Social trading met Etoro

Welke beleggingsproducten zijn er?

Maak kennis met alle soorten beleggingsproducten

In stap 4 van het stappenplan nemen we de diverse beleggingsopties met u door. Hieronder volgt een kort overzicht van de meest belangrijke beleggingsproducten, gevolgd door een korte introductie. Tip van strategisch-beleggen: houd de voordelen én nadelen van het beleggingsproduct bij en bepaal wat voor u belangrijk is.

Beleggen met Degiro

Aandelen

Een aandeel is een van de meest bekende, zo niet het meest bekende beleggingsproduct dat er is. Heeft een bedrijf kapitaal nodig, dan kan er een aandelenemissie plaatsvinden. Wanneer u vervolgens een aandeel koopt van een bedrijf, heeft u als het ware een deel van de onderneming in bezit en bent u 'mede-eigenaar'. Dit gaat doorgaans gepaard met stemrecht en u ervaart natuurlijk de effecten van de koers die het bedrijf meemaakt op de beurs.

De waarde van een aandeel is afhankelijk van diverse factoren zijn. De meest belangrijke zijn: bedrijfsresultaten, financiële resultaten en de winstverwachtingen van het bedrijf. De waarde van een aandeel verandert doorgaans met de dag. Ook hier geldt dat resultaten in het verleden geen garantie bieden voor de toekomst. Zo kunnen ook externe factoren gevolgen hebben voor de koers van aandelen. Stel dat de subsidie op elektrische auto's wereldwijd stopt. De waarde van Tesla zal geheid dalen, om maar een voorbeeld te geven.

Er bestaan diverse aandelen die u kunt aanschaffen, waaronder reguliere aandelen, certificaten van aandelen, prioriteitsaandelen, preferente aandelen en winstaandelen. Hoe de dividend bepaald wordt, wanneer u stemrecht heeft en nog veel meer belangrijke kwesties rondom aandelen vindt u in dit artikel over aandelen.

Beleggingsfondsen

Een beleggingsfonds is een passieve manier van beleggen. Hoewel uzelf weinig tot niets hoeft te doen, gaat er achter de schermen een heel team van professionele beleggers schuil die er op uit zijn om winst te maken. Wanneer u wilt beleggen in een beleggingsfonds, koopt u als het ware een aandeel van ze. Het beleggingsfonds en in het specifieke de fondsbeheerder doet het werk voor u.

Het team van het beleggingsfonds onderzoekt naar potentieel en koopt of verkoopt actief de aandelen die het in bezit heeft. Op basis van marktonderzoek en analyses wordt afgewogen waar er in geïnvesteerd moet worden. Waarin het beleggingsfonds precies in belegt, verschilt per fonds. Er is vaak sprake van een combinatie van sectoren, maar specifieke beleggingsfondsen bestaan ook.

Doordat beleggingsfondsen actief beheerd worden door diverse professionals moet er rekening gehouden worden met extra kosten. Naast de in- en uitstapkosten is er ook sprake van beheerkosten. De exacte kosten verschillen per soort beleggingsfonds. Dit zijn: open-end fonds, closed-end fonds, beursgenoteerd fonds, niet beursgenoteerd fonds, kapitalisatie- of distributiefonds. Lees hier meer over beleggingsfondsen.

ETF's

ETF staat voor Exchange Traded Fund. De term verraadt al dat het op de beurs te verhandelen is en omdat het eenzelfde spreiding biedt als een (beleggings)fonds. Een ETF doet niets meer en niets minder dan het zo nauwkeurig mogelijk volgen van de index waaraan het product is gekoppeld. Stijgt de waarde van de AEX bijvoorbeeld die u volgt met de tracker met 1 procent, dan doet uw ETF hetzelfde.

