Beleggen in CFD's (Contract For Difference)

De afgelopen jaren is de populariteit betreffende het beleggen in Contract For Difference (CFD) aanzienlijk toegenomen. Op deze pagina staat Strategisch-beleggen nadrukkelijk stil bij de vragen die er zoal heersen omtrent deze vorm van beleggen. Ontdek hier wat CFD's zijn, hoe ze werken en in welke mate het allemaal betrouwbaar is!

Wat zijn CFD's?

De letterlijke vertaling van CFD luidt als volgt: 'contract voor verschil'. CFD's zijn een vorm van beleggingsinstrumenten die gebruikt kunnen worden om eenvoudig in te spelen op een mogelijke stijging of daling die kan plaatsvinden bij een bepaalde koers. Deze koers kan betrekking hebben op beleggingsproducten als aandelen, grondstoffen of valuta's.

CFD – Hoe werkt het?

Bij het beleggen in CFD wordt er een contract afgesloten tussen de broker en de belegger. U krijgt vervolgens géén onderliggende waarde in bezit, maar slechts het recht op winst bij koerswinst en de plicht tot betaling bij koersverlies. Het contract dat hierbij wordt opgesteld beschikt niet over een einddatum. Op deze manier kan het contract geheel worden opgesteld op basis van uw eigen doelstellingen. Koopt u als belegger een effect? Dan wordt dit CFD long genoemd en u zult geld ontvangen zodra de waarde van het effect stijgt. Verkoopt u een effect? Dan wordt dit CFD short genoemd en ontvangt u geld zodra de waarde van het effect daalt. De afsluiting van deze posities vindt op geheel tegenovergestelde wijze plaats. Zo worden short posities gesloten door ze te kopen en long posities worden gesloten door de daadwerkelijke verkoop ervan. Doorgaans worden CFD's voornamelijk op korte termijn gebruikt.

Welke mogelijkheden zijn er?

Vooral de particuliere belegger kan profiteren van mogelijkheden omtrent het beleggen in CFD. Zo kunt u bijvoorbeeld gedurende 24 uur per dag handelen in diverse onderliggende koersen. Zodoende bent u als belegger niet langer afhankelijk van openingstijden van een beurs. Daarnaast beschikt u over de mogelijkheid om te beleggen met behulp van een hefboom. Hierdoor kunt u als belegger met een relatief klein vermogen alsnog optimaal profiteren van mogelijke koersschommelingen.

Is CFD veilig? Ontdek uw risico!

Iedere vorm van beleggen brengt nu eenmaal risico's met zich mee. Dit is dus ook het geval bij het beleggen met CFD's. Veel mensen verliezen namelijk veel geld met CFD's omdat ze zich niet voldoende bewust zijn van de werking van CFD's. Het is belangrijk dat u de CFD markt eerst zorgvuldig analyseert voordat u besluiten maakt. De beurs kan namelijk gezien worden als zeer complex. Strategisch-beleggen adviseert u om een CFD positie pas te openen zodra u een goede reden heeft om een mogelijke daling of stijging van een bepaalde koers te verwachten.

Zoek de beste broker voor u!Vergelijk alle brokers Naar vergelijker
Onze top brokers

76.4% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.
Disclaimer - Handelen brengt risico's met zich mee. Zet niet meer kapitaal op het spel dan u bereid bent te verliezen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. Dit is geen beleggingsadvies. De prijzen van cryptovaluta kunnen sterk fluctueren. Daarom passen cryptovaluta niet bij alle beleggers. De handel in cryptovaluta staat niet onder toezicht van enige regelgevende EU-instantie.