Social trading met Etoro

Waarom beleggen in beleggingsfondsen of ETF's?

Beleggen kan op veel verschillende manieren. Zo kunt u ervoor kiezen om uw geld te laten beleggen door middel van een beleggingsfonds . Er zijn diverse varianten van fondsen waaruit gekozen kan worden, waarbij aandelenfondsen, obligatiefondsen en mixfondsen de populairste zijn. Ook ETF's plaatsen wij in dit rijtje omdat dit beleggingsproduct erg veel overeenkomsten vertoond met de traditionele beleggingsfondsen, echter tegen aanzienlijk lagere kosten. Elke fonds of ETF hanteert een eigen strategie, streeft zijn eigen doelen na en belegt het vermogen van klanten op verschillende wijzen. Het is dus belangrijk een passend product te kiezen. Maar hoe zoekt u het juiste fonds of etf uit? Wij zetten diverse types voor u op een rij met voor en nadelen, zodat u een weloverwogen beslissing kunt maken en met vertrouwen kunt gaan beleggen.

Snel beginnen met handelen? Dit zijn onze top broker keuzes:
Geavanceerde handelsplatformen Uitgebreide beleggingsproducten Educatieve bronnen Uitstekende klantenservice
Onze score
Lage kosten en commissies Gebruiksvriendelijk platform Internationale markttoegang Uitgebreide educatieve bronnen
Onze score
Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, u kunt uw inleg (deels) verliezen.
Overzichtelijk dashboard Uitstekende klantenservice
Onze score

Waarom beleggen in beleggingsfondsen?

Wanneer u start met beleggen heeft u de keuze om uw geld te laten beleggen door een beleggingsfonds. Beleggingsfondsen verzamelen het kapitaal van een groot aantal beleggers en verdelen dit over diverse beleggingen. Hierbij heeft u de keuze uit diverse beleggingsfondsen die verschillende voordelen opleveren.

Soorten beleggingsfondsen

Wanneer u start met beleggen heeft u de keuze uit een divers aanbod beleggingsfondsen. Deze fondsen specialiseren zich doorgaans op één bepaald onderdeel of juist meerdere gebieden en verschillen daardoor onderling. Grofweg kunnen beleggingsfondsen in vier soorten categorieën worden verdeeld, namelijk aandelen, obligatie, mix en vastgoed.

Aandelenfondsen

Bij een aandelenfonds investeert het fonds in verschillende aandelen van bedrijven. Bij het beleggen in een aandelenfonds wordt er automatisch in meerdere bedrijven belegt, waardoor het risico verspreid wordt. Zo kan een slecht resultaat van een onderneming compenseert worden met een hoog rendement van het ander bedrijf.

Obligatiefondsen

Investeren in een obligatiefonds betekent dat u via het fonds gaat beleggen in verschillende obligaties. Het kan hierbij gaan om obligaties die door de overheid of door bedrijven is uitgegeven. Na het einde van de periode wordt er een vast rendement verkregen. Beleggen middels obligatiefondsen gaat over het algemeen gepaard met een lager risico dan beleggen in aandeelfondsen.

Mixfondsen

Mixfondsen zijn beleggingsfondsen die investeren in verschillende beleggingsproducten. Sommige beleggers vinden het immers prettig om de investering niet alleen te spreiden over bedrijven, maar ook over verschillende onderdelen. Mixfondsen kunnen investeren in aandelen, obligaties, vastgoed, grondstoffen of EFT-trackers. Door deze grote spreiding van het kapitaal wordt het risico op het verlies van het rendement ingeperkt.

Vastgoedfondsen

Investeren in vastgoedfondsen betekent dat uw inzet wordt belegt in onroerend goed project, waaronder woningen, bedrijfsruimtes, kantoren en winkels. Het rendement uit deze fondsen kan op verschillende manier worden verkregen. Denk hierbij aan verkoopwinst en opbrengt van de huur.

