Wat is vermogensbeheer?

Vermogensbeheer is het beheer van grote vermogens voor derden, door in vermogensbeheer gespecialiseerde organisaties en personen. Dit kan zowel op individuele als op collectieve basis. Er zijn websites waarop alle vermogensbeheer aanbieders van Nederland met elkaar vergeleken kunnen worden. Vermogensbeheerders vergelijken kan tussen banken, private bankiers, online vermogensbeheer aanbieders en vermogensbeheer aanbieders per provincie.

Individueel vermogensbeheer

Bij individueel vermogensbeheer wordt een vermogen door een persoon aan een beheerder toevertrouwd als belegging. Er worden bij individueel vermogensbeheer afspraken gemaakt over de wijze waarop het vermogensbeheer zal plaatsvinden, welke vrijheden de vermogensbeheerder heeft bij zijn aan- en verkoopbeslissingen, en de wijze waarop de vermogensbeheerder deze moet rapporteren aan de opdrachtgever.

Collectief vermogensbeheer

In collectief vermogensbeheer zijn ook weer twee vormen te onderscheiden. Bij de eerste vorm worden door de vermogensbeheerder beleggingsvormen aangeboden. Vervolgens kunnen beleggers zelf kiezen om wel of niet deel te nemen. Bij de tweede vorm van collectief vermogensbeheer worden beleggers eigenlijk gedwongen om geld te beleggen. Het bekendste voorbeeld hiervan is een pensioenfonds. Bij een collectief vermogensbeheer hebben de deelnemers bij een pensioenfonds geen invloed op het beheer ervan, waar dit deels wel het geval is bij individueel vermogensbeheer.

Zoek de beste broker voor u!Vergelijk alle brokers Naar vergelijker
Disclaimer - Handelen brengt risico's met zich mee. Zet niet meer kapitaal op het spel dan u bereid bent te verliezen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. Dit is geen beleggingsadvies. De prijzen van cryptovaluta kunnen sterk fluctueren. Daarom passen cryptovaluta niet bij alle beleggers. De handel in cryptovaluta staat niet onder toezicht van enige regelgevende EU-instantie.