Social trading met Etoro

Kosten van beleggen via DEGIRO

Bij het starten met beleggen is het begrijpelijk dat u de kosten zoveel mogelijk wilt beperken. Dit heeft niet alleen invloed op uw rendement, maar zorgt er ook voor dat u belegt voor uzelf en niet alleen voor uw broker. We zullen hier dieper ingaan op de kosten die gepaard gaan met beleggen via DEGIRO. We zullen de verschillende kosten bespreken waarmee u als gemiddelde belegger te maken krijgt, met uitzondering van kosten die verband houden met opties, futures en kortetermijnhandel. Let op, dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 3 maart 2024. Het is belangrijk om altijd de actuele tarieven te controleren, aangezien deze doorgaans één of twee keer per jaar worden veranderd.

Transactiekosten & Handlingskosten

Een van de belangrijkste kosten waar beleggers naar kijken zijn de transactiekosten en handlingskosten. DEGIRO heeft een reputatie opgebouwd als een broker met lage transactiekosten.

Transactiekosten voor aandelen en ETFs op Europese beurzen

Bij DEGIRO zijn de transactiekosten voor aandelen en ETFs op Europese beurzen relatief laag. Voor beleggingen op Euronext Amsterdam, Brussel en Parijs betaalt u bijvoorbeeld €2 + 0,03% per transactie. Dit betekent dat als u bijvoorbeeld €1000 aan aandelen koopt, u slechts €2,30 aan transactiekosten betaalt. Voor aandelen op de London Stock Exchange stijgen de transactiekosten naar €4 per transactie, maar deze blijven nog steeds redelijk laag in vergelijking met andere brokers.

Transactiekosten voor internationale beleggingen

Als u wilt beleggen op internationale beurzen, zoals de NYSE, NASDAQ en de beurs van Toronto, betaalt u hogere transactiekosten. Voor beleggingen in aandelen op deze beurzen betaalt u bij DEGIRO €4 + 0,04% per transactie. Hoewel de transactiekosten iets hoger liggen, biedt DEGIRO nog steeds concurrerende tarieven in vergelijking met andere brokers.

Kosten voor specifieke beleggingsproducten

Naast transactiekosten en handlingskosten kunnen er ook extra kosten van toepassing zijn op specifieke beleggingsproducten, zoals opties en futures. De kosten voor deze producten variëren afhankelijk van het type product en de beurs waarop u handelt. Controleer daarom altijd wat de specifieke kosten zijn voordat u besluit deze beleggingsproducten te verhandelen.

Valutakosten

Als belegger kunt u te maken krijgen met valutakosten wanneer u handelt in internationale beleggingen. Deze kosten kunnen van invloed zijn op uw totale rendement, maar er zijn manieren om ze te minimaliseren en uw winst te maximaliseren. We zullen u uitleggen wat valutakosten precies zijn, hoe ze worden berekend en enkele strategieën delen om hierop te besparen.

Wat zijn valutakosten?

Valutakosten ontstaan wanneer u belegt in effecten die genoteerd zijn in een andere valuta dan de euro. Bij DEGIRO wordt de valutakoers gebruikt om de waarde van de transacties in euro's om te rekenen. Het omrekenen naar een andere valuta en het verwerken van deze transacties brengen kosten met zich mee.

Hoe worden valutakosten berekend?

Bij DEGIRO worden valutakosten berekend op basis van een vaste commissie en een percentage over het omgeruilde bedrag. Voor alle valutatransacties betaalt u een commissie van €10 plus 0,02% van het omgeruilde bedrag.

Hoe kunt u besparen op valutakosten?

  1. Meerdere valuta aanhouden: Als u regelmatig handelt in verschillende valuta, kunt u overwegen om meerdere valuta aan te houden op uw DEGIRO-rekening. Door tegoeden in verschillende valuta aan te houden, kunt u valutatransacties vermijden bij het kopen en verkopen van effecten in dezelfde valuta.

  2. Gebruik maken van valutatransactiedagen: Bij DEGIRO worden valutatransacties alleen op werkdagen afgehandeld. Door uw transacties te plannen op valutatransactiedagen, kunt u de kosten voor het omwisselen van valuta vermijden.

  3. Gebruik van valutaladders: Een valutaladder is een instrument waarmee u valutakosten kunt beperken door geleidelijk aan valuta om te wisselen. In plaats van een grote valutaomwisseling in één keer te doen, kunt u verschillende transacties uitvoeren en zo de kosten spreiden.

