Social trading met Etoro

Beleggingsobject

Wanneer u wilt beleggen zijn is er veel verschillende activa waarin u kunt investeren. Zo bestaan er ook beleggingsobjecten. Bij de investering in een beleggingsobject wordt er geld in een voorwerp gestoken, zoals goud of wijn. In ruil voor deze belegging verkrijgt de investeerder bepaalde rechten.

Beleggen met Degiro

De kenmerken van een beleggingsobject

Een investering in een beleggingsobject is geen effect zoals aandelen of obligaties, maar er wordt betaald voor een bepaald recht met een rendement in het vooruitzicht. Zo kan u het eigendomsrecht verkrijgen van een pand of zaak. Daarnaast is er de mogelijkheid tot het recht op vruchtgebruik. Hierbij mag er gebruik worden gemaakt van het geïnvesteerde product. U gebruikt dan als het ware 'de vruchten' van het object. Tevens wordt er bij bepaalde beleggingen het recht op de opbrengst of een deel ervan verkregen. De belegging in een object betekent door het vergeven van een recht dus niet dat de investeerder het product beheert of onderhoudt.

Tip: Lees ons artikel over vastgoed om alles te weten te komen over beleggen in onroerend goed.

Soorten beleggingsobjecten

Er zijn verscheidene objecten waarin u kunt beleggen, variërend van woningen tot natuurproducten.

Kavel / grond

Een investering in een kavel of pand kan leiden tot het verkrijgen van een groot rendement bij een verhoging van de waarde. Bij een verlaging van de waarde gaat dit echter gepaard met een lager rendement of zelfs mogelijk verlies van de inzet.

Hout

Wanneer er geïnvesteerd wordt in hout, heeft de belegger recht op een deel van de opbrengst van de verkochte bomen of hout. Hierbij speelt wel het gevaar op zogenoemde natuurrisico's. Door de vernietiging van bomen door bijvoorbeeld bosbranden, zal er namelijk geen verkoop mogelijk zijn, met geen rendement als gevolg.

Vakantiehuizen

Bij een belegging in vakantiehuizen wordt het recht verkregen op een deel van de huuropbrengst. Ook zijn er beleggingen waarbij het rendement berust op de waarde van het pand. Belangrijk hierbij is dat het rendement beïnvloed wordt door de waardeontwikkeling van het vakantiehuis. Het risico op fluctuatie in het rendement is hierdoor aanwezig.

Wijn / whiskey

Met een investering in wijn of whiskey wordt er het recht verkregen op een deel van de opbrengst bij verkoop van de drank. Daarnaast is het ook mogelijk te beleggen in bijvoorbeeld het wijnchateau.

Edelmetalen

Een edelmetaal als beleggingsobject geeft recht op een goudstaaf, zilverstaaf, platina of een gedeelte hiervan. Een edelmetaal mag als beleggingsobject worden beschouwd wanneer de belegger niet het edelmetaal beheert. De aanbieder moet daarom het edelmetaal zelf in een kluis bewaren of door derde partijen laten opbergen.

De risico's van een beleggingsobject

Zoals bij elke belegging hangt er een bepaalde mate van risico vast aan een investering. De risico's voor beleggingsobjecten zijn vaak hoger in vergelijking met de belegging in aandelen. Afhankelijk van het object waarin geïnvesteerd wordt, zijn er enkele risico's te noemen:

  • Het rendement kan beïnvloed worden door de waardeontwikkeling van bijvoorbeeld een pand.
  • Er is bij een beleggingsobject geen sprake van een vermogensscheiding tussen objecteigenaar en de geïnvesteerde. Hierdoor zal bij een faillissement het ingelegde geld verloren gaan.
  • Een beleggingsobject in de vorm van een natuurlijk product gaat gepaard met natuurrisico's.
  • De belegging in een object kan een erg lange looptijd hebben.
  • Beleggingsobjecten in het buitenland staan niet onder toezicht van de Nederlandsche Bank of de Autoriteit Financiële Markten. Dit doet de kans op schandalen op het gebied van beleggingsobjecten toenemen.

Investeren in een beleggingsobject?

Bent u geïnteresseerd in een beleggingsobject? Een van de eenvoudigste mogelijkheid om als particuliere belegger te investeren in een object is bijvoorbeeld beleggen in een vastgoed fonds. Vastgoedfondsen bieden de mogelijkheid om te investeren in een divers portfolio aan vastgoedobjecten, zonder de lasten en verantwoordelijkheden van directe eigendom. Deze organiseerde beleggingsvorm kan inkomsten genereren uit huuropbrengsten en potentieel kapitaalgroei, en biedt ook de voordelen van risicospreiding en professional management. Maar net zoals bij andere beleggingen, gaat dit ook gepaard met het risico van economische schommelingen. Ofwel, vastgoedfondsen kunnen een interessante aanvulling zijn op alternatieve beleggingsopties, maar zorgvuldig onderzoek en overweging blijven essentieel bij het maken van beleggingskeuzes.

Zoek de beste broker voor u!Vergelijk alle brokers Naar vergelijker
Disclaimer - Handelen brengt risico's met zich mee. Zet niet meer kapitaal op het spel dan u bereid bent te verliezen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. Dit is geen beleggingsadvies.
Sluiten [x]
Tijdelijke kans - Profiteer nu van kennis van anderen en start met traden in grondstoffen als gas, olie en granen via het social trading netwerk van Etoro >>
Start nu met beleggen in commodities of aandelen via het Social trading netwerk van Etoro >>
Toch nu direct starten met beleggen in grondstoffen of aandelen via het social trading platform van Etoro?