Social trading met Etoro

Risicobeoordeling van Beleggingsproducten: Navigeer door de Complexiteit van Investeringsmogelijkheden

Het kiezen van de juiste beleggingsproducten is het belangrijkste onderdeel van beleggen met succes voor elke belegger. Bij het maken van deze keuze is het belangrijk om de risico's die gepaard gaan met verschillende beleggingsproducten, zoals aandelen, obligaties en ETF's, te begrijpen en te evalueren. Wij gaan voor de belangrijkste producten de verschillende risico's met u doornemen en helpen u zo bij het navigeren door de complexiteit van investeringsmogelijkheden om weloverwogen beslissingen te nemen en uw beleggingsstrategieën te optimaliseren.

Snel beginnen met handelen? Dit zijn onze top broker keuzes:
Geavanceerde handelsplatformen Uitgebreide beleggingsproducten Educatieve bronnen Uitstekende klantenservice
Onze score
Lage kosten en commissies Gebruiksvriendelijk platform Internationale markttoegang Uitgebreide educatieve bronnen
Onze score
Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, u kunt uw inleg (deels) verliezen.
Overzichtelijk dashboard Uitstekende klantenservice
Onze score
Gebruiksvriendelijk platform Unieke sociale handelsfuncties Breed scala beleggingsproducten Actieve gebruikersgemeenschap
Onze score
76% van particuliere handelaren verliest geld bij het handelen in CFD's met deze dienstverlener. Ga na of u begrijpt hoe CFD's werken en overweeg of u zich het hoge risico voor verlies van uw geld kunt veroorloven.
Gratis account met commissie-vrij handelen in spaarplannen en ETF's (Prime ETF's vanaf €250 orderwaarde) Eenvoudige en veilige software Volledig Nederlandstalige website en klantenservice Uitgebreid en divers aanbod aan handelsproducten
Onze score
Let op! Er zijn risico's verbonden aan beleggen.

Aandelen: Potentieel voor Groei en Volatiliteit

Aandelen vertegenwoordigen een eigendomsbelang in een bedrijf en bieden beleggers de kans om te profiteren van de groei en winstgevendheid van het bedrijf. De belangrijkste risico's die gepaard gaan met aandelen zijn:

 1. Marktrisico: Aandelenkoersen kunnen fluctueren als gevolg van marktfactoren, zoals economische omstandigheden, rentetarieven en politieke gebeurtenissen. Beleggers kunnen zichzelf beschermen tegen marktrisico door te diversifiëren en een langetermijnperspectief te hanteren.

 2. Bedrijfsrisico: Het succes van een individueel bedrijf wordt beïnvloed door factoren zoals management, concurrentie en innovatie. Beleggers kunnen bedrijfsrisico's beperken door zorgvuldig onderzoek te doen naar bedrijven en sectoren alvorens te beleggen.

Obligaties: Stabiliteit en Rentegevoeligheid

Obligaties zijn schuldbewijzen uitgegeven door bedrijven, overheden of andere organisaties om kapitaal aan te trekken. Hoewel obligaties over het algemeen als minder risicovol worden beschouwd dan aandelen, zijn er nog steeds risico's waarmee rekening moet worden gehouden:

 1. Kredietrisico: Dit is het risico dat de emittent van de obligatie zijn rente- of aflossingsverplichtingen niet kan nakomen. Beleggers kunnen kredietrisico's beperken door te kiezen voor obligaties met een hogere kredietwaardigheid, zoals staatsobligaties of bedrijfsobligaties van gerenommeerde bedrijven.

 2. Renterisico: Obligatiekoersen zijn gevoelig voor veranderingen in de rente. Als de rente stijgt, dalen de obligatiekoersen en vice versa. Beleggers kunnen renterisico's beperken door te investeren in obligaties met verschillende looptijden en rentevoeten.

ETF's: Diversificatie en Kosten

Exchange Traded Funds (ETF's) zijn beleggingsfondsen die op de beurs worden verhandeld en een mandje van verschillende effecten, zoals aandelen of obligaties, volgen. ETF's bieden beleggers diversificatie en lagere kosten in vergelijking met individuele effecten. De belangrijkste risico's van ETF's zijn:

 1. Marktrisico: Net als bij aandelen zijn ETF's onderhevig aan marktrisico. Beleggers kunnen dit risico beperken door te diversifiëren en te kiezen voor ETF's die verschillende sectoren en geografische regio's vertegenwoordigen.

 2. Liquiditeitsrisico: Sommige ETF's hebben een lage handelsvolume, wat kan leiden tot grotere prijsschommelingen en moeilijkheden bij het kopen of verkopen van de ETF. Beleggers kunnen dit risico beperken door te kiezen voor ETF's met een hoger handelsvolume en bredere marktacceptatie.

