Beleggen in ETF's

Een ETF, ook wel bekend als Exchange Traded Fund, kan gezien worden als een beleggingsfonds dat passief beheerd en verhandeld kan worden op de beurs. Een ETF is als het ware een samenstelling van meerdere beleggingen die net als aandelen op een beurs verhandeld worden. U koopt met een ETF in één keer alle aandelen uit een index. Doorgaans worden ETF's gebruikt om één specifieke markt te kunnen volgen. Het beleggen in deze ETF's is redelijk nieuw en heeft als investeringsdoel om als beleggingsfonds hetzelfde beleggingsresultaat te realiseren als een beursindex. Een beursindex kan gezien worden als een bepaalde samenstelling van aandelen of obligaties die als graadmeter wordt gebruikt voor ontwikkelingen die zich op de beurs voordoen. Tegenwoordig heeft u de keuze uit de meest uiteenlopende ETF's. Zo kunt u nu op vrijwel iedere aandelenmarkt gebruik maken van een ETF.

Wat zijn de voordelen van ETF's?

De handel in ETF's beschikt over de nodige gelijkenissen met de handel in aandelen. Ze kunnen namelijk erg eenvoudig worden gekocht en verkocht. Doordat de koers dagelijks stijgingen en dalingen ervaart is het beleggen in ETF's met name interessant voor de beleggers op de korte termijn. Dit vanwege het feit dat een koers nooit lang hetzelfde zal zijn.

Daarnaast kunt u met behulp van een ETF veiliger beleggen dankzij de spreiding die plaatsvindt. Bij een spreiding verspreidt u uw aandelen en investering als het ware over een groter gedeelte. Hoe groter de spreiding van uw belegging, hoe lager het risico dat u loopt met uw investering. Echter heeft het meest voorname voordeel van een ETF betrekking op de lage kosten die ermee gemoeid zijn. Doordat ETF's voornamelijk passieve/rustige beurzen volgen hoeven ze geen dure analisten te betalen om hun beleggingen te analyseren. Ook het beheer van ETF transacties verloopt vele malen eenvoudiger ten opzichte van andere beleggingen. Dit zorgt ervoor dat ook individuele beleggers eenvoudig in fondsen kunnen investeren tegen dezelfde kosten als grote organisaties.

Een ander bijkomstig voordeel is de flexibiliteit waarmee de handel in ETF plaatsvindt. Zo heeft u bij ETF's de mogelijkheid om gedurende de dag in en uit te stappen. Zo kunt u geheel flexibel reageren op gebeurtenissen die zich gedurende dag voordoen op de beurs waarop u handelt.

Hoeveel moet ik beleggen?

Een veelvoorkomende vraag waar u als beginnend belegger mee te maken krijgt is: “Wat is het ideale startkapitaal voor beleggen?”. Strategisch-beleggen begrijpt dat het vaststellen van een geschikt startkapitaal een lastige taak is. Echter verklappen we u alvast dat er géén vast bedrag is dat fungeert als ideaal startkapitaal. Het startkapitaal verschilt namelijk per individu en zijn of haar bestedingsruimte. Wel werken brokers met regelmaat met een minimaal startbedrag dat gestort dient te worden alvorens u kunt beginnen met beleggen. Dit startbedrag varieert per broker en kan uiteenlopen van €50,- tot, in sommige gevallen, over de €100,-

Daarnaast is het van belang dat u duidelijk krijgt waarin u wilt beleggen. Strategisch-beleggen adviseert om hierbij een kleine spreiding te maken binnen enkele vormen waarin u wilt gaan beleggen. Bij deze spreiding verspreidt u dus als het ware uw belegging. Dit zorgt ervoor dat u tevens uw vermogen verspreidt over meerdere verschillende aandelen of fondsen. Zodoende zult u het verlies van één aandeel in mindere mate merken in uw portefeuille en tevens eindresultaat

Strategisch-beleggen voorziet in tal van mogelijkheden die u hiermee kunnen helpen. De Morningstar Style Box is één van deze hulpmiddelen. Middels deze box krijgt u inzicht op welke wijze bepaalde beleggingsfondsen hun beleggingsportefeuille inrichten. Op basis van waarderingen kunt u hierbij inzichtelijk krijgen welke ETF's voor u wellicht interessant kunnen zijn. Dit alles wordt gecombineerd met marktkapitalisatie. Hierbij krijgen beleggers de mogelijkheid om te profiteren van specifieke vooruitzichten van verschillende segmenten. Tot slot voorziet de Morningstar Style Box ook in de mogelijkheid om een spreiding aan te brengen binnen uw beleggingen. Deze spreiding vindt plaats aan de hand van informatie die afkomstig is uit de Style box.

De risico's van een ETF – ontdek ze hier!

Het beleggen in ETF's is natuurlijk niet geheel zonder risico. Ondanks dat ETF's erg voordelig kunnen zijn brengen ze ook de nodige risico's met zich mee. Zo is het namelijk van belang dat u bewust bent van het feit dat er dagelijks nieuwe ETF's op de markt geïntroduceerd worden. Echter lukt het slechts een klein percentage van de producten om daadwerkelijk voldoende kapitaal te genereren om vervolgens aan een duurzaam bestaan te kunnen opbouwen. Wanneer uw ETF vroegtijdig zal stoppen dient u rekening te houden met extra kosten in de vorm van belasting of transactiekosten. Tot slot kunnen sommige ETF's erg hoge transactiekosten in rekening brengen. In sommige gevallen zijn deze transactiekosten zelfs hoger dan de kosten van een traditioneel beleggingsfonds.

Zoek de beste broker voor u!Vergelijk alle brokers Naar vergelijker
Onze top brokers

76.4% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.
Disclaimer - Handelen brengt risico's met zich mee. Zet niet meer kapitaal op het spel dan u bereid bent te verliezen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. Dit is geen beleggingsadvies. De prijzen van cryptovaluta kunnen sterk fluctueren. Daarom passen cryptovaluta niet bij alle beleggers. De handel in cryptovaluta staat niet onder toezicht van enige regelgevende EU-instantie.