Aandelen

Eén van de vele beleggingsvormen is het beleggen in aandelen. Een aandeel is een financieel waardepapier met rechten van een vennootschap. Samen kun je de aandeelhouders zien als eigenaren van een vennootschap, hoewel dit strikt juridisch niet juist is. Met een aandeel geeft een onderneming een deel van hun zeggenschap aan een ander, zodat die andere persoon winst kan ontvangen in de vorm van een winstuitkering. Je kunt een aandeel verhandelen op de effectenbeurs, maar je kunt aandelen ook op andere manieren (ver)kopen.

Voordelen
Met beleggen in aandelen kun je torenhoge rendementen behalen. Je moet wel oppassen, want dit redenement is niet gegarandeerd. Bovendien is het kopen en verkopen van aandelen niet alleen positief voor je vermogen, het is ook een leuke hobby. De aandelen kun je meteen verkopen, zodat je altijd over je geld kan beschikken en aangezien je aandeelhouder bent mag je mee naar de aandeelhoudersvergadering. Maar er zijn uiteraard ook nadelen aan beleggen in aandelen.

Nadelen
Aandelen kopen en verkopen is door de aandelen koers nooit zonder risico en bovendien zul je er veel tijd in moeten investeren. Ten slotte is beleggen niet gratis; je kunt immers winst maken op beleggen. Zorg dat je de kosten goed onder controle hebt, zodat er geen onnodig geldverlies is.