk hierbij aan de finanicële situatie, de risico's van de beleggingsproducten en de overige belangrijkste eigenschappen van de producten.

Bekijk het aanbod beleggingsproducten

Lang niet alle brokers beschikken over hetzelfde aanbod van beleggingsproducten. Krijg voor uzelf inzichtelijk welke beleggingsproducten een broker aan moet kunnen bieden, omdat u ze interessant vindt. Zodra u een overzicht heeft van de producten waarin u wenst te gaan beleggen, kunt u vervolgens gericht op zoek gaan naar een broker die hierin voorziet. U kunt hierbij tevens direct vergelijken op het gebied van kosten die de broker hiervoor in rekening brengt. Hier zullen we nu verder op ingaan.

Analyseer de directe en indirecte kosten

Wanneer u gaat beleggen worden er kosten in rekening gebracht door de broker. Brokers kunnen verschillende soorten kosten rekenen. Deze kosten kunnen uiteenlopen van maandelijkse kosten tot variabele kosten. Gezien de grote verschillen die zich zoal voordoen op het gebied van transactiekosten bij verschillende brokers is het raadzaam om deze kosten mee te nemen bij de keuze voor een broker. Ook mogelijke overige kosten die een broker bij u in rekening kan brengen dienen mee genomen te worden bij deze overweging. Het kan namelijk voorkomen dat een broker werkt met lage transactiekosten en vervolgens wél de nodige extra kosten in rekening brengt, waardoor die uiteindelijk duurder is.

Enkele kostenposten waar u als belegger tevens rekening mee dient te houden, zijn de omwisselingskosten bij verschillende valuta en de inactiviteitsfee die u dient te betalen als u gedurende een langere periode niet handelt.

Nog even kort samengevat, let op de volgende kostenposten:

  • Transactiekosten
  • Omwisselingskosten
  • Inactiviteitskosten

Tot slot raadt Strategisch Beleggen het beleggen met geleend geld af. Het gebeurt helaas nog met regelmaat dat beleggers met geleend geld alsnog overstag gaan. Strategisch Beleggen raadt dit ten zeerste af! U moet immers nooit meer beleggen dan dat u kunt missen.

Gebruikersgemak platform

Omtrent de keuze voor een broker is het ook verstandig om eerst zorgvuldig de software van de broker te bekijken. Er doen zich namelijk de nodige verschillen voor binnen aspecten als het gebruiksgemak en de functionaliteit van de software. Zorg ervoor dat u kiest voor een broker waarvan u de software begrijpt. Het is namelijk van belang dat u zonder ongemakken orders kunt plaatsen en uw beleggingen kunt beheren.
Bekijk dus goed de website van de broker. Sommige brokers hebben ook een eigen app, ook hierin kunnen verschillen zitten qua functionaliteiten en gebruikersgemak.

Extra services van brokers

De ene broker biedt meer services aan dan de andere. Ook in dat opzicht zijn er dus verschillen en is het de moeite waard om dit aspect mee te nemen in de vergelijking. Qua services kunt u denken aan de mate waarin een broker informatie verschaft in de vorm van dividendgevens of koersgrafieken. Mogelijk biedt een broker daarnaast nog balansgegevens of educatie.

Een ander punt van service is de mate van veiligheid die wordt geboden. Een broker die veiligheid biedt, zorgt ervoor dat iemands effecten afgescheiden zin van de rest van de boedel van een broker. Mocht een broker failliet gaan, dan behouden de klanten in ieder geval hun beleggingen. Er zijn dus echter ook brokers waarbij dit minder goed geregeld is, verdiep uzelf daar dus in.

Dan nog een vorm van service die een broker kan bieden: klantenservice. Een klantenservice kan voorzien in informatie en advies over beleggingsproducten en dat spreekt altijd voor een broker. Ook prettig als u een klacht heeft  of als er een storing is dat u ergens duidelijk terecht kunt.

Tot slot kan een broker nog in meer of mindere mate service verlenen wanneer er wordt overgestapt van de ene naar de andere broker. Allemaal belangrijke punten die het verschil kunnen maken.

Voor ieder type belegger een geschikte broker!

Zoals reeds besproken zijn er de nodige onderliggende verschillen wanneer we kijken naar het type belegger. In onderstaand overzicht worden enkele brokers uitgesplitst naar activiteit en type belegger:

Een broker kan tot slot gekozen worden met tal van verschillende achterliggende motivaties. Voor ieder type belegger zijn er voldoende brokers die gekozen kunnen worden. Door een broker te selecteren die optimaal aansluit op uw situatie, wensen en behoeften, zult u de kans op succes met uw broker vergroten. Maak gebruik van onze vergelijker en verzeker uzelf van een passende broker!

Zoek de beste broker voor u!Vergelijk alle brokers Naar vergelijker
Disclaimer - Handelen brengt risico's met zich mee. Zet niet meer kapitaal op het spel dan u bereid bent te verliezen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. Dit is geen beleggingsadvies.
Sluiten [x]
Tijdelijke kans - Profiteer nu van kennis van anderen en start met traden in grondstoffen als gas, olie en granen via het social trading netwerk van Etoro >>
Start nu met beleggen in commodities of aandelen via het Social trading netwerk van Etoro >>
Toch nu direct starten met beleggen in grondstoffen of aandelen via het social trading platform van Etoro?