Index trackers - hoe werkt het?

Een indextracker heeft als doel om de onderliggende en bijbehorende index, deels ter indicatie, te volgen. Dit houdt in dat een indextracker de onderliggende index niet zal verslaan, maar ook niet veel slechter zal presteren dan de daadwerkelijke index. Het dient namelijk een enigszins representatief beeld te geven van de index die gevolgd wordt. In principe koopt u met een indextracker de index en deze volgt u vervolgens bij iedere daling en stijging. Een indextracker kent de nodige gelijkenissen met ETF's. Echter heeft een indextracker uitsluitend betrekking op het volgen van een index. Een ander verschil is dat indexfondsen eenmaal per dag worden verhandeld. Een ETF daarentegen wordt middels een beleggingsrekening op de beurs gekocht. Dit kan gedurende de hele dag plaatsvinden. Dit was het voor nu betreft ETF's. Meer weten? Klik dan hier!

Snel beginnen met handelen? Dit zijn onze top broker keuzes:
Top beleggingsplatform Stabiele bank met goede klantenservice gebruiksgemak en de toegankelijkheid
Onze score
Platform is relatief gemakkelijk in gebruik U kunt razendsnel een rekening openen bij deze broker Toegang tot veel internationale markten, wereldwijd
Onze score
Beleggen kan voordelig zijn maar het is niet zonder risico. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.
Lage kosten Veel rapportagemogelijkheden Online begeleiding voor beginners
Onze score
Geavanceerd handelsplatform Meer dan 100 beurzen wereldwijd
Onze score
Beleggen in liefst 24 landen wereldwijd Lage transactiekosten Zeer stabiel servers
Onze score
100% gratis beleggen Eenvoudige software Nederlandstalige ondersteuning Betrouwbare, grote partij
Onze score
Zeer betrouwbaar Mogelijkheid om andere gebruikers te kopiëren Gebruiksvriendelijke interface Actieve community
Onze score
75% van particuliere handelaren verliest geld bij het handelen in CFD's met deze dienstverlener. Ga na of u begrijpt hoe CFD's werken en overweeg of u zich het hoge risico voor verlies van uw geld kunt veroorloven.
Overzichtelijk dashboard Uitstekende klantenservice
Onze score
Hefboom mogelijk Handig platform met veel mogelijkheden
Onze score
76.4% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.
Minimale storting van €1,-
Onze score
Gebruiksvriendelijk platform Veilige omgeving Handel met hefboom
Onze score
Let op! Handelen brengt risico's met zich mee. Zet niet meer kapitaal op het spel dan u bereid bent te verliezen.
Hogere hefboom functie Demo account Diverse verhandel platformen Realtime koersen volgen
Onze score
Let op! Handelen brengt risico's met zich mee. Zet niet meer kapitaal op het spel dan u bereid bent te verliezen.
Tijdbesparing dankzij signaalprovider Risico verminderd doordat ervaren traders gevolgd kunnen worden Gratis demo account Live handeltransacties uitvoeren
Onze score
Keuze uit 60 beleggingsfondsen Rekening openen is geheel kosteloos
Onze score
Uitstekende wereldwijde spreiding Ervaren fondsmanagers Optimale toegankelijkheid met de applicatie
Onze score
Geen transactiekosten bij beleggingsfondsen Gratis realtime koersinformatie Geregistreerd bij het KIFID
Onze score
Gebruiksvriendelijk handelsplatform Alles onder één dak
Onze score

Welke index trackers zijn er?

Er zijn twee verschillende soorten index trackers. Dit verschil wordt geuit op de manier waarop een aanbieder van index trackers zijn product aanbiedt en tot stand brengt. Strategisch-beleggen onderscheidt de volgende index trackers:

  • Fysieke indextracker
    De meest voorkomende manier. Hierbij worden alle aandelen van een index gekocht door de desbetreffende aanbieder van de index.
  • Synthetische variant
    Bij de synthetische variant is de onderliggende waarde niet in het bezit. Om toch de gewenste ETF in bezit te krijgen ruilt de uitgever ETF's met een tegenpartij. Dit wordt ook wel een 'Swap overeenkomst' genoemd. Wanneer het niet mogelijk is om een onderliggende waarde in bezit te krijgen, is een synthetische ETF een passende oplossing.

Vergelijk brokers eenvoudig en snel in onze online vergelijker!

Het rendement van trackers? Ontdek het hier!

Een tracker beschikt over een bijbehorend rendement. De tracker haalt hetzelfde rendement als de index die gekozen is. Doordat fondsbeheerders nooit proberen de index te verslaan zal het rendement nóóit hoger zijn dan de index. In vergelijking met beleggingsfondsen zijn trackers aanzienlijk voordeliger. Wanneer er bij trackers sprake is van een gelijk beleggingsresultaat houdt een indexbelegger altijd meer over.

Los van de kosten is het rendement van zowel actief als indexbeleggen, op lange termijn, gelijk aan elkaar. Maar doordat de kosten die in rekening worden gebracht bij actief beleggen hoger zijn, is het rendement van indexbeleggen, na aftrek van kosten, hoger. Dit verschil wordt bepaald op basis van de hoogte van zowel de in rekening gebrachte kosten als het uiteindelijk behaalde rendement. Vooral wanneer u beschikt over een relatief laag rendement zijn hoge kosten allesbehalve welkom. Dit zal de kans op winst namelijk aanzienlijk verkleinen.

Het risico van trackers

Logischerwijs brengt het beleggen in een index de nodige risico's met zich mee. Er is namelijk altijd sprake van een mogelijke daling van de beurskoers. Dit kan een nadelig effect hebben op het door u ingebrachte vermogen. Het vermogen volgt de index namelijk niet alleen wanneer die naar boven gaat, maar ook wanneer die naar beneden gaat.

Daarnaast kan ook de wijze waarop de tracker een index volgt, risico's met zich mee brengen. Een index kan namelijk gevolgd worden door een fysieke of synthetische replicatie. Bij de synthetische replicatie hanteert het fonds zogeheten swapconstructies. In dit geval wordt het geld van de belegger via een financiële partij aan de tracker uitgekeerd. Hierbij loopt u het risico dat de wederpartij op een bepaald moment niet aan haar verplichtingen kan voldoen. Van fysieke replicatie is sprake als ETF's daadwerkelijk beleggen in alle delen van de beleggingsopties die ze volgen.

Betreft de bovenstaande constructies is de synthetische replicatie vanwege de complexiteit met name af te raden voor beginnende beleggers. De fysieke replicatie kent meer eenvoud.

Zoek de beste broker voor u!Vergelijk alle brokers Naar vergelijker
Disclaimer - Handelen brengt risico's met zich mee. Zet niet meer kapitaal op het spel dan u bereid bent te verliezen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. Dit is geen beleggingsadvies. De prijzen van cryptovaluta kunnen sterk fluctueren. Daarom passen cryptovaluta niet bij alle beleggers. De handel in cryptovaluta staat niet onder toezicht van enige regelgevende EU-instantie.