Hoe kies ik het juiste beleggingsfonds of ETF?

Momenteel kiest 90% van de beleggers ervoor om te gaan beleggen in een beleggingsfonds of ETF. Grote kans dus dat u hier ook uw keuze op laat vallen. Zodra u op zoek gaat naar een geschikt fonds of een ETF komt u terecht in een overzicht met talloze aanbieders van fondsen en ETF's. Strategisch-beleggen begrijpt dat het dan lang niet altijd eenvoudig is om vervolgens een geschikte keuze te kunnen maken. Om dit proces te vereenvoudigen kunt u er ook voor kiezen om gebruik te maken van één van de talloze online en fysieke adviseurs die er zoal zijn. Ook kunt u gebruik maken van de online vergelijker van Strategisch-beleggen om bij een passende broker terecht te komen. In dit artikel bespreekt Strategisch-beleggen hoe u nu een geschikt beleggingsfonds of ETF kiest.

Snel beginnen met handelen? Dit zijn onze top broker keuzes:
Top beleggingsplatform Stabiele bank met goede klantenservice gebruiksgemak en de toegankelijkheid
Onze score
Platform is relatief gemakkelijk in gebruik U kunt razendsnel een rekening openen bij deze broker Toegang tot veel internationale markten, wereldwijd
Onze score
Beleggen kan voordelig zijn maar het is niet zonder risico. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.
Lage kosten Veel rapportagemogelijkheden Online begeleiding voor beginners
Onze score
Geavanceerd handelsplatform Meer dan 100 beurzen wereldwijd
Onze score
Beleggen in liefst 24 landen wereldwijd Lage transactiekosten Zeer stabiel servers
Onze score
100% gratis beleggen Eenvoudige software Nederlandstalige ondersteuning Betrouwbare, grote partij
Onze score
Zeer betrouwbaar Mogelijkheid om andere gebruikers te kopiëren Gebruiksvriendelijke interface Actieve community
Onze score
75% van particuliere handelaren verliest geld bij het handelen in CFD's met deze dienstverlener. Ga na of u begrijpt hoe CFD's werken en overweeg of u zich het hoge risico voor verlies van uw geld kunt veroorloven.
Overzichtelijk dashboard Uitstekende klantenservice
Onze score
Hefboom mogelijk Handig platform met veel mogelijkheden
Onze score
76.4% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.
Minimale storting van €1,-
Onze score
Gebruiksvriendelijk platform Veilige omgeving Handel met hefboom
Onze score
Let op! Handelen brengt risico's met zich mee. Zet niet meer kapitaal op het spel dan u bereid bent te verliezen.
Hogere hefboom functie Demo account Diverse verhandel platformen Realtime koersen volgen
Onze score
Let op! Handelen brengt risico's met zich mee. Zet niet meer kapitaal op het spel dan u bereid bent te verliezen.
Tijdbesparing dankzij signaalprovider Risico verminderd doordat ervaren traders gevolgd kunnen worden Gratis demo account Live handeltransacties uitvoeren
Onze score
Keuze uit 60 beleggingsfondsen Rekening openen is geheel kosteloos
Onze score
Uitstekende wereldwijde spreiding Ervaren fondsmanagers Optimale toegankelijkheid met de applicatie
Onze score
Geen transactiekosten bij beleggingsfondsen Gratis realtime koersinformatie Geregistreerd bij het KIFID
Onze score
Gebruiksvriendelijk handelsplatform Alles onder één dak
Onze score

Kwalitatieve kenmerken van een obligatie / beleggingsfonds

Met een enorm aanbod aan verschillende fondsen waaruit gekozen kan worden is het kiezen van een goed en sterk fonds niet eenvoudig. Vandaar dat Strategisch-beleggen stilstaat bij enkele aspecten die ervoor kunnen zorgen dat u een sterk fonds kunt herkennen, namelijk:

  • De aanbieder is aandeelhoudersvriendelijk
  • Het fonds werkt met lage kosten en een effectief rendement
  • Er is sprake van een ervaren en reeds succesvol management
  • Er is sprake van consistente en goed doordachte strategieën

Bovengenoemde zaken zijn gebaseerd op aspecten die door Strategisch-beleggen op waarde worden geschat en die betrekking hebben op sterke fondsen. Strategisch-beleggen bespreekt enkele bovenstaande genoemde punten nader.

Consistente strategieën zijn key!

