Social trading met Etoro

Hedging-Strategieën: Beheers Markt Risico's met Afgeleide Instrumenten

In de onvoorspelbare wereld van beleggen, is het belangrijk om uw portefeuille te beschermen tegen ongunstige marktbewegingen. Een manier om dit te doen is door gebruik te maken van hedging-strategieën. We zullen verschillende hedging-technieken bespreken, zoals het gebruik van opties, futures en andere afgeleide instrumenten, om het risico van ongunstige marktbewegingen te beperken. Maar we beginnen met uitleg over de term hedging.

Snel beginnen met handelen? Dit zijn onze top broker keuzes:
Geavanceerde handelsplatformen Uitgebreide beleggingsproducten Educatieve bronnen Uitstekende klantenservice
Onze score
Lage kosten en commissies Gebruiksvriendelijk platform Internationale markttoegang Uitgebreide educatieve bronnen
Onze score
Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, u kunt uw inleg (deels) verliezen.
Overzichtelijk dashboard Uitstekende klantenservice
Onze score
Gebruiksvriendelijk platform Unieke sociale handelsfuncties Breed scala beleggingsproducten Actieve gebruikersgemeenschap
Onze score
76% van particuliere handelaren verliest geld bij het handelen in CFD's met deze dienstverlener. Ga na of u begrijpt hoe CFD's werken en overweeg of u zich het hoge risico voor verlies van uw geld kunt veroorloven.
Gratis account met commissie-vrij handelen in spaarplannen en ETF's (Prime ETF's vanaf €250 orderwaarde) Eenvoudige en veilige software Volledig Nederlandstalige website en klantenservice Uitgebreid en divers aanbod aan handelsproducten
Onze score
Let op! Er zijn risico's verbonden aan beleggen.

Wat is hedging?

Hedging is een beleggingsstrategie die wordt gebruikt om het risico van ongunstige prijsbewegingen in een activum te beperken door een compenserende positie in te nemen in een gerelateerd financieel instrument. Het doel van hedging is om potentiële verliezen te minimaliseren, niet om winst te genereren. Hedging-strategieën maken vaak gebruik van afgeleide instrumenten, zoals opties en futures, om de blootstelling aan marktrisico's te verminderen.

Laten we nu enkele veelvoorkomende hedging-technieken bekijken.

Hedging met opties

Opties zijn afgeleide instrumenten die beleggers het recht geven, maar niet de verplichting, om een onderliggende waarde te kopen of verkopen tegen een vooraf bepaalde prijs (uitoefenprijs) op of vóór een bepaalde vervaldatum. Er zijn twee soorten opties: call-opties (recht om te kopen) en put-opties (recht om te verkopen).

Een hedging-strategie met opties kan bestaan uit het kopen van een put-optie op een aandeel dat u bezit. Als de prijs van het aandeel daalt, zal de waarde van de put-optie stijgen, waardoor uw verlies wordt gecompenseerd. Omgekeerd kunt u, als u een shortpositie in een aandeel heeft, een call-optie kopen om uzelf te beschermen tegen een mogelijke stijging van de aandelenprijs.

Hedging met futures

Futures zijn afgeleide instrumenten die beleggers verplichten om een onderliggende waarde te kopen of verkopen tegen een vooraf bepaalde prijs op een toekomstige datum. Futures kunnen worden gebruikt om het risico van prijsschommelingen in grondstoffen, valuta's en financiële instrumenten te beheersen.

Een hedging-strategie met futures kan bestaan uit het aangaan van een futures-contract dat tegenovergesteld is aan uw bestaande positie in de onderliggende waarde. Bijvoorbeeld, als u een longpositie heeft in een grondstof, kunt u een shortpositie aangaan in een futures-contract voor die grondstof. Als de prijs van de grondstof daalt, zal de waarde van uw shortpositie in het futures-contract stijgen, waardoor uw verlies wordt gecompenseerd.

Andere hedging-technieken

Naast opties en futures zijn er nog andere afgeleide instrumenten en strategieën die u kunt gebruiken om uw portefeuille te beschermen tegen marktrisico's:

  1. Swaps: Swaps zijn afgeleide instrumenten waarbij twee partijen overeenkomen om bepaalde financiële instrumenten of kasstromen uit te wisselen. Swaps kunnen worden gebruikt om renterisico, valutarisico of kredietrisico te beheren.

  2. Short selling: Short selling is een techniek waarbij u een financieel instrument leent en verkoopt, met de bedoeling om het later tegen een lagere prijs terug te kopen en te profiteren van het prijsverschil. Short selling kan worden gebruikt om uw portefeuille te beschermen tegen neerwaartse marktbewegingen.

  3. Diversificatie: Diversificatie is het proces van het spreiden van uw beleggingen over verschillende activaklassen en sectoren om het risico te verminderen. Hoewel diversificatie geen directe hedging-strategie is, kan het u helpen om het algemene risico van uw portefeuille te beheren.

Beleggen met Degiro
Zoek de beste broker voor u!Vergelijk alle brokers Naar vergelijker
Disclaimer - Handelen brengt risico's met zich mee. Zet niet meer kapitaal op het spel dan u bereid bent te verliezen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. Dit is geen beleggingsadvies.
Sluiten [x]
Tijdelijke kans - Profiteer nu van kennis van anderen en start met traden in grondstoffen als gas, olie en granen via het social trading netwerk van Etoro >>
Start nu met beleggen in commodities of aandelen via het Social trading netwerk van Etoro >>
Toch nu direct starten met beleggen in grondstoffen of aandelen via het social trading platform van Etoro?