Oorspronkelijk begint u als belegger met een bepaald beleggingsdoel dat middels een speciaal samengestelde portefeuille behaald dient te worden. Zodra u de portefeuille maar blijft uitbreiden zal dit overzicht op termijn verloren gaan. Ontdek daarom in deze stap het belang van de juiste balans tussen aandelen en obligaties in combinatie met te nemen risico's voor uw ideale beleggingsmix.
Wanneer u zoekende bent naar een optimale balans tussen aandelen en obligaties binnen uw beleggingsportefeuille is het raadzaam om uw eigen situatie te vergelijken met die van uw beleggingsproducten in uw portefeuille. Beschikt u bijvoorbeeld over een stabiel en voorspelbaar winstpotentieel? Dan kunt u uzelf zien als een obligatie. Dankzij de stabiliteit kunt u uw portefeuille voor een groter deel voorzien van aandelen, die op hun beurt minder stabiel zijn.
Wanneer u iemand bent die beschikt over een inkomen dat afhankelijk is van verschillende andere aspecten bent u een aandeel. Bij een stijging van de markt, zijn de provisies en bonussen bijvoorbeeld hoog. Daalt vervolgens de markt, dan daalt ook het inkomen en de kans op een bonus. In dat geval wilt u veel liever obligaties in uw portefeuille hebben in plaats van aandelen.
Tot slot is het relevant om tijdens het vergelijken tevens rekening te houden met de levensfase waarin u zich bevindt. U kunt zich namelijk voorstellen dat een jonger persoon zich in de opbouwfase van zijn leven bevindt. Dit heeft als gevolg dat deze persoon over veel menselijk kapitaal, maar weinig financieel kapitaal beschikt. Omdat werk garant staat voor een vaste inkomstenbron, kunt u middels het bezit van aandelen meer risico nemen. Zodra u richting de pensioenfase gaat zult u een manier moeten vinden om uw vaste inkomstenbron zo goed mogelijk vast te kunnen houden. Dit kunt u realiseren door uw aandelen te verruilen voor activa die inkomsten garanderen. Denk hierbij aan obligaties of lijfrenten.
Wanneer u de focus hebt op diversificatie en spreiding binnen uw beleggingsportefeuille is het raadzaam om te weten welke hoeveelheid beleggingen hier optimaal voor is. U dient een correcte afstemming van de hoeveelheid participaties te krijgen om vervolgens de volatiliteit van uw portefeuille te kunnen matigen zonder dat het rendement zal verminderen. Tot op heden zijn er diverse studies die een blik hebben geworpen op de 'geschikte' hoeveelheid aandelen. Volgens deze bronnen ligt de correcte hoeveelheid aandelen doorgaans tussen de 10 en 30. Strategisch-beleggen wilt hierbij benadrukken dat u zich hierbij niet dient te laten misleiden door cijfers. Er is namelijk geen exact en juist antwoord op de vraag “hoeveel aandelen heb ik nodig?”. Dit is namelijk ook deels afhankelijk van de stijl van beleggen die u wenst te hanteren.
Hoeveel beleggingsfondsen u nodig heeft om over een beleggingsportefeuille te beschikken die voorzien is van voldoende spreiding, varieert sterk. Zo kan het in bezit hebben van slechts één fonds, enorm grote winsten opleveren, maar tegelijkertijd ook de zwaarst mogelijke vorm van verlies. Bij ieder fonds dat extra wordt toegevoegd daalt de mate van spreiding behoorlijk. Ook het rendement ligt lager. Dit ligt echter wel in lijn met de mindere hoeveelheid risico's die genomen worden. Vanaf zeven fondsen blijft de mate van spreiding vrijwel gelijk. Zodoende kan gesteld worden dat het vrijwel nutteloos is om meer dan zeven fondsen in uw beleggingsportefeuille te beheren. Het levert namelijk nauwelijks tot geen extra rendement op.
Er kunnen helaas geen garanties worden geboden dat aandelen het beter zullen gaan doen dan obligaties. Het belang van een goede balans wordt hier alsmaar duidelijk. Hetgeen wat tot nu toe nadrukkelijk besproken is, is het creëren van een juiste balans die met u mee veranderd naarmate u ouder wordt. Dit fenomeen wordt ook wel strategische vermogensallocatie genoemd. Ondanks dat het hierbij niet mogelijk is om de markt exact te timen, brengen stabiele strategische vermogensallocaties wel een aantal grote voordelen met zich mee. Zo beschikt u namelijk constant over een gespreide portefeuille en u vermijdt dat u getroffen wordt door dagelijkse marktschommelingen.
Zodra uw beleggingen zijn gedaan en uw beleggingsportefeuille is voorzien van de door u gewenste fondsen begint in feite alles pas. Vanaf dit moment is het verstandig om een bepaalde deadline te stellen waarop u de balans gaat opmaken. Door dit te doen krijgt u inzicht in de actuele stand van zaken en weet u of u wellicht aanpassingen dient door te voeren met betrekking tot de risico's van uw beleggingsmix die u op dat moment mijdt of juist neemt. Een goede balans is én blijft hierbij van essentieel belang.
Gedurende de samenstelling van uw portefeuille is het verstandig om voldoende rekening te houden met de diversiteit waarmee u de samenstelling gepaard laat gaan. Online zijn er tal van hulpmiddelen die hiervoor gebruikt kunnen worden. Strategisch-beleggen raadt u tot slot aan om niet eindeloos tijd te steken in het kiezen van zoveel mogelijk aandelen. U kunt beter focussen op de verscheidenheid ofwel diversiteit van uw aandelen! Succes.