De voordelen van beleggen in een beleggingsfonds 

Zoals gezegd biedt het beleggen in een beleggingsfonds diverse voordelen voor u als belegger. We zullen deze voordelen van een beleggingsfonds nu even puntsgewijs benoemen.

Weinig werk

Het neemt de belegger veel werk en zorgen uit handen. Het werk dat bestaat uit het verzamelen van de juiste set van beleggingen wordt gedaan door het fonds. U heeft zelf dus geen omkijken naar het doen van onderzoek, afwegen waarin te beleggen en hoeveel en een uitgebalanceerde portefeuille opbouwen. Dit alles wordt voor u geregeld. U hebt er dus geen omkijken naar en dat is ook wat waard.

Automatisch spreiden

Een voordeel van beleggingsfondsen is dat uw vermogen automatisch gespreid wordt belegd. Dit is belangrijk bij beleggen, aangezien de kans op verlies van inzet hiermee aanzienlijk wordt verkleind. Het spreiden van beleggingen vraagt bij individuele beleggers om een groot inlegbaar vermogen. Elke belegging gaat immers gepaard met transactiekosten, waardoor een lage investering niet rendabel is. Voor kleine beleggers die graag de risico's spreiden, is een beleggingsfonds daarom een uitkomst. Een beleggingsfonds investeert het geld van de beleggers over verschillende aandelen en producten. Het koersverschil van bijvoorbeeld één aandeel kan hiermee eenvoudig worden gecompenseerd met andere beleggingen in de portefeuille.

Toegang tot normaliter onbereikbare markten

Beleggingsfondsen geven beleggers toegang tot verschillende markten. Deze beleggingsmarkten zijn voor particuliere beleggers veelal niet toegankelijk, ter bescherming van grote verliezen voor onervaren beleggers. Beleggingsfondsen zijn gespecialiseerd in deze beleggingsmarkten en hebben er wel toegang tot. Wilt u beleggen in wereldwijde aandelen of specifieke niches? Dan is het beleggen via een beleggingsfonds voor u een uitkomst.

Expertise fondsbeheerder

Beleggen vraagt om veel kennis over de financiële wereld. Heeft u dit niet? Dan is zelf beleggen erg risicovol. Door het beleggen met beleggingsfondsen profiteert u van de expertise van de fondsbeheerder. Deze beschikt over de juiste kennis en ervaring om een goede belegging tegen een gecalculeerd risico te maken. Hiermee heeft u een grotere kans op het verkrijgen van een goed rendement en wordt de kans op verlies van uw vermogen verlaagd. 

Gemak

Beleggingsfondsen nemen het beheer van beleggen geheel uit uw handen. De fondsbeheer doet immers het onderzoek en de handelingen bij het beleggen. Zo hoeft u geen omkijken te hebben naar de veranderingen op de beurs, uw beleggingsportefeuille en hoeft bovenal helemaal geen tijd aan het beleggen te besteden.  Dit scheelt veel tijd en kosten, zeker voor beginnende beleggers.

Waarom beleggen in ETF's?

ETF's zijn net zoals beleggingsfondsen een eenvoudige manier om als beginnende belegger te starten. Ondanks deze overeenkomst kent beleggen in ETF's andere profijten.

Lage kosten

Het beleggen in ETF's staat bekend om de lage kosten, aangezien ETF's een stuk goedkoper zijn dan de standaard beleggingsfondsen. Het doel van ETF's zijn immers de kosten zo laag mogelijk te houden. Wanneer deze kosten hoog zouden zijn, zou dit direct een lager rendement betekenen en dus geen succesvolle belegging. Doordat ETF's passief beheerde producten zijn en er bij deze beleggingsvorm geen fondsbeheerder aan te pas komt, kunnen de kosten eenvoudig laag worden gehouden.

