Social trading met Etoro

Nieuwe Pensioenwet 2023: Veranderingen en Gevolgen voor uw Jaarruimte

De nieuwe pensioenwet in Nederland gaat in 2023 in werking en brengt belangrijke veranderingen met zich mee voor de opbouw van aanvullend pensioen. We bespreken hier de gevolgen van deze veranderingen voor de jaarruimte en geven we tips om uw beleggingsstrategie hierop aan te passen.

Wat is de jaarruimte en waarom is het belangrijk?

De jaarruimte is het bedrag dat u jaarlijks belastingvrij mag sparen of beleggen voor uw pensioen. Het is een belangrijk aspect van pensioenplanning, omdat het u in staat stelt om fiscaal voordeel te behalen en uw pensioenpot te laten groeien. Met de nieuwe pensioenwet verandert de berekening van de jaarruimte, waardoor deze voor veel mensen lager uitvalt.

Veranderingen in de berekening van de jaarruimte

De nieuwe pensioenwet introduceert enkele belangrijke veranderingen in de berekening van de jaarruimte:

Verlaging van het opbouwpercentage

Het percentage van het pensioengevend inkomen dat u mag opbouwen, wordt verlaagd van 13,3% naar 10%. Dit betekent dat u minder belastingvrij mag sparen of beleggen voor uw pensioen.

Verhoging van de franchise

De franchise, het deel van uw inkomen dat niet meetelt voor de berekening van de jaarruimte, wordt verhoogd. Dit heeft ook invloed op de hoogte van de jaarruimte.

Gevolgen voor beleggers

De veranderingen in de jaarruimte hebben gevolgen voor mensen die zelf een aanvullend pensioen opbouwen, zoals beleggers. Een lagere jaarruimte betekent minder fiscaal voordeel en mogelijk een lager aanvullend pensioen. Het is belangrijk om uw beleggingsstrategie hierop aan te passen en te kijken naar alternatieve manieren om uw vermogen te laten groeien.

Tips voor het aanpassen van uw beleggingsstrategie

  1. Herzie uw pensioendoelen: Bepaal opnieuw uw pensioendoelen en bereken hoeveel u moet sparen of beleggen om deze doelen te bereiken, rekening houdend met de nieuwe pensioenwet.

  2. Diversifieer uw beleggingsportefeuille: Overweeg om uw beleggingsportefeuille verder te diversifiëren om risico's te spreiden en uw vermogen op verschillende manieren te laten groeien.

  3. Maak gebruik van de reserveringsruimte: Als u in voorgaande jaren niet volledig gebruik heeft gemaakt van uw jaarruimte, kunt u de reserveringsruimte benutten om alsnog fiscaal voordelig te sparen of beleggen voor uw pensioen.

  4. Overweeg alternatieve beleggingsproducten: Kijk naar andere beleggingsproducten, zoals vastgoed of P2P-leningen, om uw vermogen op een andere manier te laten groeien.

  5. Vraag financieel advies: Schakel een financieel adviseur in om uw pensioenstrategie te herzien en aan te passen aan de nieuwe wetgeving. Ook enkele online brokers bieden een dergelijke service aan.


<< Terug naar nieuwsoverzicht
Disclaimer - Handelen brengt risico's met zich mee. Zet niet meer kapitaal op het spel dan u bereid bent te verliezen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. Dit is geen beleggingsadvies.
Sluiten [x]
Tijdelijke kans - Profiteer nu van kennis van anderen en start met traden in grondstoffen als gas, olie en granen via het social trading netwerk van Etoro >>
Start nu met beleggen in commodities of aandelen via het Social trading netwerk van Etoro >>
Toch nu direct starten met beleggen in grondstoffen of aandelen via het social trading platform van Etoro?