Opties

Wat is een optie? Een vraag die veel mensen aan ons stellen. Daarom vind je hier een brede uitleg van wat een optie is. Als je een optie koopt, dan heb je het recht om een bepaald goed te kopen of te verkopen voor een bepaalde prijs en in een bepaalde periode. Deze prijs en datum van de opties leggen de twee partijen van te voren vast. Misschien helpt een voorbeeld bij de uitleg van opties.

Je kunt bij het kopen van opties denken aan bijvoorbeeld het kopen van een huis. Als je een koopoptie neemt op een woning, dan heb je deze woning nog niet betaald. Je verzekert je door de opties wel voor een korte periode op de mogelijkheid om de woning te kopen. Je betaalt hiervoor natuurlijk wel een bedrag aan degene die jou de opties geeft. Opties zijn dus een soort aandelen.

Call-opties

Een call-optie geeft het recht om een onderliggende waarde in een bepaalde periode te kopen voor een prijs die de partijen van te voren vastleggen in een contract. Deze prijs wordt ook wel de optiepremie genoemd. Als je een call-optie verkoopt, dan ben je verplicht om een onderliggende waarde (bijvoorbeeld een woning) te verkopen tegen een prijs die je van te voren vaststelt. De ontvanger van de call-optie is er nu zeker van dat hij/zij de woning mag kopen.

Put-opties
Als je een put-optie koopt, dan heb je het recht om een onderliggende waarde tegen een afgesproken koers te verkopen. Dit is van te voren in een contract vastgelegd. Heb je opties in aandelen en wil je deze houden? Dan kun je jezelf door de juiste put-opties verzekeren van de waarde van je aandelen, gedurende de tijd dat de optie loopt. Ook voor deze verzekering moet je een geldbedrag betalen aan de koper. Degene die de optie verleent ontvangt een bepaalde premie.