Social trading met Etoro

Waarom kiezen voor zelf beleggen?

Wanneer u op het punt staat te gaan beleggen, dan is al snel de vraag waar u dit gaat doen. Zo is er de keuze om te gaan beleggen middels een beleggingsfonds of juist zelf te gaan beleggen. U behoudt door zelf te beleggen de controle en bepaalt zelf hoeveel risico tegen welk rendement u wilt nemen. De belegging kan vervolgens op de beurs worden vastgelegd met een broker. Meer weten over zelf beleggen? Ontdek het hier.

Beleggen met Degiro

Zelf beleggen of laten beleggen

Bij zelf beleggen gaat u de beleggingsmarkt betreden zonder begeleiding. Dit maakt dat bij zelf beleggen een stuk meer komt kijken dan wanneer u kiest voor fondsbeleggingen of laten beleggen. Zo moet een zelf belegger allereerst affiniteit hebben met de financiële markt. Voortdurend op de hoogte blijven van financieel nieuws, risico's kunnen calculeren en rationeel handelen zijn taken die uitgevoerd moeten worden. Bovenal is het hebben van kennis over beleggingsproducten en de beurs een must. Heeft u dit niet? Dan is zelf beleggen te risicovol en is het verstandiger om de inzet te beleggen door een professional met laten beleggen. Wanneer dit u wel aanspreekt, kan zelf beleggen een hoog rendement opleveren én zelfs leuk zijn. U bespaart onnodige extra kosten voor een tussenpartij én behoudt de controle over de beleggingen.

Beleggingsproducten

Bij het zelf beleggen zijn er diverse beleggingsproducten waarin geïnvesteerd kan worden. Welk beleggingsproduct passend is voor u, is afhankelijk van de winst dat u wilt behalen tegenover het risico dat er mee gepaard gaat. Om het risico te verlagen en gegarandeerd rendement te verkrijgen, is het ook mogelijk de inzet over meerdere beleggingsproducten te spreiden. Zelf beleggen kan in meerdere producten, namelijk aandelen, obligaties, derivaten, alternatieve beleggingen, notes en liquiditeiten.

Aandelen: aandelen zijn waardepapieren die een stuk eigenaarschap van een bedrijf opeisen. De aandelen geven hiermee toegang tot een deel van de winst van de onderneming.

Obligaties: wanneer u gaat beleggen in obligaties levert u als het ware een lening aan de overheid of een bedrijf. In ruil voor dit schuldbewijs zal u rente ontvangen voor deze obligaties.

Derivaten: derivaten zijn afgeleide financiële producten die waarde krijgen door onderliggende goederen, zoals aandelen of grondstoffen. Er bestaan meerdere derivaten, zoals swaps, opties en futures.

Alternatieve beleggingen: alternatieve beleggingen zijn beleggingsproducten anders dan aandelen, obligaties, cash of beleggingsstrategieën die afwijken van methoden als long, short of arbitragestrategieën Bij deze alternatieve beleggingen is het rendement niet veranderlijk aan de koersontwikkelingen op de aandelenmarkt.

Notes: notes bestaan uit een combinatie van diverse beleggingsproducten, veelal opties en obligaties. Notes worden gebruikt om een hoger verwacht rendement of een beginkapitaal te behouden.

Liquiditeiten: Op zoek naar een makkelijke belegging? Biedt geldmiddelen aan tegen een zeer korte looptijd tegen een aantrekkelijke rentevergoeding met een liquide belegging.

Risicoprofiel

Natuurlijk komt het hebben van veel vrijheid bij zelf beleggen ook met een keerzijde. Zelf beleggen vraagt immers over het beschikken van véél kennis. Is deze kennis matig of onvoldoende, dan is de kans tot het maken van foute investeringen er aannemelijk. Dit is niet problematisch bij een klein verlies, maar bij een grote inzet echter wel. Bovendien kost zelf beleggen gewoonweg veel tijd. Alle taken dat beleggingsfondsen overnemen, moeten immers nu zelf worden uitgevoerd. Dit betekent dat er uren gestoken moeten worden in het doen van onderzoek, het schetsen van mogelijke risico's en het bijhouden van uw portefeuille.

Waar zelf beleggen?

Wanneer u zelf gaat beleggen, kunt u als particulier niet zelf de beurs betreden. Dit moet namelijk met behulp van een broker. Brokers, oftewel financiële instellingen, helpen uw zelf belegging door te voeren. Het is van belang een goede en betrouwbare broker te zoeken, die veilig uw beleggingen doorvoert tegen een schappelijk tarief. Er is een groot aanbod brokers op de markt te vinden, waaruit gekozen kan worden. Vind een passende broker door alle brokers te vergelijken in onze brokervergelijker en start met zelf beleggen.

Zoek de beste broker voor u!Vergelijk alle brokers Naar vergelijker

Veel gestelde vragen

Wat is zelf beleggen?

Bij zelf beleggen investeert u geld zonder hulp van een adviseur of tussenpartij. Dit vraagt veel kennis van de beleggingsmarkt, het kunnen incalculeren van risico's en het rationeel handelen in beleggingen. Door zelf beleggen behoudt u de volledige vrijheid van uw beleggingen.

Wat zijn de risico's van zelf beleggen?

Zelf beleggen vraagt over het beschikken van véél kennis van de markten waarin u wil opereren. Is deze kennis matig of onvoldoende? Dan is de kans tot het maken van foute investeringen erg aannemelijk. Dit kan leiden tot een verlies op uw inleg. Daarnaast kost zelf beleggen tijd. Informatie over de beleggingen moet immers zelf worden uitgezocht om een accurate risico inschatting te kunnen maken.

In welke beleggingsproducten kan ik zelf beleggen?

Bij zelf beleggen zijn er diverse beleggingsproducten waarin geïnvesteerd kan worden. U kunt bijvoorbeeld kiezen uit aandelen, obligaties, derivaten, alternatieve beleggingen, notes en liquiditeiten. Welk beleggingsproduct passend is voor u, is afhankelijk van het risico dat u wil lopen. Op het Strategisch Beleggen portaal vindt u tips voor het kiezen van de juiste beleggingsproducten.

Disclaimer - Handelen brengt risico's met zich mee. Zet niet meer kapitaal op het spel dan u bereid bent te verliezen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. Dit is geen beleggingsadvies.
Sluiten [x]
Tijdelijke kans - Profiteer nu van kennis van anderen en start met traden in grondstoffen als gas, olie en granen via het social trading netwerk van Etoro >>
Start nu met beleggen in commodities of aandelen via het Social trading netwerk van Etoro >>
Toch nu direct starten met beleggen in grondstoffen of aandelen via het social trading platform van Etoro?