Beleggen in opties

Een optie in de beleggingswereld kan gezien worden als een product dat is afgeleid (derivaat) en voorziet in het recht om een bepaald product te kopen of verkopen tegen een vooraf bepaalde prijs of tijdstip. De waarde van opties zijn met name gebaseerd op de koers van de onderliggende waarde, de looptijd van het optiecontract en de mate van spreiding van de koers. Ontdek dit uitdagende product in het onderstaande artikel van Strategisch-beleggen!

De verschillende opties

Binnen de wereld van opties valt er onderscheid te maken in een tweetal verschillende soorten opties, namelijk:

  • Call optie
    Een call optie geeft het recht om aandelen tegen een vooraf afgesproken koers te kopen. U koopt call opties voornamelijk wanneer u verwacht dat er een koersstijging plaats zal gaan vinden. Wanneer u besluit een call optie te nemen verkoopt u als het ware het kooprecht. Dit houdt in dat u de verplichting aangaat om aandelen te verkopen tegen een prijs die in een eerder stadium wordt vastgesteld.

  • Pull optie
    Een pull optie geeft het recht om aandelen tegen een vooraf afgesproken koers te verkopen. U koopt pull opties voornamelijk wanneer u de verwachting heeft dat de koers zal gaan dalen. Door middel van een pull optie kunt u profiteren van de koersdaling die verwacht wordt en u kunt het aandelenbezit beschermen tegen een mogelijke koersdaling.

Bovenstaande opties beschikken, zoals u kunt lezen, over hun eigen identieke kenmerken. Welke optie het meest geschikt is per belegger verschilt per individu.

Waarom beleggen in opties?

Door gebruik te maken van opties kunt u geheel zelf uw risico's beperken. Hiervoor dient u echter wel te beschikken over de nodige dosis basiskennis. Zoals reeds besproken valt een optie te onderscheiden in zowel call als pull opties. Beide opties zijn hoe dan ook voorzien van een expiratiedatum. Dit is een beursbegrip wat betrekking heeft op de datum waarop een financieel product, in dit geval een optie, afloopt. Standaard wordt voor de expiratiedatum uitgegaan van de derde vrijdag van de afloopmaand. Echter wilt dit binnen de Nederlandse optiebeurs nog met regelmaat verschillen.

Zoek de beste broker voor u!Vergelijk alle brokers Naar vergelijker
Onze top brokers

76.4% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.
Disclaimer - Handelen brengt risico's met zich mee. Zet niet meer kapitaal op het spel dan u bereid bent te verliezen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. Dit is geen beleggingsadvies. De prijzen van cryptovaluta kunnen sterk fluctueren. Daarom passen cryptovaluta niet bij alle beleggers. De handel in cryptovaluta staat niet onder toezicht van enige regelgevende EU-instantie.