  4. Valutadiversificatie: Als u in meerdere valuta belegt, kunt u uw portefeuille diversifiëren en tegelijkertijd valutakosten verminderen. Door te investeren in verschillende valuta's kunt u uw risico spreiden en eventuele negatieve effecten van valutaschommelingen beperken.

Beurskosten / Aansluitkosten

Bij DEGIRO kunt u te maken krijgen met beurskosten en aansluitkosten bij het uitvoeren van transacties op de beurs. Deze kosten worden in rekening gebracht om de verbinding met de financiële markten te onderhouden en om de beleggingsdiensten van DEGIRO mogelijk te maken.

Hoe worden beurskosten berekend?

Bij DEGIRO worden beurskosten berekend op basis van een vast bedrag plus een percentage van de transactiewaarde. De tarieven variëren per beurs en zijn te vinden in het tarievenoverzicht van DEGIRO. Het is belangrijk om te benadrukken dat elke beurs zijn eigen tariefstructuur heeft, dus het is raadzaam om de specifieke kosten voor elke beurs te raadplegen.

Als voorbeeld kunnen we kijken naar de beurskosten voor het handelen in Nederlandse aandelen op Euronext Amsterdam. Voor transacties tot €1000 betaalt u een vast bedrag van €2,00, plus 0,058% van de transactiewaarde. Voor transacties boven de €1000 is het vaste bedrag €2,00 plus 0,046% van de transactiewaarde.

Hoe worden aansluitkosten berekend?

Aansluitkosten bij DEGIRO zijn eenmalige kosten die in rekening worden gebracht bij het openen van een account. Bij DEGIRO zijn er geen jaarlijkse of maandelijkse kosten verbonden aan het hebben van een account, maar er zijn aansluitkosten die verschillen per beurs. Deze aansluitkosten zijn te vinden in het tarievenoverzicht van DEGIRO.

Als voorbeeld, de aansluitkosten voor Euronext Amsterdam bedragen €2,50. Dit is een eenmalige kost. Het is belangrijk om te onthouden dat deze kosten kunnen variëren per beurs en dat er mogelijk ook andere aansluitkosten van toepassing zijn, afhankelijk van uw handelsactiviteiten.

Hoe kunt u besparen op beurskosten / aansluitkosten?

  1. Selecteer de juiste beurzen: Als belegger kunt u overwegen om te handelen op beurzen met lagere kosten. Door rekening te houden met de beurskosten bij het selecteren van uw beleggingen, kunt u mogelijk uw totale handelskosten verlagen.

  2. Houd rekening met de transactiewaarde: Aangezien het percentage van de beurskosten is gebaseerd op de transactiewaarde, is het belangrijk om rekening te houden met de waarde van uw transacties. Bij hogere transactiewaarden kunnen de kosten procentueel genomen lager uitvallen.

  3. Vergelijk tarieven: Het is verstandig om de tarieven van verschillende brokers en beurzen te vergelijken. Door een vergelijking met andere vergelijkbare brokers als Easybroker, Scaleble.Capital of Mexem kunt u de meest voordelige optie kiezen die past bij uw beleggingsstrategie.

Dividendbelasting

Dividendbelasting is een belasting die wordt geheven op het uitgekeerde dividend aan aandeelhouders. Wanneer u investeert in aandelen van bedrijven die dividend uitkeren, kan er bronbelasting worden ingehouden op het dividendbedrag. Het bedrag van de dividendbelasting kan verschillen per land.

Hoe wordt dividendbelasting bij DEGIRO behandeld?

Bij DEGIRO wordt dividendbelasting automatisch ingehouden op het ontvangen dividend, voordat het op uw rekening wordt gestort. Dit betekent dat u netto dividend ontvangt, waarbij de belasting al is afgetrokken.

Voor Nederlandse beleggers geldt dat DEGIRO de Nederlandse dividendbelasting automatisch inhoudt, tenzij u in aanmerking komt voor een vermindering of vrijstelling op basis van belastingverdragen tussen Nederland en andere landen.

Belastingverdragen en vermindering van dividendbelasting

Nederland heeft belastingverdragen met verschillende landen, die mogelijk een vermindering of vrijstelling van dividendbelasting bieden. Dit kan van toepassing zijn als u belegt in bedrijven die dividend uitkeren uit een land waarmee Nederland een belastingverdrag heeft.