Beleggingsfondsen: Professioneel Beheer en Diversificatie

Beleggingsfondsen zijn collectieve beleggingsvehikels die geld van meerdere beleggers bijeenbrengen om te investeren in een gediversifieerde portefeuille van effecten, zoals aandelen, obligaties en andere financiële instrumenten. De belangrijkste risico's van beleggingsfondsen zijn:

 1. Beheerdersrisico: Het succes van een beleggingsfonds is afhankelijk van de vaardigheden en expertise van de fondsbeheerder. Beleggers kunnen dit risico beperken door te kiezen voor fondsen met een bewezen staat van dienst en ervaren beheerders.

 2. Kosten: Beleggingsfondsen brengen vaak beheervergoedingen en andere kosten in rekening, die de nettorendementen kunnen verlagen. Beleggers moeten zich bewust zijn van de kostenstructuur van een fonds en deze vergelijken met andere beleggingsmogelijkheden.

Derivaten: Hefboomwerking en Complexiteit

Derivaten zijn financiële instrumenten waarvan de waarde is afgeleid van de waarde van een onderliggend actief, zoals aandelen, obligaties, grondstoffen of valuta's. Voorbeelden van derivaten zijn opties, futures en swaps. Derivaten kunnen worden gebruikt voor speculatie, risicobeheer of arbitrage. De belangrijkste risico's van derivaten zijn:

 1. Hefboomwerking: Derivaten kunnen beleggers blootstellen aan hefboomwerking, wat kan leiden tot grotere winsten, maar ook tot grotere verliezen. Beleggers moeten zich bewust zijn van de potentiële gevolgen van hefboomwerking en hun posities zorgvuldig beheren.

 2. Complexiteit: Derivaten kunnen complex en moeilijk te begrijpen zijn, vooral voor minder ervaren beleggers. Beleggers moeten ervoor zorgen dat ze de werking van derivaten volledig begrijpen voordat ze erin investeren.

Alternatieve Beleggingen: Diversificatie en Potentieel Hogere Rendementen

Alternatieve beleggingen, zoals sparen, vastgoed, cryptomunten, crowdfunding en peer-to-peer lending, kunnen beleggers extra diversificatie en potentieel hogere rendementen bieden. De belangrijkste risico's van alternatieve beleggingen zijn:

 1. Liquiditeitsrisico: Sommige alternatieve beleggingen, zoals vastgoed en crowdfunding, kunnen minder liquide zijn dan traditionele beleggingsproducten. Dit kan het moeilijker maken om deze beleggingen te kopen of verkopen wanneer dat nodig is.

 2. Regelgevingsrisico: Alternatieve beleggingen, zoals cryptomunten en peer-to-peer lending, kunnen onderhevig zijn aan veranderende regelgeving en overheidsbeleid, wat kan leiden tot onzekerheid en volatiliteit.

Risicobeoordeling en Beheer

Om de risico's van verschillende beleggingsproducten effectief te evalueren en te beheren, kunnen beleggers de volgende strategieën toepassen:

 1. Diversificatie: Spreid het risico door te beleggen in verschillende activaklassen, sectoren en geografische regio's. Dit helpt om de impact van ongunstige marktbewegingen op de beleggingsportefeuille te verminderen.

 2. Risicotolerantie: Bepaal de eigen risicotolerantie en kies beleggingsproducten die passen bij het gewenste risiconiveau en de beleggingsdoelen.

 3. Onderzoek: Voer grondig onderzoek uit naar de beleggingsproducten en de onderliggende bedrijven, sectoren of markten om een goed geïnformeerde beslissing te nemen.

 4. Monitor en herbalanceer: Houd de beleggingsportefeuille regelmatig in de gaten en herbalanceer indien nodig om ervoor te zorgen dat de portefeuille in lijn blijft met de beleggingsdoelen en risicotolerantie.

Door deze strategieën toe te passen, kunnen beleggers de risico's van verschillende beleggingsproducten effectief evalueren en beheren, wat uiteindelijk zal leiden tot een succesvolle en verantwoorde beleggingsstrategie.

Beleggen met Degiro
Zoek de beste broker voor u!Vergelijk alle brokers Naar vergelijker
Disclaimer - Handelen brengt risico's met zich mee. Zet niet meer kapitaal op het spel dan u bereid bent te verliezen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. Dit is geen beleggingsadvies.
Sluiten [x]
Tijdelijke kans - Profiteer nu van kennis van anderen en start met traden in grondstoffen als gas, olie en granen via het social trading netwerk van Etoro >>
Start nu met beleggen in commodities of aandelen via het Social trading netwerk van Etoro >>
Toch nu direct starten met beleggen in grondstoffen of aandelen via het social trading platform van Etoro?