Brede spreiding

Het beleggen van ETF's geeft makkelijk de mogelijkheid tot spreiding van uw inzet. Met al enkele aankopen heeft u uw risico's goed verspreid, aangezien één ETF bestaat uit een groep aandelen. Bovendien hoeft u bij de spreiding van een ETF belegging geen extra kosten te betalen, dit in tegenstelling tot beleggingsfondsen. Let bij de spreiding wel op het doel van de ETF, aangezien er bij ETF's binnen één specifieke sector of markt een kleinere spreiding mogelijk is.

Transparant

ETF's kenmerken zich door hun transparantie. Een ETF volgt immers een bepaalde index, waardoor u altijd precies op de hoogte bent waarin u belegt. Bovendien kunt met behulp van de beursnotering uw belegging in de gaten houden. Beleggingsfondsen geven minder informatie over de actuele prestaties van beleggingen en kennen deze transparantie dus niet.

Goed verhandelbaar en flexibel

Een groot verschil tussen ETF's en beleggingsfondsen is dat ETF's goed verhandelbaar zijn. Een ETF is tenslotte een beursnotering die, zolang de beurs open is, op elk moment doorverkocht kan worden. In vergelijking met beleggingsfondsen die slecht één keer per dag kunnen aankopen en verkopen, is dit een groot verschil. Zo geeft een ETF de mogelijkheid snel op actuele gebeurtenissen te reageren, wat bij een beleggingsfonds niet mogelijk is.

Hoe verhouden beleggingsfondsen zich tot ETF's?

We hebben inmiddels uiteengezet wat de kenmerken zijn van zowel een beleggingsfonds als van een ETF. Om nog verder te verduidelijken wat nu de overeenkomsten en verschillen zijn van beleggingsfondsen en etf's zullen we dit per kenmerk verhelderen.

Index

Een duidelijk verschil tussen beide beleggingsproducten of beleggingsmethoden is te vinden aan de hand van de beleggingsindex. Bij een ETF is het namelijk zo dat een ETF altijd de beleggingsindex zal volgen. De ontwikkeling van de beurs en het geheel van de verhandelde aandelen etc. komt overeen met de ontwikkeling van uw ETF. Een ETF volgt dus de index.

Bij een beleggingsfonds zit dat anders in elkaar. Een beleggingsfonds volgt de index niet. Een beleggingsfonds wordt beheerd of gemanaged door een zogeheten fondsmanager. Of fondsbeheerder. Het is zijn taak om te proberen om beter te presteren dan de index. In populaire termen wordt ook wel gezegd dat een beleggingsfonds zal proberen om de index te verslaan. Als dat lukt dan bent u spekkoper want dat betekent dat u bovengemiddeld hoog rendement heeft kunnen behalen. In de praktijk blijkt het echter lastig om de index te verslaan. 

Spreiding

Op het gebied van de spreiding van een beleggingsportefeuille zijn er ook wel wat verschillen te ontddekken tussen een beleggingsfonds en een ETF. Een ETF is min of meer gekoppeld aan de index en zal dus ook dezelfde spreiding van aandelenpakket hebben als de onderliggende index. Bij een beleggingsfonds ligt dat anders. Bij een beleggingsfonds vindt spreiding van het beleggingspakket plaats via de visie en aanpak van de fondsmanager. Deze bepaalt naar eigen inzicht, kennis en expertise tot welke aanschaf hij overgaat qua aandelen en beleggingsproducten.

Kosten

Een heel belangrijke component in de wereld van beleggen is de kostencomponent. Welke kosten maakt u bij het beleggen en waar gaan deze kosten naartoe? Waar betaalt u voor? Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: ETF's zijn een stuk goedkoper dan de beleggingsfondsen. 

Het laag houden van de kosten is een van de belangrijkste factoren om successvol te kunnen  beleggen. De kosten die men maakt gaan namelijk af van de behaalde rendementen.
Oftewel, met hoge kosten doet u een deel van uw rendement rechtstreeks teniet. 

