Social trading met Etoro

Aandelen kopen: Hoe werkt dat?

Veel beginnende beleggers zijn van mening dat het kopen van aandelen moeilijk is. Het is dan ook een feit dat beginnersfouten al snel worden gemaakt, met name bij de keuze van het juiste aandeel. Maar dat hoeft niet het geval te zijn als u weet waar u moet beginnen. In dit artikel leest u hoe u volgens een aantal stappen eenvoudig aandelen kunt kopen, hoe u op een succesvolle manier aandelen kunt kopen en welke risico’s verbonden zijn aan het kopen van aandelen.

Beleggen met Degiro

Aandelen kopen in stappen

Voordat u begint met het kopen van aandelen is het van belang om een aantal stappen te doorlopen. Hieronder leest u welke stappen dit zijn.

Stap 1: het openen van een broker account

Om aandelen te kunnen kopen is het openen van een broker account vereist. Een broker is een partij die het voor particulieren mogelijk maakt om aandelen te kopen. Het is de partij die actief handelt tussen de belegger en de markt. De broker voert namelijk de beleggingstransacties uit.
In Nederland zijn er veel verschillende brokers waarbij u een account kan openen. De brokers verschillen in de aangeboden beleggingsproducten en diensten. Ook de bijbehorende tarieven verschillen per broker. Om deze redenen is het van belang om u te verdiepen in de verschillende brokers zodat u uiteindelijk de broker kunt selecteren die het best past bij de gewenste beleggingsportefeuille. Populaire brokers in Nederland waar u aandelen kunt kopen zijn bijvoorbeeld DEGIRO.nl en Home.Saxo. Wilt u weten welke broker het best bij u past? Gebruik het online brokers vergelijk van Strategisch Beleggen om een keuze te maken.

Stap 2: bepalen welke aandelen u wilt kopen

Nadat u een broker account heeft geopend, kunt u beginnen met het kopen van aandelen. Maar voordat u dit doet, is het van belang om te bepalen welke aandelen u wilt kopen. Het is belangrijk dat u zelf een idee hebt van de aandelen die u kunt kopen. Om deze reden is het slim om te beginnen met het kopen van aandelen van bedrijven die u zelf goed kent of van bedrijven waar u zelf graag mede-eigenaar van wilt worden. Vervolgens kunt u op zoek gaan naar bedrijven die wat verder van u af staan. Bekijk de jaarcijfers en de (toekomst)visie van bedrijven om te bepalen welke aandelen u wilt kopen. Het is wel aan te raden om vooral te beleggen in sectoren die u goed begrijpt zodat u op de hoogte bent van factoren die het geselecteerde bedrijf beïnvloeden.

Stap 3: bepalen hoeveel aandelen u wilt kopen

Vervolgens is het aan u om te bepalen hoeveel aandelen u wilt kopen. Omdat u eerst moet begrijpen hoe de aandelenmarkten functioneren, is het aan te raden om te beginnen met kleine bedragen. Zodra u ervaring heeft opgedaan en doorheeft hoe de aandelenmarkt functioneert kunt u met steeds grotere bedragen werken.

Stap 4: het type order selecteren

Wanneer u bepaald heeft welke aandelen en hoeveel aandelen u wilt kopen, kan het daadwerkelijke kopen van de aandelen beginnen. Om aandelen te kopen moet u het type order selecteren. Er bestaan verschillende type orders waaruit u kunt kiezen:

  • Market order: een order waarbij de aandelen direct gekocht worden tegen de marktprijs die op dat moment geldt.
  • Limit order: een limit order wordt alleen uitgevoerd wanneer een specifieke prijs wordt bereikt.

Stap 5: het voortdurend verbeteren van uw aandelenportefeuille

Voor wie denkt dat het proces afgelopen is wanneer de aandelen gekocht zijn heeft het mis. Nadat u aandelen heeft gekocht is het belangrijk om u voortdurend af te blijven vragen of de aandelen in uw portefeuille nog aansluiten bij uw beleggingsstrategie. Op deze manier zorgt u ervoor dat u niet onnodig veel geld verliest aan aandelen die mogelijk niet meer goed aansluiten bij de gekozen strategie. Meer informatie over het bepalen van een passende belegginsstrategie vindt u in het artikel beleggingsstrategie.

