Social trading met Etoro

Waarom kiezen voor fondsbeleggen?

Bent u geïnteresseerd in het beleggen van activa? Beleggen kan op diverse manieren. Een veel gebruikte manier is fondsbeleggen. Hierbij investeert u geld in een beleggingsfonds of ETF, die vervolgens het geld voor u verspreid zal investeren. Er zijn veel diverse fondsaanbieders waaruit u kunt kiezen. Het is daarom van belang te bepalen welke broker het beste bij u past. U kunt een passende aanbieder voor uw fondsbelegging kiezen door alle brokers te vergelijken met behulp van onze brokervergelijker.

Beleggen met Degiro

Wat is fondsbeleggen?

Aangezien beleggingen in bijvoorbeeld aandelen of obligaties gepaard gaan met grote risico's, is er de mogelijkheid om deze risico's te verminderen. Dit kan onder andere met behulp van fondsbeleggen. Bij beleggingsfondsen en ETf'S wordt er niet bij één bedrijf geïnvesteerd, maar wordt het geld verdeeld over meerdere soorten beleggingen. Hierbij geeft u uw geld aan een of meerdere beleggingsfondsen, die vervolgens het kapitaal van u en andere beleggers investeren. U komt bij fondsbeleggen niet in het bezit van effecten, maar ontvangt een deelnamebewijs. Dit geeft u het recht om bij winst uitgekeerd te worden door het beleggingsfonds of etf in bijvoorbeeld dividend. 

Met fondsbeleggen behoudt u dus de vrijheid om zelf te kiezen in welke fondsen u wilt investeren. Daarentegen bepaalt de fondshouder vervolgens hoe uw geld vervolgens wordt belegd, waardoor uw vrijheid hierin wel beperkt wordt.

Verschillende soorten fondsen

Als u graag wilt beleggen in beleggingsfondsen, kunt u kiezen uit allerlei beleggingsfondsen en etf's die in enkel of meerdere objecten investeren.

Aandelenfondsen & etf's: aandelenfondsen investeren zoals de naam al zegt in aandelen. Dit kunnen aandelen zijn van bijvoorbeeld multinationals, nieuwe bedrijven of verzekeringsmaatschappijen. Uw belegging wordt hierbij dus verspreid over meerdere aandelen, waardoor het risico op groot verlies van rendement verlaagd wordt.
Mixfondsen & etfs: mixfondsen verspreiden het kapitaal van hun beleggers over verschillende beleggingssoorten, zoals vastgoed, aandelen of obligaties. Het levert een goede risicospreiding op, wat geschikt is voor startende beleggers.
Vastgoedfondsen & etf's: bij fondsbeleggen is vastgoedfondsen wordt uw geld geïnvesteerd in onroerend goed, zoals bedrijfsruimtes.
Obligatiefondsen & etf's: wanneer u graag uw geld in obligaties wilt beleggen, dan zijn obligatiefondsen een goede mogelijkheid. Deze fondsen beleggen in obligaties van bijvoorbeeld de overheid of bedrijven. Obligatiefondsen kennen over het algemeen een lage risico in vergelijken met aandelenfondsen.

Voordelen fondsbeleggen

Bij fondsbeleggen wordt de daadwerkelijke investering overgedragen aan experts. Dit levert u bij beleggen in fondsen meerdere voordelen op, dan wanneer u zonder begeleiding de beleggingsmarkt betreedt met zelf beleggen.

Eenvoudig

Met behulp van beleggingsfondsen kunt u eenvoudig beleggen zonder te beschikken over veel financiële kennis. Als fondsbelegger geeft u immers de grote en ingewikkelde taken uit handen aan experts van beleggingsfondsen. Deze professionals houden de markt nauwkeurig in de gaten, weten waar de risico's zich bevinden en kopen of verkopen effecten. Hierdoor hoeft u niet veel tijd bezig te zijn met uw beleggingen én wordt er wel toezicht gehouden op uw geïnvesteerde geld.

Lager risico

Met fondsbeleggen is het mogelijk uw beleggingen te spreiden over meerdere fondsen en etf's. Hierdoor spreidt u uw risico's over meerdere investeren, waardoor een groot verlies van inzet wordt ingeperkt en u daardoor stabielere beleggingsrendementen verkrijgt. Bovendien geeft u met fondsbeleggen de kennis over de aandelenmarkt uit handen aan echte experts. Zij weten wat ze moeten doen, waardoor het risico op verlies hiermee ook verlaagd wordt. Tenminste, daar gaat u van uit. Zorg ervoor dat u wel naar de staat van dienst van het fonds heeft bekeken. Resultaten uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst, maar geven wel een indicatie van het fonds.

Toegang moeilijk bereikbare markten

Bij zelf beleggen kan het erg lastig zijn om te beleggen op sommige markten, zoals de opkomende markt in China. Door fondsbeleggen wordt de toegang tot moeilijk bereikbare markten echter wel geopend. Zo kunt u profiteren van beleggingen in interessante aandelen of sectoren.

