Social trading met Etoro

Belastingen en kosten van beleggingen: Wat u moet weten

Beleggen is een effectieve manier om uw vermogen te laten groeien, maar het is belangrijk om rekening te houden met de belastingen en kosten die hierbij komen kijken. In dit artikel bespreken we de belastingen en kosten van beleggingen, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen bij het opstellen van uw beleggingsstrategie.

Belasting op beleggingsinkomsten

In Nederland wordt het box 3-inkomen op uw voorlopige aanslag 2023 berekend volgens de nieuwe wetgeving. Deze wetgeving houdt rekening met de werkelijke verdeling van uw vermogen en gebruikt fictieve rendementspercentages die dicht bij de werkelijke rendementspercentages liggen. De rendementspercentages voor 2023 zijn:

 • Bank- en spaartegoeden en contant geld: 0,36%
 • Beleggingen/andere bezittingen: 6,17%
 • Schulden: 2,57%

Het percentage voor beleggingen en andere bezittingen is al vastgesteld, terwijl de percentages voor bank- en spaartegoeden en schulden nog voorlopig zijn. Begin 2024 zullen deze percentages worden vastgesteld en gebruikt voor uw definitieve aanslag.

Om uw box 3-inkomen voor 2023 te berekenen, volgt u deze stappen:

 1. Gebruik de voorlopige rendementspercentages 2023 om het rendement per soort vermogen op 1 januari uit te rekenen.
 2. Tel het rendement van bank- en spaartegoeden en contant geld op bij het rendement van beleggingen en andere bezittingen. Verminder het totaal met het rendement op de aftrekbare schulden. Dit is uw belastbaar rendement.
 3. Bereken uw vermogen door uw bezittingen te verminderen met uw schulden. Verminder de schulden eerst met de drempel. Dit is uw rendementsgrondslag.
 4. Verminder uw vermogen met het heffingsvrij vermogen. Dan heeft u de grondslag sparen en beleggen. U mag de grondslag verdelen als u een fiscale partner heeft.
 5. Deel uw grondslag sparen en beleggen door de rendementsgrondslag en vermenigvuldig dit met 100. Rond af op 2 decimalen achter de komma. Dit percentage is uw aandeel in de rendementsgrondslag.
 6. Vermenigvuldig uw belastbaar rendement met dit percentage. De uitkomst is uw box 3-inkomen.

Over uw box 3-inkomen betaalt u in 2023 32% belasting.

Transactiekosten

Transactiekosten zijn kosten die u betaalt wanneer u beleggingsproducten koopt of verkoopt, zoals aandelen, obligaties, ETF's en beleggingsfondsen. Deze kosten kunnen bestaan uit:

 1. Courtage: Dit zijn kosten die uw broker in rekening brengt voor het uitvoeren van uw transacties. De courtage kan variëren afhankelijk van het beleggingsproduct en de broker die u kiest. Het is belangrijk om de courtagekosten van verschillende brokers te vergelijken voordat u een keuze maakt.

 2. Spread: De spread is het verschil tussen de bied- en laatprijs van een beleggingsproduct. Het is een indirecte kostenpost, aangezien u effectief meer betaalt om een product te kopen dan u zou ontvangen bij verkoop op hetzelfde moment.

 3. Overige transactiekosten: Afhankelijk van het beleggingsproduct en de broker kunnen er aanvullende kosten in rekening worden gebracht, zoals valutaconversiekosten, belastingen en beurskosten.

Beheerkosten

Beheerkosten zijn kosten die u betaalt voor het beheer van uw beleggingsportefeuille. Deze kosten kunnen bestaan uit:

 1. Fondsbeheerkosten: Als u belegt in beleggingsfondsen of ETF's, betaalt u meestal een jaarlijkse beheervergoeding aan de fondsbeheerder. Deze kosten worden doorgaans uitgedrukt als een percentage van het belegde vermogen en variëren afhankelijk van het fonds en de fondsbeheerder.

 2. Account- of platformkosten: Sommige brokers of beleggingsplatforms brengen kosten in rekening voor het aanhouden van een account of het gebruik van hun platform. Deze kosten kunnen bestaan uit vaste bedragen, percentages van uw belegd vermogen of een combinatie van beide.

 3. Advies- of beheerkosten: Als u gebruikmaakt van de diensten van een financieel adviseur of vermogensbeheerder, betaalt u meestal kosten voor hun advies en beheer. Deze kosten kunnen bestaan uit vaste bedragen, percentages van uw belegd vermogen, of een combinatie van beide.

Inzicht in de belastingen en kosten van beleggingen is cruciaal voor het optimaliseren van uw beleggingsstrategie. Door rekening te houden met deze kosten, kunt u beter geïnformeerde beslissingen nemen en uw rendement op de lange termijn verbeteren.


<< Terug naar nieuwsoverzicht
Disclaimer - Handelen brengt risico's met zich mee. Zet niet meer kapitaal op het spel dan u bereid bent te verliezen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. Dit is geen beleggingsadvies.
Sluiten [x]
Tijdelijke kans - Profiteer nu van kennis van anderen en start met traden in grondstoffen als gas, olie en granen via het social trading netwerk van Etoro >>
Start nu met beleggen in commodities of aandelen via het Social trading netwerk van Etoro >>
Toch nu direct starten met beleggen in grondstoffen of aandelen via het social trading platform van Etoro?