Aandelen

Eén van de vele beleggingsvormen is het beleggen in aandelen. Een aandeel is een financieel waardepapier met rechten van een vennootschap. Samen kun je de aandeelhouders zien als eigenaren van een vennootschap, hoewel dit strikt juridisch niet juist is. Met een aandeel geeft een onderneming een deel van hun zeggenschap aan een ander, zodat die andere persoon winst kan ontvangen in de vorm van een winstuitkering. Je kunt een aandeel verhandelen op de effectenbeurs, maar je kunt aandelen ook op andere manieren (ver)kopen.

Voordelen

Met beleggen in aandelen kun je torenhoge rendementen behalen. Je moet wel oppassen, want dit redenement is niet gegarandeerd. Bovendien is het kopen en verkopen van aandelen niet alleen positief voor je vermogen, het is ook een leuke hobby. De aandelen kun je meteen verkopen, zodat je altijd over je geld kan beschikken en aangezien je aandeelhouder bent mag je mee naar de aandeelhoudersvergadering. Maar er zijn uiteraard ook nadelen aan beleggen in aandelen.

Nadelen

Aandelen kopen en verkopen is door de aandelen koers nooit zonder risico en bovendien zul je er veel tijd in moeten investeren. Ten slotte is beleggen niet gratis; je kunt immers winst maken op beleggen. Zorg dat je de kosten goed onder controle hebt, zodat er geen onnodig geldverlies is. Eventueel kun je er voor kiezen gebruik te maken van signaalservices voor aandelen advies. Deze kunnen een hoop tijd besparen. Je bent echter altijd afhankelijk van de kennis en kunde van een ander die het ook bij het foute eind kan hebben. Een beleggingsfonds of index tracker is wellicht dan ook een goed alternatief, waarbij je nog altijd moet kijken naar het risico profiel, maar waar de keuze een stuk vaster in de tijd zal zijn.