Social trading met Etoro

Risico's van Hefboomwerking: Beheers de Gevaren van Geleend Kapitaal bij Beleggingen

Hefboomwerking kan een krachtig hulpmiddel zijn voor beleggers die hun winstpotentieel willen vergroten. Echter, met grotere winstkansen komen ook grotere risico's. Het begrijpen van de risico's die gepaard gaan met hefboomwerking, zoals bij het handelen in CFD's en opties, is essentieel om verantwoord en succesvol te beleggen. Wij zullen proberen u inzicht te bieden in de risico's van hefboomwerking en hoe u deze risico's kunnen beheren.

Snel beginnen met handelen? Dit zijn onze top broker keuzes:
Geavanceerde handelsplatformen Uitgebreide beleggingsproducten Educatieve bronnen Uitstekende klantenservice
Onze score
Lage kosten en commissies Gebruiksvriendelijk platform Internationale markttoegang Uitgebreide educatieve bronnen
Onze score
Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, u kunt uw inleg (deels) verliezen.
Overzichtelijk dashboard Uitstekende klantenservice
Onze score
Gebruiksvriendelijk platform Unieke sociale handelsfuncties Breed scala beleggingsproducten Actieve gebruikersgemeenschap
Onze score
76% van particuliere handelaren verliest geld bij het handelen in CFD's met deze dienstverlener. Ga na of u begrijpt hoe CFD's werken en overweeg of u zich het hoge risico voor verlies van uw geld kunt veroorloven.
Gratis account met commissie-vrij handelen in spaarplannen en ETF's (Prime ETF's vanaf €250 orderwaarde) Eenvoudige en veilige software Volledig Nederlandstalige website en klantenservice Uitgebreid en divers aanbod aan handelsproducten
Onze score
Let op! Er zijn risico's verbonden aan beleggen.

Wat is hefboomwerking?

Hefboomwerking is het gebruik van geleend kapitaal om een investering te financieren, met de bedoeling dat de potentiële winst uit de investering groter is dan de kosten van het geleende kapitaal. Hefboomwerking wordt vaak gebruikt bij het handelen in afgeleide instrumenten, zoals Contracten voor Verschil (CFD's) en opties, waarbij beleggers een kleine initiële investering (marge) kunnen doen om een grotere positie in een onderliggende waarde te controleren.

Risico's van hefboomwerking

Hoewel hefboomwerking het potentieel voor hogere winsten biedt, brengt het ook aanzienlijke risico's met zich mee:

1. Versterkte verliezen

Net zoals hefboomwerking de potentiële winsten kan vergroten, kan het ook de potentiële verliezen versterken. Als de markt zich tegen de positie van een belegger keert, kunnen de verliezen aanzienlijk groter zijn dan wat ze zouden zijn geweest zonder het gebruik van hefboomwerking. In sommige gevallen kunnen verliezen zelfs groter zijn dan de oorspronkelijke investering, wat leidt tot een negatief saldo op de beleggingsrekening.

2. Margin calls

Wanneer een belegger gebruikmaakt van hefboomwerking, is het belangrijk om voldoende marge (collateral) aan te houden om de openstaande posities te dekken. Als de markt zich tegen de positie keert en de marge onvoldoende wordt, kan de broker een margin call uitvaardigen, wat betekent dat de belegger extra kapitaal moet storten om de positie open te houden. Als de belegger niet aan de margin call kan voldoen, kan de broker de positie sluiten, wat kan leiden tot aanzienlijke verliezen.

3. Liquiditeitsrisico

Hefboomwerking kan ook het liquiditeitsrisico van een belegger verhogen. Als een belegger een groot deel van zijn kapitaal gebruikt om posities met hefboomwerking te financieren, kan het moeilijker zijn om voldoende liquiditeit aan te houden om aan margin calls te voldoen of om nieuwe investeringskansen te benutten.

Beheersing van de risico's van hefboomwerking

Hoewel hefboomwerking risico's met zich meebrengt, zijn er strategieën die beleggers kunnen gebruiken om deze risico's te beheren:

1. Gebruik een verantwoorde hefboomratio

Beleggers moeten een verantwoorde hefboomratio kiezen die past bij hun risicotolerantie en beleggingsdoelen. Een lagere hefboomratio betekent minder risico, maar ook een lager winstpotentieel. Het is belangrijk om de juiste balans te vinden tussen risico en rendement.

2. Diversificatie

Diversificatie van de beleggingsportefeuille kan helpen om het risico van hefboomwerking te verminderen. Door te beleggen in verschillende activaklassen, sectoren en geografische regio's, kunnen beleggers het risico spreiden en de impact van ongunstige marktbewegingen op hun portefeuille verminderen.

3. Gebruik stop-loss orders

Het instellen van stop-loss orders kan beleggers helpen om hun verliezen te beperken bij het handelen met hefboomwerking. Een stop-loss order is een instructie om een positie te sluiten als de marktprijs een vooraf bepaald niveau bereikt. Door stop-loss orders te gebruiken, kunnen beleggers hun risico's beheren en voorkomen dat ze meer verliezen dan ze zich kunnen veroorloven.

4. Risicobeheerstrategieën

Beleggers die gebruikmaken van hefboomwerking moeten een gedegen risicobeheerstrategie hebben. Dit kan onder meer bestaan uit het regelmatig evalueren en aanpassen van posities, het handhaven van voldoende liquiditeit en het gebruik van hedging-strategieën om het risico verder te beperken.

Door verantwoord gebruik te maken van hefboomwerking en de bovengenoemde strategieën toe te passen, kunt u de risico's beheren en uw financiële doelen op een verantwoorde manier bereiken.

Beleggen met Degiro
Zoek de beste broker voor u!Vergelijk alle brokers Naar vergelijker
Disclaimer - Handelen brengt risico's met zich mee. Zet niet meer kapitaal op het spel dan u bereid bent te verliezen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. Dit is geen beleggingsadvies.
Sluiten [x]
Tijdelijke kans - Profiteer nu van kennis van anderen en start met traden in grondstoffen als gas, olie en granen via het social trading netwerk van Etoro >>
Start nu met beleggen in commodities of aandelen via het Social trading netwerk van Etoro >>
Toch nu direct starten met beleggen in grondstoffen of aandelen via het social trading platform van Etoro?