Beleggen in derivaten

Wat zijn financiële derivaten?

Financiële derivaten zijn beleggingsinstrumenten die hun waarden verkrijgen middels een ander goed, bijvoorbeeld aandelen of olie. Dit andere goed wordt de onderliggende waarde genoemd. Onderliggende waardes van financiële derivaten kunnen zijn: de prijs van andere effecten die onafhankelijk verhandeld worden (denk aan aandelen en obligaties), het niveau van een onafhankelijk vastgestelde index (denk aan de AEX index), het wel of net niet gebeuren van een nauwkeurig omschreven gebeurtenis, de stand van de rente en de wisselkoers van valuta.

Derivaten zijn een soort verzekeringspolis: de tegenpartij die de transactie aangaat, neemt het risico over. Een voorbeeld van een dergelijke verzekeringspolis is een luchtvaartmaatschappij die zich wil beschermen tegen stijgende kerosine prijzen. Derivaten handel vindt met of zonder tussenkomst van de beurs plaats.

Welke soorten derivaten zijn er?

Er zijn een aantal varianten van financiële derivaten die je kunt verhandelen:

 • Futures
  Futures zijn eenvoudige koop of verkoopovereenkomsten met een vastgestelde datum in de toekomst. Zo kan een boer zijn aardappelen van volgend jaar een jaar eerder verkopen om zo de verkoopprijs vast te leggen.
 • Opties
  De bezitter van het optie derivaat heeft de keuze om over te gaan tot een koop of verkoop in de toekomst. Zo heeft de koper wel rechten, maar geen verplichtingen en de verkoper een verplichting, maar geen rechten.
 • Swaps
  Hierbij ruilen partijen de `cash flows` met elkaar. De ene partij kan bijvoorbeeld een vaste rente op een lening ruilen voor een variabele rente die een andere belegger betaalt. Credit default swaps (cds) zijn het bekendste, dit is een financieel derivaat waarbij het risico (dat een bedrijf een lening niet afbetaalt) is losgekoppeld van de lening zelf.
 • CFD's
  Een cfd is een onderhandse overeenkomst waarbij een verrekening wordt afgesproken tussen de actuele prijs van een aandeel, index of grondstof en de prijs op het moment van het afsluiten van het contract. Met hulp van een hefboom kan de winst of het verlies nog hoger worden, omdat er in feite met geleend geld wordt gespeculeerd. Een bekende cfd vorm is forex, ook wel valutahandel genoemd.
 • Binaire opties
  Binaire opties zijn derivaten waarbij u probeert te voorspellen wat de onderliggende waarde van bijvoorbeeld een index of aandeel gaat doen. Alleen bij een juiste voorspelling krijgt u uitbetaald, waardoor dit erg op een kansspel lijkt. Om deze reden zijn binaire opties inmiddels verboden door de AFM.
Zoek de beste broker voor u!Vergelijk alle brokers Naar vergelijker
Onze top brokers

76.4% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.
Disclaimer - Handelen brengt risico's met zich mee. Zet niet meer kapitaal op het spel dan u bereid bent te verliezen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. Dit is geen beleggingsadvies. De prijzen van cryptovaluta kunnen sterk fluctueren. Daarom passen cryptovaluta niet bij alle beleggers. De handel in cryptovaluta staat niet onder toezicht van enige regelgevende EU-instantie.