Beleggen in obligaties

Wanneer u belegt in obligaties levert u als het ware een lening aan de overheid of een bedrijf. In ruil voor de lening die u als het ware ter beschikking stelt zult u rente ontvangen. Het beleggen in obligaties kan gezien worden als de minst uitdagende vorm van beleggen. Obligaties brengen namelijk weinig tot geen risico's met zich mee en u heeft altijd te maken met een einddatum. Op deze datum krijgt u het door u beschikbaar gestelde geld weer terug. Bij het geval van faillissement verloopt dit anders. Aandeelhouders krijgen namelijk als allerlaatste hun geld terug.

Het nut van een fondsmanager?

U kunt bij de handel in obligaties een portefeuille samen laten stellen door een fondsmanager. Deze persoon doet uw huiswerk en bepaalt de kredietwaardigheid van tal van verschillende bedrijven en overheden. U hoeft enkel en alleen de obligaties aan te schaffen. Wanneer u gebruikt maakt van een fondsmanager is er sprake van het beleggen in een obligatiefonds. Het is hierbij wel van belang dat u beschikt over een fondsmanager die vooruit kijkt en voldoende kennis heeft over uw fonds. Uw fondsmanager dient namelijk rekening te houden met (toekomstige) economische prognoses om zodoende risico's te vermijden en in te haken op (gunstige) economische situaties.

Met name wanneer u beleggingsfondsen overweegt kunnen de voorspelde opbrengsten een overweldigend effect met zich mee brengen. Het is hierbij van belang dat u nuchter blijft en dat u zich realiseert dat hoge opbrengsten ook meer risico's met zich meebrengen. Bovendien is een voorspelde opbrengst lang niet altijd een garantie. Het hoge risico daarentegen wel. Ondanks dat het uiteindelijke rendement wellicht lager kan uitvallen.

Ontdek de waarde van obligaties!

Obligaties zijn voorzien van een nominale waarde. Deze waarde staat voor het totaal bedrag dat het bedrijf of de overheid die gebruikt maakt van uw obligaties, wilt verzamelen. Dit totaalbedrag wordt verdeeld in kleinere eenheden. Deze eenheden kunnen vervolgens op de beurs aangekocht worden als obligatie. Wanneer u een eenheid aankoopt voorziet u dus in het desbetreffende bedrag van de aangekochte eenheid. Wanneer u wenst uw obligaties te verkopen vóór de einddatum plaatsvindt krijgt u hier geld voor terug. Hoe hoog dit bedrag is, is afhankelijk van de rente op de kapitaalmarkt. Hierbij geldt hoe hoger de waarde van uw obligatie, hoe lager de rente die wordt uitgekeerd. Deze rente wordt ook wel de couponrente genoemd.

Obligaties – de categorieën

Betreffende obligaties en obligatiefondsen zijn er verschillende soorten waaruit gekozen kan worden. Wanneer obligaties gegroepeerd worden, wordt inzichtelijk wat een belegger precies allemaal ter beschikking heeft. Strategisch-beleggen maakt onderscheidt in de volgende categorieën:

  1. Overheden en ondernemingen
    Dit zijn de partijen die obligaties uitgeven. Afhankelijk van het krediet worden deze partijen verdeeld in investment grade, high yield en junk bonds.
  2. De looptijd
    De looptijd bij obligaties en obligatiefondsen kan zowel kort (max. 3 jaar) of lang zijn.
  3. De valuta
    Tot slot is er dan nog de valuta waarin een obligatie wordt uitgegeven. Binnen de wereld van obligaties zijn de Amerikaanse dollar en de Euro de meest belangrijke valuta vormen. Echter zijn er ook tal van obligaties beschikbaar in lokale valuta.

Let op: Ongeacht de obligatie of het obligatiefonds dat u kiest, ook het beleggen in obligaties brengt risico's met zich mee.

Zoek de beste broker voor u!Vergelijk alle brokers Naar vergelijker
Onze top brokers

76.4% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.
Disclaimer - Handelen brengt risico's met zich mee. Zet niet meer kapitaal op het spel dan u bereid bent te verliezen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. Dit is geen beleggingsadvies. De prijzen van cryptovaluta kunnen sterk fluctueren. Daarom passen cryptovaluta niet bij alle beleggers. De handel in cryptovaluta staat niet onder toezicht van enige regelgevende EU-instantie.