In de praktijk kan het echter voorkomen dat de ETF niet exact de index volgt. Er is in de meeste gevallen dan sprake van een synthetische ETF. Hoewel een fysieke ETF ook de aandelen heeft aangeschaft van de index die u volgt, is dit bij een synthetische ETF niet het geval. Deze bootst de index na aan de hand van derivaten.
De ETF is normaal gesproken een vrij passieve vorm van beleggen en het risico is vaak beperkt, aangezien u met een index meerdere partijen volgt.  De tracker is inmiddels ook terrein aan het winnen in ons land qua populariteit, voornamelijk door het gemak en succesfactor ten opzichte van de meeste (duurdere) beleggingsfondsen. Lees hier meer over ETF's.

Obligaties

Een obligatie is in feite niets meer dan een schuldbewijs. Een bedrijf of overheid kan een obligatie uitgeven, zodat het haar financiering op orde krijgt of voldoende liquide middelen heeft om te investeren bijvoorbeeld. Als tegenprestatie krijgt u hier als belegger rente over, beter bekend als couponrente. Hiermee wordt het risico gedekt dat de belegger het geld niet of niet op tijd terugkrijgt.

Er zijn veel factoren van belang bij het aanschaffen van een obligatie. Allereerst is het van belang om te kijken wie de obligatie uitgeeft. Gaat het bedrijf waarin geïnvesteerd is failliet, dan kunnen investeerder normaal gesproken fluiten naar hun geld. Vandaar dat de kredietwaardigheid van de uitgever een belangrijke rol speelt. In obligatietermen wordt de kredietwaardigheid aangeduid met een 'rating' door gespecialiseerde bureaus. Hoewel obligaties een relatief minder riskante investering is ten opzichte van andere beleggingsopties, loopt men altijd het risico dat de uitgever van de obligatie failliet gaat. Wilt u meer weten over de renteregeling, looptijd en de soorten obligaties, dan verwijzen we u naar dit artikel over obligaties.

Naast obligaties zijn er ook nog de zogeheten obligatiefondsen. In feite is een obligatiefonds niets meer dan een beleggingsfonds dat in obligaties belegt. Doordat één obligatie eerder een negatieve ontwikkeling met zich meebrengt, is het interessant om door middel van een obligatiefonds te beleggen in meer dan slechts één obligatie.

Hefboomproducten

Hefboomproducten zijn een beleggingsproduct waarmee u door middel van de 'hefboom' een versterkte reactie krijgt op het product waarin u belegt. Met een hefboomproduct kunt u inspelen op de koersbewegingen. U kunt dus zowel inspelen op een stijging als een daling. Een hefboomproduct heeft veel weg van een lening. U als belegger investeert een klein deel van de onderliggende waarde en het overige deel financiert de aanbieder.

Dankzij deze afspraak en methode wordt de koersbeweging uitvergroot. Als belegger hoeft u slechts een deel te beleggen om hetzelfde absolute rendement van de onderliggende waarde te bereiken. Het hefboomeffect komt doordat de aanbieder de belegging als het ware versterkt. Hoewel u slechts in een fractie van het product belegt, ontvangt u wel de gehele absolute verandering. In het beste geval maakt u aanspraak op een mooie winst, maar in het ergste geval verliest u uw gehele inleg.

Een hefboomproduct is enorm gevoelig voor koersveranderingen, waardoor er dus constante bijsturing nodig is. U zou kunnen stellen dat dit product niet al te geschikt is voor de absolute beginner. Er zijn diverse termen die uiterst belangrijk zijn bij het beleggen in hefboomproducten. Denk hierbij aan stop-loss, ratio, speeders, turbo's en nog veel meer. Meer informatie vindt u in dit artikel over hefboomproducten.

Zoek de beste broker voor u!Vergelijk alle brokers Naar vergelijker
Disclaimer - Handelen brengt risico's met zich mee. Zet niet meer kapitaal op het spel dan u bereid bent te verliezen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. Dit is geen beleggingsadvies.
Sluiten [x]
Tijdelijke kans - Profiteer nu van kennis van anderen en start met traden in grondstoffen als gas, olie en granen via het social trading netwerk van Etoro >>
Start nu met beleggen in commodities of aandelen via het Social trading netwerk van Etoro >>
Toch nu direct starten met beleggen in grondstoffen of aandelen via het social trading platform van Etoro?