Notes

Je kunt beleggen in opties, aandelen, maar bijvoorbeeld ook een combinatie daarvan: notes. Notes zijn beleggingsproducten die zijn samengesteld. Ze bestaan dus uit een combinatie, meestal opties en obligaties. Beleggers gebruiken opties voor rendement en obligaties om het beginkapitaal te behouden. Wat hebben notes hier nu mee te maken? De onderliggende waarden bepalen de hoogte van het rendement. Dit zijn de effecten waarop notes betrekking hebben. Bij notes zijn de onderliggende waarden uiteenlopend: aandelen, indices, commodities en valuta.

Eigenschappen van notes
De variatie van de producten is zeer groot. Dit komt doordat er veel combinaties zijn om de notes samen te stellen. Toch zijn er wel een aantal gemeenschappelijke kenmerken te beschrijven. Notes hebben bijvoorbeeld een vaste looptijd (vier tot zeven jaar). Verder belegt men met notes veelal   indirect in aandelen, indexen, commodities of valuta. De onderliggende waarde bepaalt het rendement. Dit rendement zal de bank aan het einde van de looptijd aan de belegger geven. Een laatste gemeenschappelijke eigenschap is de verhouding tussen risico en rendement. Dit risico kun je veranderen door de notes anders samen te stellen.

De voordelen van notes
Beleggen in notes heeft een doel, namelijk het tegemoet komen aan de wensen en eisen van de beleggers als het gaat om risico en rendement. Met een enkel instrument, zoals aandelen, kan een bank vaak niet aan die wensen voldoen. Door de combinatie van instrumenten is dit wel mogelijk. Met beleggen in notes kun je voor een kleine inleg inspelen op de trends van in de financiële wereld, terwijl direct beleggen (niet in notes) vaak te duur is voor particuliere beleggers.