Social trading met Etoro

Modelbeleggen: Een toegankelijke manier van beleggen voor beginners

In de wereld van beleggen zijn er talloze strategieën en benaderingen om te overwegen. Voor beginnende beleggers kan dit overweldigend zijn. Modelbeleggen is een populaire beleggingsmethode die zowel toegankelijk als effectief kan zijn, vooral voor diegenen die net beginnen met beleggen. In dit blog zullen we uitleggen wat modelbeleggen inhoudt, hoe het werkt en of het geschikt is voor startende beleggers. We zullen ook enkele brokers bespreken die modelbeleggen aanbieden en voorbeelden geven van modelportefeuilles, zoals die van Brand New Day.

Wat is modelbeleggen?

Modelbeleggen is een beleggingsbenadering die gebruikmaakt van vooraf ontworpen beleggingsportefeuilles, die zijn samengesteld door ervaren beleggingsprofessionals. Deze portefeuilles zijn ontworpen om te voldoen aan specifieke beleggingsdoelen en risicoprofielen en zijn meestal gebaseerd op een gediversifieerde mix van beleggingsinstrumenten, zoals aandelen, obligaties, en indexfondsen. Modelbeleggen is vooral populair bij beginnende beleggers, omdat het de complexiteit van het zelf samenstellen van een portefeuille wegneemt.

Hoe werkt modelbeleggen?

Bij modelbeleggen kiest de belegger een modelportefeuille die past bij zijn of haar beleggingsdoelen en risicotolerantie. De modelportefeuille wordt beheerd door beleggingsprofessionals die de prestaties van de portefeuille in de gaten houden en, indien nodig, aanpassingen maken om de beleggingsdoelen te blijven nastreven.

De belegger hoeft zich geen zorgen te maken over het monitoren van individuele beleggingen of het maken van aanpassingen aan de portefeuille, omdat dit wordt gedaan door de beleggingsprofessionals. Dit maakt modelbeleggen een passievere beleggingsbenadering in vergelijking met het actief beheren van een eigen portefeuille.

Voorbeeld van modelportefeuilles bij Brand New Day

Bij Brand New Day kunt u kiezen uit 1 van de 5 standaard modelportefeuilles of 1 van de 5 groene modelportefeuilles, die allemaal zijn samengesteld door hun experts[1].

Een voorbeeld van een standaard modelportefeuille bij Brand New Day kan zijn:

 • 70% aandelenfonds
 • 30% obligatiefonds

Een voorbeeld van een groene modelportefeuille bij Brand New Day kan zijn:

 • 60% duurzaam aandelenfonds
 • 40% duurzaam obligatiefonds

Bij Brand New Day kunt u dus kiezen uit een reeks modelportefeuilles die passen bij uw beleggingsdoelen en risicoprofiel, terwijl u profiteert van automatische herbalancering en het beheer door hun beleggingsexperts.

Is modelbeleggen geschikt voor startende beleggers?

Modelbeleggen kan een uitstekende keuze zijn voor startende beleggers om de volgende redenen:

 1. Eenvoud: Modelbeleggen vereenvoudigt het beleggingsproces door vooraf samengestelde portefeuilles aan te bieden die passen bij verschillende beleggingsdoelen en risicoprofielen. Dit maakt het gemakkelijker voor beginners om te beginnen met beleggen zonder zich zorgen te hoeven maken over het kiezen van individuele beleggingen.

 2. Professioneel beheer: Modelbeleggen biedt beleggers toegang tot professioneel beheerde portefeuilles, wat kan leiden tot betere beleggingsresultaten op de lange termijn.

 3. Diversificatie: Modelportefeuilles zijn meestal goed gediversifieerd, wat het risico van de beleggingen vermindert. Dit is een belangrijk aspect van beleggen, vooral voor beginners die mogelijk niet bekend zijn met de ins en outs van diversificatie.

 4. Kosten: Modelbeleggen kan kostenbesparend zijn, omdat de beleggingsprofessionals gebruikmaken van indexfondsen en andere kostenefficiënte beleggingsinstrumenten. Bovendien zijn de beheerkosten voor modelportefeuilles vaak lager dan die van actief beheerde fondsen.

Voorbeelden van brokers die modelbeleggen aanbieden

Enkele andere Nederlandse brokers die net als Brand New Day een vorm van modelbeleggen aanbieden zijn:

 1. Saxo Bank: Saxo Bank biedt modelportefeuilles (managed portfolios) aan die zijn ontworpen en beheerd door hun beleggingsexperts. Klanten kunnen kiezen uit verschillende beleggingsstrategieën op basis van hun risicobereidheid en beleggingsdoelen.

 2. Rabobank: Rabobank biedt modelportefeuilles aan via hun "Beheerd Beleggen" dienst. Klanten kunnen kiezen uit verschillende risicoprofielen, en de beleggingsexperts van de bank zullen de portefeuilles dienovereenkomstig beheren.

 3. ABN AMRO: ABN AMRO biedt "Begeleid Beleggen" aan, dat modelportefeuilles omvat op basis van vijf verschillende risicoprofielen. De bank's beleggingsexperts beheren deze portefeuilles, en klanten kunnen hun beleggingen volgen via het online platform.

Modelbeleggen is dus een toegankelijke en effectieve beleggingsmethode die geschikt kan zijn voor startende beleggers. Door te kiezen voor modelbeleggen bij een van de genoemde brokers, kunnen beginnende beleggers profiteren van professioneel beheerde portefeuilles en een gediversifieerde beleggingsstrategie.


<< Terug naar nieuwsoverzicht
Disclaimer - Handelen brengt risico's met zich mee. Zet niet meer kapitaal op het spel dan u bereid bent te verliezen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. Dit is geen beleggingsadvies.
Sluiten [x]
Tijdelijke kans - Profiteer nu van kennis van anderen en start met traden in grondstoffen als gas, olie en granen via het social trading netwerk van Etoro >>
Start nu met beleggen in commodities of aandelen via het Social trading netwerk van Etoro >>
Toch nu direct starten met beleggen in grondstoffen of aandelen via het social trading platform van Etoro?