Social trading met Etoro

Beleggen in vastgoedfondsen

Wanneer u wilt gaan beleggen, kunt u ervoor kiezen om te investeren via een vastgoed. Investeren in vastgoed is een goede keuze om u te beschermen tegen inflatie en maar toch een aanvaardbaar rendement wilt behalen. Net als voor aandelen geldt dat u zelf kunt beleggen in vastgoed, of u kunt kiezen om dit uit te besteden door te investeren in een vastgoed fonds. Belegt u in een vastgoed fonds, dan regelt het vastgoed fonds uw belegging en bepaalt in welk onroerend goed uw kapitaal wordt geïnvesteerd. U heeft er dus geen directe controle over.

Beleggen met Degiro

Wat is een vastgoedfonds?

Een vastgoedfonds is een beleggingsfonds die investeert in vastgoed. Hierbij kan het gaan om huizen, kantoren, winkelcentra et cetera. Wanneer u graag wilt beleggen in vastgoed, maar niet de verantwoordelijk of lasten op u wilt dragen, dan kunt u ervoor kiezen te investeren via een vastgoedfonds. U heeft dan de keuze uit verschillende vastgoedfondsen. De fondsen verschillen van elkaar doordat ieder zich richt op een bepaalde type goed, sector of een branche.

Hoe werkt beleggen in een vastgoedfonds?

Het beleggen in een vastgoedfonds begint door met een, door u zelf gekozen, bedrag te investeren in het fonds en hiermee een deel van het fonds te kopen. Met het geld van u en andere beleggers investeert het fonds vervolgens in de bouw of aankoop van panden, zoals woningen, kantoren of winkels. Het kan hierbij gaan om vastgoed in het binnen- of buitenland. In welke sectoren, welke panden of welke gebieden uw kapitaal wordt geïnvesteerd, heeft u enigszins zelf in handen. Vastgoedfondsen onderscheiden zich door zich te richten op een mix van vastgoed, één branche of een specifieke markt. Zo heeft u de keuze uit meerdere fondsen en bepaalt u indirect waarin uw kapitaal wordt geïnvesteerd. De keuze voor de daadwerkelijke belegging wordt echter bepaald door de fondsbeheerder. De verhuur en verkoop van het vastgoed levert het fonds geld op, wat als winst aan de beleggers wordt uitgekeerd.

Voordelen vastgoedfondsen

Beleggen in vastgoedfonds is een manier om uw vermogen te vergroten, zonder vast te zitten aan de verantwoordelijkheid om uw belegging te onderhouden. Vastgoedfondsen nemen de gehele belegging op zich en verzorgen de volledige investering voor u. Het enige dat u dient te doen is uw vermogen beschikbaar stellen en het risico van beleggen aangaan. Een investering via een vastgoedfonds levert dan ook diverse voordelen voor u op als belegger.

Automatische spreiding

Beleggen in een vastgoedfonds heeft als voordeel dat over het algemeen het risico goed wordt verspreid. Hoewel een particuliere investering in één woning, door de kans op waardedaling, kan leiden tot een groot verlies van uw inzet, is dit bij vastgoedfondsen niet het geval. Vastgoedfondsen spreiden immers het kapitaal van beleggers over meerdere vastgoedprojecten. Zo kan de waardedaling van één pand simpel worden gedragen door de waardestijging van een ander vastgoed. Met het beleggen in een vastgoedfonds loopt u dan ook een stuk minder risico.

Dividend opbrengsten

Naast de spreiding ontvangt u bij een vastgoedfonds vaak een dividend. Het rendement van beleggingen in vastgoed komt immers gedeeltelijk binnen door de verhuur van panden. Deze maandelijkse huuropbrengst wordt door veel vastgoedfondsen maandelijks uitgekeerd, waardoor u direct profiteert van uw belegging.

Goede toegankelijk

Hoewel particulier beleggen in vastgoed een hoog startkapitaal vereist, is dit bij het beleggen in een vastgoedfonds niet het geval. Doordat vastgoedfondsen het kapitaal van een groot aantal beleggers verzamelen en in diverse projecten investeren, kan er al voor een klein bedrag worden belegd. Zo kunnen kleine beleggers met een inleg van 100 euro doorgaans starten met beleggen in vastgoed.

Nadelen van vastgoedfondsen

Elke belegging gaat gepaard met enige mate van risico. Hoewel het beleggen middels vastgoedfondsen een redelijk veilige manier is om uw vermogen te laten groeien, kent deze manier van beleggen ook nadelen.

Kosten beheer

De taak en verantwoordelijk van het beleggen in vastgoed overlaten aan een vastgoedfonds komt met een meerprijs. Een groot nadeel van beleggen in een vastgoedfonds zijn dan ook de kosten voor het beheer van uw kapitaal. Over het algemeen wordt er 1% van de investering berekend, die in mindering wordt gebracht op uw rendement. Houd er daarom altijd rekening mee dat uw netto rendement bij het beleggen in een vastgoedfonds altijd lager zal zijn door de beheerkosten.

