CFD (Contract For Difference)

Beleggen in CFD (Contract For Difference)

Het beleggen in CFD (Contract For Difference) is tegenwoordig erg populair onder beleggers. Wat zijn CFD`s precies? Hoe worden ze gebruikt? En wat zijn de voor- en nadelen? Je leest het hieronder in een uitgebreide beschrijving.

Wat is een Contract For Difference?

Een CFD is een soort contract tussen een verkoper (broker) en koper (belegger) waarmee beleggers kunnen profiteren van een koersstijging of een koersdaling. Bij dit zogenaamde contract wordt het waardeverschil (van bijvoorbeeld een grondstof, aandeel, index of valuta / forex) verrekend vanaf het moment van overeenkomst. De belegger wordt hierbij geen eigenaar van het onderliggende aandeel en kan daardoor handelen op aandelen, indexen, grondstoffen en valuta zonder deze daadwerkelijk te bezitten. Bij het aangaan van een positie hoef je nog niet te betalen, want de afrekening van winst en verlies vindt pas plaats nadat de positie wordt gesloten.

Hoe werkt beleggen in CFD?

Bij beleggen in CFD gaat de belegger een contract met de broker aan om een bepaald effect te kopen of verkopen. Koopt de belegger een effect, dan wordt dit long genoemd en houdt het in dat hij geld krijgt indien de waarde van het effect stijgt. Verkoopt de belegger een effect, dan wordt dit short genoemd en houdt het in dat hij geld ontvangt indien de waarde van het effect daalt. Het sluiten van deze posities gebeurt juist tegenovergesteld: een long positie sluit door te verkopen en een short positie sluit door te kopen.

De voor- en nadelen

Natuurlijk heeft het beleggen in CFD zowel voor- als nadelen. De voordelen van beleggen in CFD zijn:

 1. Geen vervaldatum
  Doordat CFD`s geen vaste einddatum hebben, kan de broker zijn CFD positie aanhouden zolang hij dat zelf wil.
 2. Groot aanbod waarin je kunt handelen
  Naast CFD`s voor valuta`s en een groot aantal indices en aandelen kun je ook CFD handelen in bijvoorbeeld grondstoffen zoals aardolie, zilver en goud.
 3. Handelen op opwaartse en neerwaartse koersbeweging
  Beleggers hebben de mogelijkheid om posities in te nemen op zowel opwaartse koersbeweging als neerwaartse koersbeweging. Dit wil zeggen dat de posities short en long mogelijk zijn en wordt ook wel handelen à la hausse of à la baisse genoemd.
 4. Beleggen door middel van een hefboom
  Bij beleggen in CFD heb je de mogelijkheid om te beleggen door middel van een hefboom. Deze hefboom maakt het mogelijk om ook met een lage inzet hoge winst te behalen. De marginvereisten (borg die de broker vraagt) voor een CFD op bijvoorbeeld de AEX-index is €25 terwijl deze een waarde van maar liefst €450 heeft.
 5. De transactiekosten zijn laag
  Voor het handelen in CFD zijn de transactiekosten laag. Beleggers betalen slechts €3 (ongeacht de hoogte van de positie) voor een transactie op index en grondstoffen. Voor een transactie op aandelen ter waarde van €10.000 betalen beleggers slechts €9,90.
 6. Mogelijkheid om een stop-loss te plaatsen
  Bij beleggen in CFD`s hebben beleggers de mogelijkheid om een stop-loss te plaatsen. Hiermee wordt een positie automatisch afgesloten indien het verlies op een bepaald moment zo hoog is dat de CFD rekening onvoldoende dekking heeft om de positie aan te houden. Door deze zogenaamde stop-loss worden verliezen, die worden veroorzaakt door het handelen met een hefboom, beperkt. Tevens is er via bepaalde brokers de mogelijkheid om andere handelaren automatisch te volgen. Dit social trading is steeds populairder aan het worden.