Als u in aanmerking komt voor een vermindering of vrijstelling van dividendbelasting, moet u de relevante documentatie aanleveren bij DEGIRO. Dit kan een ingevuld W-8BEN-formulier of een vergelijkbaar document zijn, afhankelijk van het belastingverdrag en de vereisten van het betreffende land. Raadpleeg het tarievenoverzicht van DEGIRO voor meer informatie over de specifieke belastingverdragen en documentatievereisten.

Verrekening van dividendbelasting

Als u dividendbelasting heeft betaald op uw dividendinkomsten, kunt u mogelijk de betaalde belasting verrekenen met uw belastingaangifte. De mogelijkheid en voorwaarden voor verrekening kunnen variëren, dus het is belangrijk om advies in te winnen bij een belastingadviseur of de Belastingdienst om te begrijpen hoe u dividendbelasting kunt verrekenen.

Overige kosten voor opties/futures/etc.

Naast de eerder genoemde kosten kunnen er ook extra kosten in rekening worden gebracht voor het handelen in complexe beleggingsproducten zoals opties, futures en andere derivaten. DEGIRO biedt transparantie in de kostenstructuur voor deze producten, zodat beleggers precies weten waar ze aan toe zijn.Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste kostenposten:

Optiecontractkosten

Bij het handelen in opties worden er enkele kosten berekend, waaronder de optiecontractkosten. Deze kosten worden in rekening gebracht voor het kopen of verkopen van optiecontracten. De optiecontractkosten variëren per beurs waarop de opties worden verhandeld. Raadpleeg het tarievenoverzicht van DEGIRO voor de specifieke kosten per beurs.

Optieuitoefening en -toewijzing

Wanneer u ervoor kiest om een optiecontract uit te oefenen en het recht uitoefent om de onderliggende waarde te kopen of verkopen, kunnen er kosten in rekening worden gebracht. Deze kosten variëren ook per beurs en zijn afhankelijk van het soort optiecontract en de uitgeoefende positie. Zorg ervoor dat u op de hoogte bent van de kosten voordat u besluit uw opties uit te oefenen.

Futureskosten

Bij het handelen in futures zijn er ook enkele kosten waarmee u rekening dient te houden. Deze kosten omvatten onder andere de transactiekosten voor het handelen in futures-contracten. Deze kosten worden in rekening gebracht bij het openen en sluiten van futures-posities en zijn afhankelijk van het handelsvolume. Raadpleeg het tarievenoverzicht van DEGIRO voor de specifieke kosten per futures-beurs.

Overige kosten voor derivaten

Naast bovengenoemde kosten kunnen er ook nog andere kosten van toepassing zijn op het handelen in derivaten, waaronder opties en futures. Deze kosten kunnen bestaan uit clearingkosten, beurskosten en overige transactiekosten. Deze kosten kunnen per beurs en per transactie verschillen. Het is raadzaam om het tarievenoverzicht van DEGIRO te raadplegen voor meer gedetailleerde informatie over de specifieke kosten van derivatenhandel.

Kiezen voor DEGIRO?

Het is duidelijk dat DEGIRO, een populaire online broker onder Nederlandse beleggers, verschillende tarieven en kosten hanteert. Het is van groot belang dat u zich goed geïnformeerd over deze kosten om een weloverwogen beslissing te kunnen nemen. Door inzicht te hebben in de kosten en tarieven, kunt u uw kosten optimaliseren en potentieel hoger rendement op beleggen behalen.

Advies: Raadpleeg altijd de actuele tarieven en kosten bij DEGIRO voordat u begint met beleggen. Neem de tijd om de kostenstructuur te begrijpen en overweeg de impact die de kosten kunnen hebben op uw beleggingsportefeuille. Door goed geïnformeerd te zijn, kunt u als Nederlandse belegger uw beleggingen optimaliseren en uw financiële doelen nastreven.


<< Terug naar nieuwsoverzicht
Disclaimer - Handelen brengt risico's met zich mee. Zet niet meer kapitaal op het spel dan u bereid bent te verliezen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. Dit is geen beleggingsadvies.
Sluiten [x]
Tijdelijke kans - Profiteer nu van kennis van anderen en start met traden in grondstoffen als gas, olie en granen via het social trading netwerk van Etoro >>
Start nu met beleggen in commodities of aandelen via het Social trading netwerk van Etoro >>
Toch nu direct starten met beleggen in grondstoffen of aandelen via het social trading platform van Etoro?