Succesvol aandelen kopen

Het kopen en verkopen van aandelen kan zeer lucratief zijn. Wanneer u op een succesvolle manier aandelen wilt kopen en uiteindelijk goede resultaten wilt behalen, moet u rekening houden met verschillende factoren.

Zorg voor spreiding van uw risico

Een belangrijk onderdeel van succesvol kopen van aandelen is het spreiden van uw beleggingen. Koop niet maar één type aandeel, maar koop verschillende soorten aandelen. Hierdoor verkleint u het risico op verlies. Dalende beurskoersen van aandelen waar het slecht mee gaat, worden gecompenseerd door aandelen waar het wel goed mee gaat.

Rekening houden met risico

Om succesvol te kunnen beleggen is het belangrijk dat u te allen tijde rekening houdt met de risico’s van uw beleggingen. Een goede basisregel is dat u ervoor moet zorgen dat uw potentiële winst hoger is dan uw potentiële verlies. Stel vooraf een goed beleggingsplan op en bekijk bij welke prijs u verlies lijdt en bij welke prijs u winst neemt. Wilt u weten hoe u uw risicoprofiel bepaald? Lees dan het artikel bepaal uw risicoprofiel.

Kies het beste moment

Een goede manier om zo hoog mogelijke resultaten te behalen met het kopen en verkopen van aandelen is door op het juiste moment aandelen te kopen. Vaak is dit op het moment dat aandelen in waarde dalen. Hierdoor kunt u het aandeel voor een hoger bedrag verkopen wanneer het aandeel weer stijgt. Uiteindelijk maakt u hierdoor dus winst. Deze winst kunt u gebruiken om nieuwe aandelen mee te kopen en opnieuw winst te maken. Een andere manier om het beste moment te kiezen is door in te spelen op het nieuws. Hoe eerder u inspeelt op actuele zaken, hoe meer kans u heeft op een hoog rendement.

Hou rekening met uw emoties

Een laatste belangrijke factor die van invloed is op succesvol aandelen kopen is emotie. Wanneer u aandelen gaat kopen moet u rekening houden met uw emoties. Over het algemeen zijn mensen bang om te verliezen, wat ervoor zorgt dat beleggers verliesgevende beleggingen te lang open laten staan en winstgevende beleggingen daarentegen afkappen. Om te voorkomen dat emoties uw beslissingen te veel beïnvloeden, kunt u vooraf een beleggingsplan opstellen.

Door in te spelen op de hierboven genoemde factoren kunt u meer geld verdienen met het kopen en verkopen van aandelen

Risico’s van aandelen kopen

Tijdens het proces van aandelen kopen, krijgt u te maken met verschillende soorten risico’s. Het is dan ook belangrijk dat u zich bewust bent van de risico’s die beleggen met zich meebrengt. Zo kunt u rekening houden met de verschillende risico’s en waar nodig actie ondernemen. Met welke risico’s u te maken kan krijgen en wat ze inhouden leest u hieronder.

Bedrijfsspecifiek risico

Onder bedrijfsspecifieke risico’s vallen risico’s die alleen betrekking hebben op een specifieke onderneming. Voorbeelden van oorzaken zijn fraude, brand of de publicatie van slechte jaarcijfers. Om het bedrijfsspecifiek risico te verkleinen kunt u ervoor kiezen om veel verschillende aandelen te kopen.

Sectorspecifiek risico

Sectorspecifieke risico’s zijn risico’s die invloed hebben op de gehele sector waarin het bedrijf zich bevindt. Ongeacht hoe goed het bedrijf waarvan u aandelen bezit het ook doet, de resultaten worden toch beïnvloed door de ontwikkelingen binnen de sector. U kunt het sectorspecifieke risico verkleinen door aandelen te kopen van verschillende sectoren.

