Sprinters

Sprinters worden vaak in één adem genoemd met turbo’s en speeders. Maar is dit wel allemaal hetzelfde? Deze drie begrippen zijn benamingen voor eenzelfde product om te beleggen. In eerste instantie ontwikkelde banken turbo’s: een beleggingsproduct waarmee je kunt beleggen met een hefboom in onderliggende waarden. Maar meer banken wilden deze turbo’s ontwikkelen en aangezien dit onder een andere naam moest zijn, ontstonden de speeders en sprinters.

Hoe werkt een sprinter?
Beleggen in sprinters gaat over het speculeren op stijgingen en dalingen in de koersen. De sprinter, ofwel speeder long, stijgt als de onderliggende waarde stijgt. Een turbo short werkt net andersom: de sprinter daalt als de onderliggende waarde daalt. Als je een sprinter long koopt, dan bekostigt de bank de kosten voor de onderliggende waarde. Jij betaalt de rest in de waardevorm van speeder long. Ook betaal je rente over het door de bank gefinancierde deel. De investering van de bank kan echter ook dalen. De bank zal in dit geval de sprinter snel verkopen via de stoploss regeling.

Soorten sprinters
In sprinters beleggen kan op twee verschillende manieren: met de limited speeders en met de quanto speeders. Bij limited speeders is de prijs verschillend, want de waarde van deze sprinters baseert zich op de prijs van de vervaldatum van de onderliggende waarde. Limited speeders zijn duurder dan normale sprinters. Bij een normale sprinters is de prijs gedurende de looptijd hetzelfde.

De tweede soort voor beleggen in sprinters zijn de quanto speeders. Je draagt bij de quanto speeders geen valutarisicio’s, die draagt de bank voor jou. Je kunt bijvoorbeeld speculeren op een stijging bij de AEX index, zonder dat je valutarisico loopt: je wordt zo geen gedupeerde van een valutadaling.