Social trading met Etoro

Hoe beschermt u uw vermogen tegen inflatie?

In een economisch klimaat waar inflatie een steeds groter punt van zorg is, is het erg handig om te begrijpen hoe u uw vermogen kunt behouden en beschermen tegen inflatie. In dit artikel geven we u suggesties over hoe u dit kunt doen.

Wat is inflatie?

Inflatie verwijst naar de algemene stijging van de prijzen van goederen en diensten in de economie over een zekere periode. Technisch gezien is inflatie niet het stijgen van de prijzen, maar de afname van de koopkracht van een munteenheid - het kost meer om dezelfde hoeveelheid goederen te kopen. Dit betekent dat als de inflatie hoger is dan de spaarrente, uw spaargeld in waarde vermindert in reële termen.

Hoe ontstaat inflatie?

Inflatie ontstaat vaak door het samentreffen van meerdere factoren. Deze kunnen onder andere een toename van productiekosten, zoals grondstoffen en arbeid, zijn of een hogere vraag naar goederen en diensten vanuit de consument. Recente bronnen van inflatoire druk kunnen zijn: de effecten van de COVID-19-pandemie, geopolitieke gebeurtenissen zoals de oorlog in Oekraïne, of overheden die geld printen (kwantitatieve versoepeling).

Wat doet inflatie met uw spaargeld?

Stel dat de inflatie 3% is en de rente op uw spaarrekening 1%. In werkelijkheid verliest uw spaargeld dus 2% aan koopkracht per jaar. Dus als u €10.000 op uw spaarrekening heeft staan, is dat over een jaar nog maar €9.800 waard.

Hoe beschermt u uw vermogen tegen inflatie?

Er zijn meerdere strategieën die u kunt volgen om uw vermogen te beschermen tegen inflatie. Hier zijn enkele manieren:

Beleggingsfondsen en ETF's

Beleggen kan een effectieve manier zijn om uw vermogen te groeien en te beschermen tegen inflatie. Belegt u in aandelen via een beleggingsfonds of ETF, dan wordt uw vermogen namelijk geïnvesteerd in bedrijven die meestal in staat zijn om prijsstijgingen door te berekenen aan hun klanten. Hierdoor kunnen hun winsten en dus hun aandelenkoers stijgen, wat bescherming biedt tegen inflatie.

Obligaties met inflatiekoppeling

Obligaties zijn in het algemeen gevoelig voor inflatie omdat de waarde van de vaste rentebetalingen erdoor wordt uitgehold. Er zijn echter speciale typen obligaties, bekend als inflatie-gekoppelde obligaties, waarvan de rentebetalingen stijgen met de inflatie. Dit kan een goede manier zijn om uw vermogen te beschermen.

Vastgoed

Historisch gezien heeft vastgoed goed standgehouden tegen inflatie. Dit komt omdat de prijs van onroerend goed en de huuropbrengsten neigen te stijgen met de inflatie. Daarom kan investeren in vastgoed een doeltreffende manier zijn om uw vermogen te beschermen tegen inflatie.

Grondstoffen

Investeringen in bepaalde grondstoffen, zoals goud, staan bekend om hun vermogen om het goed te doen tijdens periodes van hoge inflatie. Goud wordt vaak gezien als een 'veilige haven' en heeft een historische neiging om in waarde te stijgen wil er veel inflatie is.

Diversificatie

Ondanks potentiële voordelen, komt elk type investering met zijn eigen risico's. Door uw investeringen te spreiden over verschillende typen beleggingen (aandelen, obligaties, vastgoed, grondstoffen etc.) kunt u uw risico verlagen.


<< Terug naar nieuwsoverzicht
Disclaimer - Handelen brengt risico's met zich mee. Zet niet meer kapitaal op het spel dan u bereid bent te verliezen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. Dit is geen beleggingsadvies.
Sluiten [x]
Tijdelijke kans - Profiteer nu van kennis van anderen en start met traden in grondstoffen als gas, olie en granen via het social trading netwerk van Etoro >>
Start nu met beleggen in commodities of aandelen via het Social trading netwerk van Etoro >>
Toch nu direct starten met beleggen in grondstoffen of aandelen via het social trading platform van Etoro?