Waarom beleggen in obligatiefondsen?

Doordat het beleggen in obligaties met regelmaat eenvoudiger lijkt dan dat het daadwerkelijk is, is het een raadzame overweging om dit uit te besteden bij een obligatiefonds. In dit geval wordt de beleggingsportefeuille door de fondsmanager samengesteld met obligaties verspreidt over diverse overheden of bedrijven in tal van verschillende regio's of sectoren. Ook wordt de kredietwaardigheid van de obligaties zo nauwkeurig mogelijk bepaald door de fondsmanager. Zo bent u zich als belegger altijd beter doordacht op de mogelijke risico's die het beleggen in obligaties met zich mee brengen. U kunt namelijk in de beginfase met regelmaat onder de indruk raken van mogelijke opbrengsten. Door een realistische fondsmanager en kritische eigen blik voorkomt u dat u zichzelf laat overweldigen door onzekere voorspellingen van buitenaf. Strategisch-beleggen helpt u verder!

Snel beginnen met handelen? Dit zijn onze top broker keuzes:
Top beleggingsplatform Stabiele bank met goede klantenservice gebruiksgemak en de toegankelijkheid
Onze score
Platform is relatief gemakkelijk in gebruik U kunt razendsnel een rekening openen bij deze broker Toegang tot veel internationale markten, wereldwijd
Onze score
Beleggen kan voordelig zijn maar het is niet zonder risico. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.
Lage kosten Veel rapportagemogelijkheden Online begeleiding voor beginners
Onze score
Geavanceerd handelsplatform Meer dan 100 beurzen wereldwijd
Onze score
Beleggen in liefst 24 landen wereldwijd Lage transactiekosten Zeer stabiel servers
Onze score
100% gratis beleggen Eenvoudige software Nederlandstalige ondersteuning Betrouwbare, grote partij
Onze score
Zeer betrouwbaar Mogelijkheid om andere gebruikers te kopiëren Gebruiksvriendelijke interface Actieve community
Onze score
75% van particuliere handelaren verliest geld bij het handelen in CFD's met deze dienstverlener. Ga na of u begrijpt hoe CFD's werken en overweeg of u zich het hoge risico voor verlies van uw geld kunt veroorloven.
Overzichtelijk dashboard Uitstekende klantenservice
Onze score
Hefboom mogelijk Handig platform met veel mogelijkheden
Onze score
76.4% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.
Minimale storting van €1,-
Onze score
Gebruiksvriendelijk platform Veilige omgeving Handel met hefboom
Onze score
Let op! Handelen brengt risico's met zich mee. Zet niet meer kapitaal op het spel dan u bereid bent te verliezen.
Hogere hefboom functie Demo account Diverse verhandel platformen Realtime koersen volgen
Onze score
Let op! Handelen brengt risico's met zich mee. Zet niet meer kapitaal op het spel dan u bereid bent te verliezen.
Tijdbesparing dankzij signaalprovider Risico verminderd doordat ervaren traders gevolgd kunnen worden Gratis demo account Live handeltransacties uitvoeren
Onze score
Keuze uit 60 beleggingsfondsen Rekening openen is geheel kosteloos
Onze score
Uitstekende wereldwijde spreiding Ervaren fondsmanagers Optimale toegankelijkheid met de applicatie
Onze score
Geen transactiekosten bij beleggingsfondsen Gratis realtime koersinformatie Geregistreerd bij het KIFID
Onze score
Gebruiksvriendelijk handelsplatform Alles onder één dak
Onze score

De diversiteit aan obligatiefondsen

U heeft de keuze uit diverse soorten obligaties en obligatiefondsen. Zo zijn er obligaties die uitgegeven worden door de overheid. Dit zijn de zogeheten staatsobligaties. Kenmerkend aan deze obligaties is de hoge mate van betrouwbaarheid doordat de staat de garantie van rente- en terugbetaling biedt.

Daarnaast zijn er nog de bedrijfsobligaties die geboden worden door ondernemingen. Bij deze vorm van obligaties zijn zowel de rente- als terugbetaling van obligaties afhankelijk van de actuele staat waar de onderneming zich in bevindt.

Tot slot zijn er de laatste jaren nog enkele perpetuele obligaties, variabele rente obligaties en diverse andere soorten obligaties bijgekomen. De risico's die verbonden zijn aan deze obligaties zijn moeilijk in te schatten en ook de koersen reageren afwijkend ten opzichte van 'normale' obligaties.

De waardes en risico's van obligaties

Wanneer de kredietwaardigheid van obligaties afneemt zal er een hogere rente vergoedt dienen te worden door het desbetreffende bedrijf. Dit is echter wel deels afhankelijk van de mate van kredietwaardigheid van het bedrijf. Hierbij wordt gekeken in hoeverre er sprake is van financiële en morele betrouwbaarheid betreffende de aflossingsverplichtingen van de kredietnemer. Verder is er ook de looptijd van een obligatie die van belang kan zijn. Hoe korter de looptijd van een obligatie, hoe lager het te nemen risico. Met name gedurende crisistijden wordt er veelal gekozen voor veilige beleggingen zonder al te veel invloed van de aandelenmarkt. In dit geval kunt u de risico's en mogelijke opbrengsten ook redelijk eenvoudig inschatten en proberen te beperken.

Het belang van een goede spreiding!

Het spreiden van uw obligaties zal gedeeltelijk afhankelijk zijn van uw persoonlijke doelstelling(en). Hierbij is het hoe dan ook interessant om uw obligaties als beleggingsinstrument op te nemen in een effectenportefeuille. Wanneer u hierbij te werk gaat met behulp van een goede spreiding kunt u de risico's eenvoudig beperken. De aanschaf van obligaties kunt u regelrecht op de beurs plaats laten vinden of u kiest ervoor om gebruik te maken van een obligatiefonds dat belegt in obligaties. Laat u vooraf gerust informeren door Strategisch-beleggen.

Zoek de beste broker voor u!Vergelijk alle brokers Naar vergelijker
Disclaimer - Handelen brengt risico's met zich mee. Zet niet meer kapitaal op het spel dan u bereid bent te verliezen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. Dit is geen beleggingsadvies. De prijzen van cryptovaluta kunnen sterk fluctueren. Daarom passen cryptovaluta niet bij alle beleggers. De handel in cryptovaluta staat niet onder toezicht van enige regelgevende EU-instantie.