Voor het beleggen in CFD zijn er natuurlijk ook een aantal nadelen:

 1. Beleggers moeten rente betalen
  Als belegger moet je rente betalen voor het aanhouden van CFD`s. Dit komt doordat je een voorschot van de broker ontvangt.
 2. Hefbomen brengen risico`s met zich mee
  Het beleggen door middel van grote hefbomen kent vele voordelen, maar kent ook een nadeel. Doordat beleggers grotere posities kunnen innemen dan dat zij werkelijk op hun rekening hebben staan, lopen zij meer risico wanneer de positie niet de kant op gaat die zij hadden verwacht.
 3. Geen stemrecht binnen een bedrijf
  Wanneer je aandelen in bezit hebt, heb je normaal gesproken stemrecht binnen een bedrijf. Dit is voor houders van een CFD niet het geval.
 4. CFD beleggen kost meer tijd
  Beleggen in CFD kost meer tijd, maar hier staat weer een hoger rendement tegenover.
 5. Financiering voor overnight
  Wanneer een belegger gedurende de nacht in positie blijft, moet hij een financieringsintrest betalen.

Mogelijkheid om te beleggen met een hefboom

Bij beleggen in CFD`s heb je de mogelijkheid om te beleggen met een hefboom. Een hefboom kun je vergelijken met een lening: de broker financiert een groot deel van de positie en het verschil tussen de openings- en sluitingskoers wordt verrekend met het eigen saldo van de belegger. Hierdoor wordt de belegger dus nooit eigenaar van het effect en heeft hij verder ook geen verantwoordelijkheden. Door de mogelijkheid om te beleggen met een hefboom kunnen beleggers met een klein vermogen toch in hoge maten profiteren van kleine koersschommelingen. Het beleggen in hefbomen brengt echter ook risico`s met zich mee.

Hefbomen worden altijd weergegeven als verhoudingsgetal, bijvoorbeeld 1:50. Dit houdt in dat je met €1000 voor €50.000 euro kunt beleggen. Voordeel hiervan is dat je met weinig vermogen toch veel winst kunt behalen. Het nadeel hiervan is echter dat iedere euro aan koersdaling een hoger verlies met zich meebrengt. Het hefboomeffect kan dus twee kanten op gaan. Ga daarom verantwoord om met een hefboom: gebruik in het begin geen (te) hoge hefboom totdat je door hebt hoe het werkt. Wanneer je dit doorhebt kan een hefboom jouw winst juist enorm vergroten.

CFD versus hefboomproducten

Ook ten opzichte van hefboomproducten zoals turbo`s en sprinters kent een CFD een aantal voordelen. Zo hebben CFD`s geen vast stop-loss niveau en zijn de indirecte kosten voor hefboomproducten groter doordat de spreads bij hefboomproducten over het algemeen ook groter zijn.

Wat kost het?

Aan de hand van een financiële kost (indien de positie overnight wordt aangehouden), de spread en de commissie worden de kosten voor het beleggen in CFD berekend. Wanneer je besluit om een positie open te houden tot de volgende handelsdag betaal je een zogenaamde financieringspremie. Deze premie maakt het mogelijk om ook voor een langere tijd dan 1-30 dagen te beleggen in CFD en hoeft niet te worden betaald wanneer de positie maar voor één dag wordt aangehouden. Verder wordt de premie afgetrokken voor long posities en ontvang je de premie juist voor short posities en is het verstandig om per instrument de financieringsvoorwaarden- en kosten na te gaan aangezien deze vaak samenhangt met de marktrente, min de brokermarge gedeeld door het aantal dagen in een jaar.

De transactiekosten van beleggen liggen in CFD veel lager dan het traditionele beleggen. Bij het traditionele beleggen betaal je namelijk vaak een vast bedrag per transactie, terwijl de transactiekosten bij beleggen in CFD altijd samenhangt met de belegging die je doet. Transactiekosten worden aangegeven als spread (verschil tussen koop- en verkoopprijs) en zijn direct zichtbaar.

Online brokers

Net zoals het traditionele beleggen is beleggen in CFD ook mogelijk bij verschillende bekende online brokers. Beleggen in CFD is mogelijk bij Avatrade, eToro, Plus500, ZuluTrade en Markets.com.