Risico's beleggingsfondsen

Naast de meerder voordelen, neemt elke vorm van belegging ook risico's met zich mee. 

Minder keuzevrijheid

Te beginnen bij de inperking van uw keuzevrijheid. Als fondsbelegger heeft u immers geen invloed op de keuzes van de fondsbeheerder. Zo blijft er altijd de kans bestaan op het verlies van de inzet. Daarentegen heeft u wel de vrijheid om de fondsen te kiezen waarin u wilt investeren. Er zijn diverse gespecialiseerde fondsen die enkel in specifieke sectoren investeren.

Kosten en rendement

Doordat er bij een beleggingsfonds meerdere investeren worden gedaan, kan het rendement van één investering verlaagd worden door het verlies van een ander aandeel. Dit kan natuurlijk ook andersom gebeuren. Daarnaast moet een fonds zelf ook iets verdienen aan uw beleggingen, waardoor deze kosten ook in minder worden gebracht op uw rendement. Ondanks deze kosten kan een beleggingsfonds u toch veel winst opleveren in vergelijking met zelf beleggen.

ETF's versus beleggingsfondsen

Naast beleggingsfondsen bestaan er dus ook ETF's. Waar er bij beleggingsfondsen actief door een management wordt gezocht naar de beste beleggingen gebeurd dit bij ETF's automatisch aan de hand van voorop gestelde regels. Er wordt bijvoorbeeld een index op basis van een bepaalde weging per aandeel gevolgd. Omdat dit automatisch gebeurd zijn de kosten van beheer een stuk lager dan bij klassieke fondsen. In de praktijk is gebleken dat ETF's daardoor in dezelfde markt als fondsen vaak een hoger rendement kunnen opleveren. Dit is echter niet altijd het geval. Daarnaast kan er bij een actief beheerd fonds ook beter op de actualiteit worden ingespeeld. Het is maar net waar u de voorkeur aan geeft en waar u zich het beste bij voelt kwa zekerheid. Zie ook het artikel "Waarom beleggen in beleggingsfondsen of etf's".

Fondsbeleggen vergelijken

Fondsbeleggen is mogelijk met behulp van een broker. Brokers zijn financiële instellingen die voor u de beurs betreden en uw geld investeren. Doordat er een groot aantal brokers zich aanbieden, is het van belang goed te kijken naar een betrouwbare broker. Een passende fondsbelegger kunt u vinden met behulp van onze brokervergelijker. Hiermee bekijkt en vergelijkt u alle brokers eenvoudig. Kies de broker met de juiste diensten en begin direct met fondsbeleggen.

Zoek de beste broker voor u!Vergelijk alle brokers Naar vergelijker

Veel gestelde vragen

Wat is fondsbeleggen?

Met fondsbeleggen investeert u geld in één of meerdere fondsen of etf's. Deze fondsen en etf's beleggen uw kapitaal vervolgens in diverse sectoren. U ontvangt hierbij niet het bezit van de effecten, maar ontvangt van de beleggingsfonds een deelnamebewijs.

Hoeveel risico loop ik met fondsbeleggen & etf's?

Geen enkele belegging gaat gepaard zonder risico's. Desondanks is een fondsbeleggen een tamelijk veilige manier van beleggen. Uw inzet wordt immers verspreid over meerder beleggingen, waardoor het risico op het verlies van uw inzet in één keer verlaagd wordt. Bovendien geeft u in geval van een beleggingsfonds uw geld in handen van experts, die veel kennis hebben over de beleggingsmarkt.

Wat zijn de voordelen van beleggingsfondsen & ETF's?

Fondsbeleggen is een eenvoudige manier van beleggen, door kennis en handelingen op de beurs aan experts over te laten. Deze professionals houden de markt in de gaten, kennen de risico's en kopen of verkopen effecten. Dit bespaart u tijd en kennis. ETF's hebben als extra voordeel de lage kosten van beheer.

Welke beleggingsfondsen zijn er?

Bij fondsbeleggen kunt u kiezen uit vier verschillende soorten beleggingsfondsen, namelijk aandelenfondsen, mixfondsen, vastgoedfondsen en obligatiefondsen.

Disclaimer - Handelen brengt risico's met zich mee. Zet niet meer kapitaal op het spel dan u bereid bent te verliezen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. Dit is geen beleggingsadvies.
Sluiten [x]
Tijdelijke kans - Profiteer nu van kennis van anderen en start met traden in grondstoffen als gas, olie en granen via het social trading netwerk van Etoro >>
Start nu met beleggen in commodities of aandelen via het Social trading netwerk van Etoro >>
Toch nu direct starten met beleggen in grondstoffen of aandelen via het social trading platform van Etoro?