Waarom zijn ET's dan zoveel goedkoper dan belegginsgfondsen als het aankomt op kosten?ETF's worden passief beheerd, zoals dat heet, in tegenstelling tot beleggingsfonden, die worden actief beheerd. Een beleggingsfonds wordt actief beheerd, want daar zit een fondsmanager op en die stuurt de boel aan. In zekere zin kan men stellen dat men betaalt voor de kans dat via een actieve en kundige fondsmanager een stuk beter rendement wordt behaald dan via een passieve ETF.

De kosten voor een beleggingsfonds en bijbehorende fondsmanager liggen dan wel makkelijk minimaal vier keer hoger dan de kosten voor een ETF.

Transparantie

Een andere factor die het verschil duidelijk maakt tussen een ETF en een beleggingsfonds zit hem in de mate van transparantie. Daarin is een ETF veruit het sterkste. Wilt u exact weten wat er gebeurt met het door u ingelegde geld? Kies er dan voor om te gaan beleggen in een ETF.
U kunt bij een ETF namelijk exact zien waarin wordt belegd. Een beleggingsfonds is vele malen minder transparant, u ziet vaak slechts een selectie van de portefeuille, namelijk de best lopende onderdelen.

Verhandelbaarheid

Ook op het gebied van verhandelbaarheid, de mate waarin u een beleggingsproduct kunt aankopen en verkopen, bestaan verschillen tussen een beleggingsfonds en een ETF.
Een ETF is namelijk de hele dag door te verhandelen, net als bij aandelen het geval is. Een beleggingsfonds is wat dat betreft veel minder flexibel. Bij een beleggingsfonds is het gebruikelijk dat u daar maar op een moment per dag kunt instappen of uitstappen.

Risico's

De risico's van een ETF en een beleggingsfonds zijn de volgende:

  • Een ETF volgt de index en als deze index stijgt of daalt wordt uw ETF meer of minder waard.
  • Een beleggingsfonds bevat ook vaak een gevarieerd aandelenpakket, hiervoor geldt ook dat de waarde kan fluctueren.
  • ETF's zijn verkrijgbaar in verschillende samenstellingen. Daarmee bedoelen we dat u een ETF kunt kopen dat fysieke daadwerkelijke aandelen en obligaties van de index koopt, dat is de meest veilige variant. Er zijn ook ETF's die werken met zogenaamde synthetische replica's. Dan volgt u de index via derivaten. Derivaten zijn de meer risicovolle beleggingsproducten, let er dus goed op welk type ETF bij u van toepassing is.

Samenvatting

Een beleggingsfonds streeft er dus weliswaar naar om beter te presteren en te renderen dan een index. Daar staan echter dusdanig hoge kosten tegenover dat deze beleggingsvorm daarmee zichzelf soms weer uit de markt prijst.
Een ETF rendeert dan misschien wel minder sterk, maar is in de basis qua eigenschappen wel stabieler, transparanter en sneller verhandelbaar.
Toch zijn beleggingsfondsen nog altijd veel gangbaarder om in te leggen dan etf's. Dat komt met name, omdat banken aan beleggingsfondsen veel meer kunnen verdienen. Daarom zullen ETF's niet snel als optie naar voren worden geschoven. Ook zijn veel beleggers nog altijd huiverig voor het geautomatiseerd handelen van ETF's. Beleg daarom in het product waar u zich het beste bij voeld.

WIlt u zelf starten met beleggen in beleggingsfondsen of ETF's, ga dan naar onze broker vergelijker en maak uw eigen keuze.

Beleggen met Degiro
Zoek de beste broker voor u!Vergelijk alle brokers Naar vergelijker
Disclaimer - Handelen brengt risico's met zich mee. Zet niet meer kapitaal op het spel dan u bereid bent te verliezen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. Dit is geen beleggingsadvies.
Sluiten [x]
Tijdelijke kans - Profiteer nu van kennis van anderen en start met traden in grondstoffen als gas, olie en granen via het social trading netwerk van Etoro >>
Start nu met beleggen in commodities of aandelen via het Social trading netwerk van Etoro >>
Toch nu direct starten met beleggen in grondstoffen of aandelen via het social trading platform van Etoro?