Afhankelijkheid van de economische welvaart

Het rendement van uw investering in vastgoed is afhankelijk van economische welvaart. Een economische groei betekent immers de bouw en verkoop van meer huizen, ten gunste van vastgoedfondsen. Vastgoed zal hiermee in waarde stijgen en de belegging zal meer rendement opleveren. In een nadelige situatie betekent het bij economische krimp dat de waarde van vastgoed zal dalen en uw rendement hierdoor lager zal zijn. Wanneer u gaat beleggen in vastgoedfondsen die zich richten op de internationale markt, dan moet u tevens rekening houden met verschillende wisselkoersen van buitenlandse valuta.

Een betrouwbaar vastgoedfonds kiezen

Wilt u graag starten met het beleggen in een vastgoedfonds? Dan is het belangrijk dat u vooraf goed onderzoek doet naar het vastgoedfonds en de werkwijze. Met welk geld wordt er geïnvesteerd? Is het een beursgenoteerde of niet-beursgenoteerde fonds? Hoe wordt het dividend uitgekeerd? Door uw onderzoek goed uit te voeren, weet u precies waar u aan toe bent wanneer u start met beleggen. Enkele voorbeelden van Nederlandse vastgoed fondsen zijn:

Corum Investments

Corum geeft u de keuze uit 2 vastgoed fondsen en heeft een bewezen trackrecord. Het gaat om de volgende fondsen:

  • Het Corum Origin fonds richt zich op vastgoed in de Eurozone. Het gaat om panden zoals kantoren, winkels, industrie, hotels, logistiek en gezondheidszorg. Lees hier meer over het fonds >>
  • Het Corum XL fonds richt zich op wereldwijd vastgoed (exclusief Frankrijk). Het gaat om panden zoals kantoren, winkels, industrie en hotels. Lees hier meer over het fonds >>

SynVest

Bij SynVest heeft u de keuze uit 3 vastgoed fondsen. Daarnaast heeft u ook nog de keuze uit een aantal aandelen en obligatiefondsen. Dit zijn de vastgoed fondsen waar u uit kunt kiezen:

  • Het SynVest Dutch RealEstate fonds richt zich op een mix van vastgoed op locaties door heel Nederland. Het gaat om panden zoals gezondheidscentra, supermarkten, bedrijfspanden en kantoorpanden. Lees hier meer over het fonds >>
  • Het SynVest German RealEstate fonds richt zich op een mix van vastgoed op locatie door heel Duitsland. Het gaat om panden zoals supermarkten en woningen. Lees hier meer over het fonds >>
  • Het SynVest RealEstate fonds richt zich op een mix van vastgoed op locaties door heel Nederland. Het gaat om panden zoals woningen en winkels. Het SynVest RealEstate Fund is een closed-end fonds. Lees hier meer over het fonds >>

Cortese

Cortese is een aanbieder van beleggingsproducten, gespecialiseerd in vastgoedfondsen en opgericht in 2010. Bij dit bedrijf draait alles om zorgvastgoed, wat niet alleen uniek is, maar ook bijzonder vakbekwaam maakt.

Cortese beheert op dit moment tien beleggingsfondsen in vastgoed, met het nieuwste fonds, Cortese HealthCare IX, nu open voor inschrijving. Deze fondsen zijn specifiek op zorgvastgoed gericht, zoals gezondheidscentra en zorgwoningen. Lees hier meer over deze fondsen >>

In de gezondheidszorg fondsen van Cortese wordt de focus gelegd op de aankoop van eerstelijns-gezondheidscentra met huurders zoals huisartsen, fysiotherapeuten, apothekers en anderen.

Andere mogelijkheden

Andere vastgoedfondsen die wellicht interessant voor u kunnen zijn:

  • Vondellaan Vastgoed - Met de vastgoed Woningwaarde obligaties van Vondellaan kunt u investeren in een gediversiviseerde vastgoedportefeuille die met name gericht is op de aankoop en verhuur van woningen in het starterssegment in gezonde demografische regio’s. Deelname vanaf €1000. Lees hier meer over Vondellaan >>
Zoek de beste broker voor u!Vergelijk alle brokers Naar vergelijker
Disclaimer - Handelen brengt risico's met zich mee. Zet niet meer kapitaal op het spel dan u bereid bent te verliezen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. Dit is geen beleggingsadvies.
Sluiten [x]
Tijdelijke kans - Profiteer nu van kennis van anderen en start met traden in grondstoffen als gas, olie en granen via het social trading netwerk van Etoro >>
Start nu met beleggen in commodities of aandelen via het Social trading netwerk van Etoro >>
Toch nu direct starten met beleggen in grondstoffen of aandelen via het social trading platform van Etoro?