Social trading met Etoro

Beleggen in obligaties

Obligatie betekenis

Wat zijn obligaties?

Wanneer u gaat beleggen in obligaties levert u als het ware een lening aan de overheid of een bedrijf. In ruil voor het verstrekken van die lening zult u rente ontvangen. Beleggen in obligaties kan gezien worden als de minst uitdagende vorm van beleggen. Obligaties brengen namelijk weinig tot geen risico's met zich mee en u heeft altijd te maken met een einddatum. Op deze datum krijgt u het door u beschikbaar gestelde geld weer terug. In het geval van een faillissement verloopt dit anders. Aandeelhouders krijgen dan namelijk als allerlaatste hun geld terug.

Snel beginnen met handelen? Dit zijn onze top broker keuzes:
Lage kosten en commissies Gebruiksvriendelijk platform Internationale markttoegang Uitgebreide educatieve bronnen
Onze score
Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, u kunt uw inleg (deels) verliezen.
Bekroonde klantenservice Diverse geavanceerde handelsplatformen & Uitgebreide investeringsmogelijkheden Trainingsmogelijkheden zodat u snel kunt leren hoe u de handelsdiensten van FXFlat optimaal gebruikt U kunt al vanaf 200 euro een account openen
Onze score
Gebruiksvriendelijk platform Unieke sociale handelsfuncties Breed scala beleggingsproducten Actieve gebruikersgemeenschap
Onze score
76% van particuliere handelaren verliest geld bij het handelen in CFD's met deze dienstverlener. Ga na of u begrijpt hoe CFD's werken en overweeg of u zich het hoge risico voor verlies van uw geld kunt veroorloven.

Beleggen in een obligatiefonds

U kunt bij de handel in obligaties een portefeuille laten samenstellen door een fondsmanager. De fondsmanager doet al het huiswerk, de research en bepaalt de kredietwaardigheid van tal van bedrijven en overheden. U hoeft alleen maar de obligaties aan te schaffen. Wanneer u gebruikt maakt van een fondsmanager is er sprake van het beleggen in een obligatiefonds. Het is hierbij wel van belang dat u beschikt over een fondsmanager die vooruit kijkt en voldoende kennis heeft over uw fonds. Uw fondsmanager dient namelijk rekening te houden met (toekomstige) economische prognoses om zodoende risico's te vermijden en in te haken op (gunstige) economische situaties.

Obligaties rendement

Met name wanneer u beleggingsfondsen overweegt kunnen de voorspelde opbrengsten een overweldigend effect met zich mee brengen. Het is hierbij van belang dat u nuchter blijft en dat u zich realiseert dat hoge opbrengsten ook meer risico's met zich meebrengen. Bovendien is een voorspelde opbrengst lang niet altijd een garantie. Het hoge risico daarentegen wel. Daardoor kan het uiteindelijke rendement wellicht lager uitvallen.

Hoe werken obligaties?

Obligaties zijn voorzien van een nominale waarde. Deze waarde staat voor het totaalbedrag die het bedrijf of de overheid wil verzamelen. Dit totaalbedrag wordt opgeknipt in kleinere eenheden. Deze eenheden kunnen vervolgens op de beurs aangekocht worden als obligatie. Wanneer u een eenheid aankoopt, voorziet u dus in het betreffende bedrag van de aangekochte eenheid. Wanneer u wenst uw obligaties te verkopen vóór de einddatum dan krijgt u hier geld voor terug. Hoe hoog dit bedrag is, is afhankelijk van de rente op de kapitaalmarkt. Hierbij geldt: hoe hoger de waarde van uw obligatie, hoe lager de rente die wordt uitgekeerd. Deze rente wordt ook wel de couponrente genoemd.

Welke obligaties zijn interessant?

Als we spreken over obligaties en obligatiefondsen zijn er verschillende soorten obligaties waaruit gekozen kan worden. Wanneer verschillende typen obligaties vergeleken worden, wordt inzichtelijk waartussen een belegger precies allemaal kan kiezen. Strategisch-beleggen onderscheidt de volgende factoren:

  1. Overheden en ondernemingen
    Dit zijn de partijen die obligaties uitgeven. Afhankelijk van het krediet worden deze partijen verdeeld in investment grade, high yield en junk bonds.
  2. De looptijd
    De looptijd bij obligaties en obligatiefondsen kan zowel kort (max. 3 jaar) als lang zijn.
  3. De valuta
    Tot slot is er dan nog de valuta waarin een obligatie wordt uitgegeven. Binnen de wereld van obligaties zijn de Euro en de  Amerikaanse dollar de belangrijkste valuta's. Toch zijn er ook tal van obligaties beschikbaar in lokale valuta's.

Let op: ongeacht de obligatie die of obligatiefonds dat u kiest, brengt ook het beleggen in obligaties risico's met zich mee.

Obligaties kopen

Obligaties kopen gaat tegenwoordig snel en eenvoudig. Door gebruik te maken van brokers kunt u makkelijk obligaties kopen of een obligatiefonds kiezen waarin u wilt beleggen. Ga via onderstaande button naar de broker vergelijking en maak uw keuze.

Beleggen met Degiro
Zoek de beste broker voor u!Vergelijk alle brokers Naar vergelijker
Disclaimer - Handelen brengt risico's met zich mee. Zet niet meer kapitaal op het spel dan u bereid bent te verliezen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. Dit is geen beleggingsadvies.
Sluiten [x]
Tijdelijke kans - Profiteer nu van kennis van anderen en start met traden in grondstoffen als gas, olie en granen via het social trading netwerk van Etoro >>
Start nu met beleggen in commodities of aandelen via het Social trading netwerk van Etoro >>
Toch nu direct starten met beleggen in grondstoffen of aandelen via het social trading platform van Etoro?