Marktrisico

Marktrisico’s beïnvloeden de hele economie. Een mogelijk voorbeeld dat dit veroorzaakt is een kredietcrisis. U kunt het marktrisico verkleinen door niet al uw geld op één moment in aandelen te beleggen. Ook is het belangrijk dat u het geld dat u investeert niet direct nodig heeft zodat u op herstel kunt wachten.

Valutarisico

Valutarisico heeft betrekking op de mogelijke winst of het mogelijke verlies wanneer u aandelen koopt op de internationale beurs buiten de eurozone. Of geld waarde wint of verkleint door het van de ene in de andere valuta om te wisselen is afhankelijk van de wisselkoers. U vergroot het valutarisico wanneer u ervoor kiest om enkel in landen met een grote kans op valuta koersschommelingen te beleggen.

Zoek de beste broker voor u!Vergelijk alle brokers Naar vergelijker

Veel gestelde vragen

Wat zijn aandelen?

Aandelen, of wel effecten, zijn eigendomsbewijzen van een bedrijf. Afhankelijk van hoeveel aandelen u bezit heeft u een bepaald percentage van het eigendom van een bedrijf. Dit houdt in dat u mee mag beslissen over bedrijfsbeslissingen en mag meedelen in de winst. Hoe meer aandelen u bezit, hoe meer u te zeggen heeft. Vervolgens kunt u uw aandelen verkopen op de aandelenbeurs, waar beleggersfondsen en brokers samen komen om aandelen te kopen en verkopen.

Er bestaan veel verschillende soorten aandelen die elk andere rechten met zich meebrengen. Zo bestaan er aandelen zonder stemrecht, waarmee u geen recht heeft op stemmen tijdens de Algemene Leden Vergadering. Ook bestaan er preferente aandelen waarmee u meer rechten krijgt dan bij reguliere aandelen. En zo zijn er nog vele andere soorten aandelen.

Wanneer kan je het beste aandelen kopen?

Vaak is het beste moment om een aandeel te kopen wanneer het in waarde daalt. Op deze manier kunt u het aandeel voor een hoger bedrag verkopen wanneer het weer in waarde stijgt. Uiteindelijk maakt u op deze manier winst. Ook kunt u gebruik maken van nieuwsberichten en hierop inspelen. Wanneer u inspeelt op actuele zaken, wordt de kans groter dat u een hoog rendement behaald.

Met welke risico’s kan je te maken krijgen tijdens het kopen van aandelen?

Wanneer u succesvol wilt beleggen, moet u te allen tijde rekening houden met de risico’s die daarbij komen kijken. Tijdens het beleggen krijgt u te maken met verschillende risico’s, waaronder bedrijfsspecifiek risico, sectorspecifiek risico, marktrisico en valutarisico. Het is raadzaam om vooraf uw risicoprofiel te bepalen. Op deze manier wordt het voor u zelf duidelijk hoeveel risico u bereid bent om te nemen.

Wanneer gaan aandelen stijgen en dalen?

Over het algemeen gaan aandelen stijgen wanneer de bedrijfswaarde toeneemt. Deze benaming kan verwarrend zijn. De bedrijfswaarde is namelijk niet alleen afhankelijk van het bedrijf zelf, maar ook andere factoren buiten het bedrijf beïnvloeden de bedrijfswaarde. Denk aan zaken als een rentestijging, koop- en verkoopgedrag van andere beleggers en de meningen en verwachtingen van consumenten.

Ook de daling van aandelen is afhankelijk van de bedrijfswaarde. Wanneer de bedrijfswaarde afneemt, daalt de waarde van de aandelen. Ook in dit geval hangt de bedrijfswaarde af van verschillende externe en interne factoren.

Disclaimer - Handelen brengt risico's met zich mee. Zet niet meer kapitaal op het spel dan u bereid bent te verliezen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. Dit is geen beleggingsadvies.
Sluiten [x]
Tijdelijke kans - Profiteer nu van kennis van anderen en start met traden in grondstoffen als gas, olie en granen via het social trading netwerk van Etoro >>
Start nu met beleggen in commodities of aandelen via het Social trading netwerk van Etoro >>
Toch nu direct starten met beleggen in grondstoffen of aandelen via het social trading platform van Etoro?