Beleggen in opties

Een optie in de beleggingswereld valt qua beleggingsproduct in de categorie derivaten. Een optie voorziet in het recht om een bepaald product te kopen of verkopen tegen een vooraf bepaalde prijs of tijdstip. De waarde van opties zijn met name gebaseerd op de koers van de onderliggende waarde, de looptijd van het optiecontract en de mate van spreiding van de koers. Ontdek dit uitdagende product in het onderstaande artikel van Strategisch-beleggen!

Snel beginnen met handelen? Dit zijn onze top broker keuzes:
Top beleggingsplatform Stabiele bank met goede klantenservice gebruiksgemak en de toegankelijkheid
Onze score
Platform is relatief gemakkelijk in gebruik U kunt razendsnel een rekening openen bij deze broker Toegang tot veel internationale markten, wereldwijd
Onze score
Beleggen kan voordelig zijn maar het is niet zonder risico. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.
Lage kosten Veel rapportagemogelijkheden Online begeleiding voor beginners
Onze score
Geavanceerd handelsplatform Meer dan 100 beurzen wereldwijd
Onze score
Beleggen in liefst 24 landen wereldwijd Lage transactiekosten Zeer stabiel servers
Onze score
100% gratis beleggen Eenvoudige software Nederlandstalige ondersteuning Betrouwbare, grote partij
Onze score
Zeer betrouwbaar Mogelijkheid om andere gebruikers te kopiëren Gebruiksvriendelijke interface Actieve community
Onze score
75% van particuliere handelaren verliest geld bij het handelen in CFD's met deze dienstverlener. Ga na of u begrijpt hoe CFD's werken en overweeg of u zich het hoge risico voor verlies van uw geld kunt veroorloven.
Overzichtelijk dashboard Uitstekende klantenservice
Onze score
Hefboom mogelijk Handig platform met veel mogelijkheden
Onze score
76.4% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.
Minimale storting van €1,-
Onze score
Gebruiksvriendelijk platform Veilige omgeving Handel met hefboom
Onze score
Let op! Handelen brengt risico's met zich mee. Zet niet meer kapitaal op het spel dan u bereid bent te verliezen.
Hogere hefboom functie Demo account Diverse verhandel platformen Realtime koersen volgen
Onze score
Let op! Handelen brengt risico's met zich mee. Zet niet meer kapitaal op het spel dan u bereid bent te verliezen.
Tijdbesparing dankzij signaalprovider Risico verminderd doordat ervaren traders gevolgd kunnen worden Gratis demo account Live handeltransacties uitvoeren
Onze score
Keuze uit 60 beleggingsfondsen Rekening openen is geheel kosteloos
Onze score
Uitstekende wereldwijde spreiding Ervaren fondsmanagers Optimale toegankelijkheid met de applicatie
Onze score
Geen transactiekosten bij beleggingsfondsen Gratis realtime koersinformatie Geregistreerd bij het KIFID
Onze score
Gebruiksvriendelijk handelsplatform Alles onder één dak
Onze score

Hoe werken opties?

Binnen de wereld van opties valt er onderscheid te maken in een tweetal verschillende soorten opties, namelijk:

  • Call opties
    Een call optie geeft het recht om aandelen tegen een vooraf afgesproken koers te kopen. U koopt call opties voornamelijk wanneer u verwacht dat er een koersstijging plaats zal gaan vinden. Wanneer u besluit een call optie te nemen, verkoopt u als het ware het kooprecht. Dit houdt in dat u de verplichting aangaat om aandelen te verkopen tegen een prijs die in een eerder stadium wordt vastgesteld.

  • Put opties
    Een put optie geeft het recht om aandelen tegen een vooraf afgesproken koers te verkopen. U koopt put opties voornamelijk wanneer u de verwachting heeft dat de koers zal gaan dalen. Door middel van een put optie kunt u profiteren van de koersdaling die verwacht wordt en u kunt het aandelenbezit beschermen tegen een mogelijke koersdaling.

Bovenstaande opties beschikken, zoals u kunt lezen, over hun eigen unieke kenmerken. Welke optie het meest geschikt is, verschilt per belegger.

Waarom beleggen in opties?

Door gebruik te maken van opties kunt u geheel zelf uw risico's bepalen. Hiervoor dient u echter wel te beschikken over de nodige dosis basiskennis. Zoals reeds besproken valt een optie te onderscheiden in zowel call als put opties. Beide opties zijn hoe dan ook voorzien van een expiratiedatum. Dit is een beursbegrip wat betrekking heeft op de datum waarop een financieel product, in dit geval een optie, afloopt. Standaard wordt voor de expiratiedatum uitgegaan van de derde vrijdag van de afloopmaand. Echter wilt dit binnen de Nederlandse optiebeurs nog met regelmaat verschillen.

U wilt opties kopen?

In opties beleggen is heel eenvoudig. Maak uw keuze uit een van de volgende brokers. In onze broker vergelijking kunt u snel en gemakkelijk de diverse brokers met elkaar vergelijken. Via onderstaande button gaat u direct naar de broker vergelijking.

Zoek de beste broker voor u!Vergelijk alle brokers Naar vergelijker
Disclaimer - Handelen brengt risico's met zich mee. Zet niet meer kapitaal op het spel dan u bereid bent te verliezen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. Dit is geen beleggingsadvies. De prijzen van cryptovaluta kunnen sterk fluctueren. Daarom passen cryptovaluta niet bij alle beleggers. De handel in cryptovaluta staat niet onder toezicht van enige regelgevende EU-instantie.