Wanneer een fonds over een geruime periode goede prestaties laat zien, is dit doorgaans de reden van de consistente strategie die het fonds kenmerkt. Fondsmanagers die met regelmaat hun strategie aanpassen op de markt of marketingafdeling, zullen wellicht op korte termijn succes hebben. Echter blijkt uit ervaring dat deze fondsen uiteindelijk in de problemen komen. Mede daarom benadrukt Strategisch-beleggen het belang van het volgen van een nauwkeurige en consistente strategie.

Profiteer van succesvol en ervaren management

Het bovenstaande klinkt wellicht een tikkeltje logisch. Echter wilt Strategisch-beleggen u adviseren om zorgvuldig te analyseren door wie u uw fondsen wilt laten beheren. Onze ervaring leert dat managers die vast blijven houden aan hun strategie de meeste successen met zich mee brengen. Door te kijken naar de startdatum van een fondsmanager kunt u tevens analyseren in hoeverre een behaald rendement uit het verleden daadwerkelijk valt toe te rekenen aan de desbetreffende fondsbeheerder. Hiermee kunt u voorkomen dat u bijvoorbeeld een beleggingsfonds koopt dat de voorgaande 5 jaar uitstekend presteerde maar waarvan de fondsbeheerder sinds afgelopen jaar met pensioen is gegaan.

Tot slot – Ontdek de onderlinge relatie!

Er is sprake van een onderlinge relatie tussen koersen, het totaal rendement en het dividendrendement. Dit alles komt voort uit een beleggingsfonds. Het totale rendement maakt hierbij de performance van uw beleggingsfonds inzichtelijk. Een dividendrendement heeft als functie om inzicht te geven met betrekking tot de inkomsten die door een fonds worden uitgekeerd. Zo ontvangt een beleggingsfonds zelf ook dividend op aandelen en rente op obligaties. Deze wordt vervolgens weer uitgekeerd aan beleggers die actief zijn binnen datzelfde fonds. Zodoende kan het dividendrendement gezien worden als de inkomstenpost binnen het totale rendement van een beleggingsfonds.

Onthoudt wel dat het rendement ieder jaar anders kan zijn. Een fonds dat momenteel tot één van de meest succesvolle fondsen behoort, kan volgend jaar juist tot één van de slechtste fondsen behoren. Het is daarom erg belangrijk om niet uitsluitend het rendement van één fonds te analyseren.

Kwalitatieve kenmerken van een ETF

Naast fondsen wordt er op deze pagina ook stilgestaan bij ETF's. Dat ETF's momenteel erg populair zijn blijkt uit het reeds genoemde hoge percentage beleggers dat daadwerkelijk kiest om in een ETF te gaan beleggen. Een ETF kan het beste gebruikt worden in combinatie met de actuele economische omstandigheden en uw beleggingsportefeuille. Belangrijke aspecten die worden meegenomen bij de bepaling van de rol van de ETF zijn:

  • De fundamentele analyse
  • De constructie van de index
  • De structuur van de ETF
  • De kosten en alternatieven

Bovengenoemde zaken hebben betrekking op de aspecten die door Strategisch-beleggen als waardevol worden gezien betreffende het kiezen van een geschikte ETF. Strategisch-beleggen bespreekt enkele bovenstaande genoemde punten nader.

Gebruik een fundamentele analyse

In de fundamentele analyse van een ETF wordt een algemene blik geworpen op belangrijke economische factoren die bijdragen aan de rentabiliteit van de ETF. De meeste analyses geven tevens inzicht in de waardering van de onderliggende index van een ETF. Deze analyse staat ook wel bekend als de constructie van de index en beschikt over relevante informatie met betrekking tot de index. Deze informatie kan betrekking hebben op de samenstelling, herschikking of mogelijke beperkingen van de index.

In het verlengde van de fundamentele analyse zal tevens de structuur van de ETF besproken worden. Op deze manier wordt duidelijk op welke wijze het rendement van een onderliggende index gevolgd wordt.

De kosten en alternatieven

Een analyse van een ETF zou niet compleet zijn zonder inzicht in de kosten die u maakt bij de desbetreffende ETF in vergelijking met die van verschillende concurrenten. Dit is tevens het moment om mogelijke alternatieven uit te lichten. Op basis van onder andere kosten kunnen de kosten van de meest geschikte alternatieven met elkaar vergeleken worden.

Zoek de beste broker voor u!Vergelijk alle brokers Naar vergelijker
Disclaimer - Handelen brengt risico's met zich mee. Zet niet meer kapitaal op het spel dan u bereid bent te verliezen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. Dit is geen beleggingsadvies. De prijzen van cryptovaluta kunnen sterk fluctueren. Daarom passen cryptovaluta niet bij alle beleggers. De handel in cryptovaluta staat niet onder toezicht van enige regelgevende EU-instantie.