Social trading met Etoro

Crowdfunding

Starten met beleggen in alternatieve effecten dan aandelen of obligaties? Met crowdfunding investeert u in zakelijk krediet met een interessante rentepercentage als vergoeding. Zo is crowdfunding in Nederland een populaire variant van beleggen en een goed alternatief voor sparen.

Beleggen met Degiro

Wat is crowdfunding?

Bij het beleggen in crowdfunding investeert een belegger in een zakelijk project door het uitgeven van een lening. Bij deze alternatieve vorm van beleggen draagt de belegger hiermee indirect bij aan de inkoop van nieuwe machines, vastgoed of extra personeel, zonder een tussenkomst van een bank. Crowdfunding lijkt met deze beleggingsvorm veel op peer-to-peer lending, maar verschilt door enkel te beleggen in mkb-projecten. In ruil voor het belegging in crowdfunding ontvangt de belegger een aflossing en rentepercentage van gemiddeld 6% tot 10%. Doordat steeds meer banken minder snel een zakelijke lening verstrekken, is crowdfunding in Nederland populair onder ondernemers. Zo is er voor u als belegger voldoende mogelijkheden om te beleggen in crowdfunding.

Crowdfunding platformen

Om te beginnen met beleggen in crowdfunding kunt u op zoek gaan naar ondernemers met behulp van een crowdfundig platform. Daarop worden alle gevraagde zakelijke leningen overzichtelijk getoond. Na het aanmelden op de site en storting van uw geld op uw account, kunt u een project kiezen voor de belegging. Hierbij heeft u de mogelijkheid zelf te bepalen hoeveel kapitaal u in de zakelijke lening wilt financieren. Zo kan er binnen één project sprake zijn van diverse geldschieters. Wanneer een project voldoende investeerders bevat, kan de zakelijke lening worden verstrekt. Als belegger betaalt u het crowdfunding platform, die uw betalingen aan leningen uitleent en uw beleggingen beheert. De maandelijkse aflossing aan de ondernemers kant loopt ook via het platform. Deze verdeelt de aflossing en de rente evenredig over de beleggers.

De risico's

Net als andere beleggingsvormen, gaat het beleggen in crowdfunding als particulier gepaard met een enige mate van risico. Ondanks dat kredietaanvragen bij crowdfunding platformen een strenge controle ondergaan, loopt u het risico dat de ondernemer zijn betalingsverplichting niet nakomt. Hierbij wordt de lening met vertraging afgelost of zelfs helemaal niet. Om het verlies van uw volledige inzet te voorkomen, is het daarom verstandig uw kapitaal gespreid te beleggen. Door kleinere investeringen in diverse ondernemingen en verschillende sectoren te doen, verkleint u het risico en kunt u met crowdfunding in Nederland een fijn rendement behalen.

Starten met investeren via een crowdfunding platform?

Als particulier kan beleggen in crowdfunding interessant zijn. U bepaalt zelf in welke projecten en in welke mate u gaat investeren. Het is echter van belang goed onderzoek te doen naar het crowdfunding platform en project waarin u geïnteresseerd bent. Zo kunt u denken aan de eisen die het platform stelt aan ondernemers, de looptijd van het krediet of het aantal jaren dat het bedrijf al actief is. Om het risico te verlagen, is het ook raadzaam te beleggen in verschillende projecten. Een crowdfunding platform kan u daarbij helpen. Enkele voorbeelden van populaire crowdfunding platformen zijn:

Bent u op zoek naar een gemakkelijkere manier om aan risicospreiding voor uw beleggingen te doen en wilt u toch investeren in lokale (mkb) bedrijven? Dan is Bridgefunds een optie. Via Bridgefunds investeert u in een gespreide portfolio van zakelijke leningen tegen een aantrekkelijke rente vergoeding. U kunt dus niet per project aangeven of u een bepaald bedrag wilt investeren, maar investeert in een fonds dat voor u de risicospreiding doet.

Wilt u graag starten met een andere vorm van beleggen? Het is dan altijd belangrijk een betrouwbare online broker te vinden, die u goed begeleidt bij de investering. Gebruik daarvoor de online broker vergelijker van Strategisch Beleggen.

Zoek de beste broker voor u!Vergelijk alle brokers Naar vergelijker
Disclaimer - Handelen brengt risico's met zich mee. Zet niet meer kapitaal op het spel dan u bereid bent te verliezen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. Dit is geen beleggingsadvies.
Sluiten [x]
Tijdelijke kans - Profiteer nu van kennis van anderen en start met traden in grondstoffen als gas, olie en granen via het social trading netwerk van Etoro >>
Start nu met beleggen in commodities of aandelen via het Social trading netwerk van Etoro >>
Toch nu direct starten met beleggen in grondstoffen of aandelen via het social trading platform van Etoro?