Beleggen in warrants

Een warrant is een optie waarbij je het recht hebt om effecten te kopen, van te voren of op een bepaalde datum. Net als bij opties is er sprake van een call-warrant en een put-warrant. De call-warrant heeft betrekking op het kopen van effecten, de put-warrant op het verkopen van effecten. Warrants zijn opties, omdat de houder het recht heeft op te kopen, maar niet de verplichting om de effecten ook werkelijk te kopen. Warrants worden uitgegeven door een onderneming of instelling.

Call-warant en put-warant

Bij call warants koop je het recht om binnen een bepaalde periode een onderliggende waarde te kopen. De prijs en datum zijn van te voren vastgelegd in een contract. Bij put warranten gaat het juist om het recht binnen een bepaalde periode en voor een bepaalde prijs iets te verkopen.

Warants vs. opties

Misschien zie je weinig verschil tussen warrants en opties, maar er zijn toch een drietal verschillen. Allereerst worden optiebeurzen uitgegeven door de optiebeurs. Verder is de looptijd van warranten meestal langer dan die van opties. Ten slotte hebben opties die op de beurs worden verhandeld één onderdeel als onderliggende waarde, terwijl beleggers in warranten meerdere soorten en maten hebben. Soms lijken opties veel op warrants, maar het zijn echte opties als ze via de beurs lopen.

Voor- en nadelen

Met beleggen in warrants kun je meer stukken kopen voor dezelfde prijs. Bovendien heb je bij een goedkope warrant een grotere kans op winst. Maar er zijn ook nadelen, zoals de einddatum van een warrant. Stijgt de koers niet snel genoeg? Dan ben je jouw geld kwijt. Ook het handelsvolume van de warrant is nadelig. Mensen beleggen meer in aandelen dan in warrants, waardoor de kans kleiner is dat iemand jouw warranten koopt: het is lastig om je winst te nemen of verlies te beperken.

Zoek de beste broker voor u!Vergelijk alle brokers Naar vergelijker
Onze top brokers

76.4% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.
Disclaimer - Handelen brengt risico's met zich mee. Zet niet meer kapitaal op het spel dan u bereid bent te verliezen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. Dit is geen beleggingsadvies. De prijzen van cryptovaluta kunnen sterk fluctueren. Daarom passen cryptovaluta niet bij alle beleggers. De handel in cryptovaluta staat niet onder toezicht van enige regelgevende EU-instantie.